kapat
25.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

4 YİD'in faturası 15.8 milyar dolar

Eğer sözleşmeler yenilenmezse, devlet 4 santral için 20 yılda 15.8 milyar dolar ödemek zorunda kalacak

Enerji Bakanlığı'nın EPDK'dan görüş istediği YİD modeliyle çalışan 4 doğalgaz çevrim santralinde sözleşmelerin bugünkü haliyle devam etmesi durumunda Türkiye'nin 15.8 milyar dolarlık bir faturaya katlanmak zorunda olduğu ortaya çıktı.

Enerji bürokratlarının hazırladığı raporda, Türkiye'nin toplam üretiminin sadece yüzde 10'unu karşılayan 4 doğalgaz çevrim santralinin 20 yıl boyunca aynı statüde çalışması durumunda ortaya çıkacak sonuç gözler önüne serildi.

Sözleşmeleri 1999 yılında başlayan ve 2019 yılına kadar Hazine garantili elektrik satma hakları bulunan 4 santrale 20 yıllık süre içinde ödenecek paranın 15.8 milyar dolar olduğunu belirten enerji bürokratları, söz konusu santrallerin bugün geri alınması durumunda ise 1.4 milyar dolarlık bir maliyet çıkardı.

Rapora göre, kurulu gücü 478 mw olan Trakya ve Unimar santrallerinin herbirine 20 yıllık dönemde 2.6'şar milyar dolar kapasite, 2.9'ar milyar dolar da yakıt bedeli ödeneceği belirtildi. Bu da sadece iki santrale ödenecek miktarın 11.2 milyar doları bulduğunu ortaya koydu. 253 mw kapasiteli Ova enerji için toplam 2.4, Doğa Enerji için ise 2.2 milyar dolarlık bir maliyet çıkarıldı. Raporda 4 santralin 2009 yılında devlete bedelsiz devrini öngören maddelerin de bulunduğuna dikkat çekildi.

YOLSUZLUĞUN BOYUTU
Bu arada dün CNN Türk'ün canlı yayın konuğu olan Enerji Bakanı Hilmi Güler, enerjide son 10 yılın faturasının 25-40 milyar dolar olduğunu belirterek, "Öyle sözleşmeler imzalanmış ki, insaf sınırını zorluyor" değerlendirmesinde bulundu. Güler bundan sonra izleyecekleri yolları ise şöyle sıraladı

"Karşılıklı anlaşma yolu ile fiyatların inmesini sağlayabiliriz ki, bazı şirketler buna sıcak bakıyor. İkinci olarak tahkime gidilebilir ya da buy-out söz konusu olabilir. Birkaç ay içinde herşeyin netleşeceği kanaatindeyim."

Hacer GEMİCİ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır