kapat
25.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Bremer, Washington'a 4 neden sundu

SABAH, Bremer'in "Mehmetçik Raporu"nu açıklıyor Türkmenler bile Türk askeri istemiyor. Türk askerine yönelik tehdit olabilir. Türk askeri iç çatışmaya maruz kalır. Komşu ülkeler de karşı

Hükümetin Irak'a asker göndermek için Meclis'ten yetki almasının üzerinden 18 gün geçmesine rağmen görüşmelere başlanmamasının arkasındaki gerçekler su yüzüne çıkıyor. ABD'nin, Irak'taki sivil yöneticisi Paul Bremer'in Washington'a gönderdiği raporda, "Türk askeri Irak'ta istikrar sağlamak yerine kaosun artmasına neden olabilir" sözleri, Bush yönetiminde de kaygı yarattı. Bremer, şu tezleri savundu

* Geçici hükümet konseyinden Türk askerine yönelik tepkiler Kürtler'den geliyordu. Artık Şiiler, Sünniler hatta Türkmenler bile Türk askerini düşünmüyor.

* Türk Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırı, Türk askerine yönelik büyük tehdit olabileceğini gösteriyor.

* Türk askeri Irak'ta istikrar sağlamak yerine kendini büyük bir çatışmanın ortasında bulabilir.

* Diğer komşu ülkeler de Türk askerinin Irak'a gitmesini istemiyor. Tüm bunlar Irak'ta baş edemeyeceğimiz sorunlar çıkarabilir.

"2 HAFTA İÇİNDE BELLİ OLUR"
Üst düzey bir ABD'li yetkili, Washington'ın geçici konseyin Türk askerine olan tepkisini yumuşatmak için birçok formül denediğini, ancak bir uzlaşıya varılamadığını söyledi. En büyük sorun askerlerin hangi yoldan Irak'a gideceği... ABD'li yetkili, Washington'ın Türk askeri konusunda hâlâ çok istekli olduğunu vurgulayarak henüz vazgeçmediğini belirtti. "Türk askerinin Irak'a gelmesi, bizim de Sünni üçgeninden başka bölgelere yönelmemizi sağlayacak. Örneğin, K. Irak'ta PKK/KADEK'le mücadeleye daha çabuk başlayabiliriz" diyen ABD'li yetkili, "En geç iki hafta içinde karar vereceğiz. Umarım bu süre zarfında konsey ikna edilir ve Türk askeri Irak'a gider" dedi.

Evren MESCİ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
hibe destekler

sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır