kapat
25.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

İmar'da ilk ödeme nakit, gerisi vadeli

Devlet Bakanı Ali Babacan, İmar ödemelerinde her hesap için sabit bir rakam ödendikten sonra geri kalanın yıllara yayılacağını açıkladı

Devlet Bakanı Ali Babacan, İmar Bankası mudilerine ödemelerin bir kerede yapılmayacağını ve birkaç yıla yayılarak taksitler halinde olacağını söyledi.

BDDK açıklamasına göre, 3 Temmuz'da Bankalar Yasası'nın 16/1 maddesi çerçevesinde el konularak tasfiye sürecine sokulan İmar Bankası'nda, 25 Haziran itibarıyla 746.9 trilyon lira olarak bilinen mevduatın, mevduat sahiplerinin başvurusu sonucunda 8.1 katrilyon lira olduğu ortaya çıktı.

BONODA YASA ŞART
Babacan, G20 ve Birleşmiş Milletler toplantılarına katılmak için Meksika ve ABD'ye hareketinden önce havaalanında gazetecilerin sorusu üzerine, "İmar Bankası'nda ödemeler defaten olmayacak, bu kesin" dedi ve ekledi

"Belli bir kısım peşinat olarak, her hesap için sabit rakam ödendikten sonra kalan kısım, birkaç yıla yayılacak şekilde taksitler halinde ödenecek."

İmar Bankası olayını "dünya bankacılık tarihine geçebilecek boyutta bir soygun" olarak niteleyen Babacan, sorunu BDDK'nın tek başına çözemeyeceğini vurguladı ve bir siyasi destek gereğinin altını çizdi. Babacan, bürokratlara "Konu nasıl çözülürse çözülsün, kesinlikle ekonomik program hedeflerine en ufak bir zarar gelmesin" direktifi verdiklerini ifade ederek, bu konuda Hazine, BDDK ve Merkez Bankası'nın birçok toplantı yaptığını söyledi.

"Bu hedefle yola çıktılar ve kurumlar arasında ortak bir görüş oluştu" diyen Babacan, bu görüşün yakın bir zamanda Bakanlar Kurulu'na geleceğini ve son kararın buradan çıkacağını ifade etti.

İmar Bankası'nda 750 trilyon lira dolayında "hayali bono" satışı belirlendiğine de işaret eden Babacan, bonoların ödenmesi için de mutlaka bir yasal düzenleme gerektiğini kaydetti.

Babacan, "Çünkü mevcut yasal düzenlemelere göre, bonoların ödenmesi mümkün bile değil" diye konuştu.

DEVALÜASYON LAFI KÖTÜ
Bakan Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin geçen haftaki bir konuşmasında yer alan, "Bugüne kadar beş kez devalüasyon oldu, altıncısı da olsa bir sorun olmaz" sözlerinin hatırlatılması üzerine de, "Türkiye'de bazı terimlerin lügatten çıkarılması gerekiyor. Dalgalı kurda, devalüasyondan bahsetmeyi ben uygun görmüyorum" dedi.

Yasaklayıcı mantığı yıkacağız
Babacan, son günlerde kambiyo rejimi konusunda bir hazırlık yapıldığına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine de, "Kambiyo rejimi ile ilgili konuda bir bardak suda fırtına çıkarıldı" dedi. Babacan, "Kambiyo ile ilgili atacağımız her adım mutlaka daha rahat, daha liberal bir sistem olabilir" diye konuştu. Babacan, "Bu gösterdi ki, maalesef Türkiye bürokrasisinin derinliklerinde hala yasaklayıcı bir refleks var. Ama biz bunu yıkacağız" dedi


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır