kapat
02.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

YAVUZ SEMERCİ


Bankacılık büyüyecek

Türk bankacılık sektörü nereden nereye geldi ve nereye gidiyor? Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen'in geçtiğimiz günlerde yaptığı sunum bu açıdan aydınlatıcıydı.

* Önce durum tespitini aktaralım Banka sayısı 79 idi. 51'e düştü.

* 2000 yılında şube sayısı 7 bin 837 idi. Şimdi 5 bin 957 adet.

* Üç yıl evvel 170 bin kişinin çalıştığı sektörde şimdi sadece 121 bin kişi çalışıyor. 50 bin kişi işsiz kaldı.

* Özel sektör bankalarının toplam kredilerdeki payı yüzde 57'den yüzde 73'e, toplam mevduattaki payı ise, yüzde 47'den 58'e yükseldi. (Vatandaş, İmarzedeler'in sesine kulak tıkayan Başbakan'ın "Paranızı kamu bankasına yatırsaydınız" sözünü ciddiye almamış görünüyor. Kamu bankalarının payı düşüyor...)

* Büyük bankalar diğerleri ile aradaki farkı açıyor. 2000'de ilk beş bankanın (Ziraat, Halk, İş, Yapı Kredi, Akbank) toplam aktiflerdeki payı yüzde 48, kredilerdeki payı yüzde 55, mevduattaki payı ise yüzde 51 idi. Şimdi ise ilk beş banka, (Ziraat, Akbank, İş, Garanti, Yapı Kredi) aktiflerin yüzde 59'unu, kredilerin yüzde 55'ini ve mevduatın yüzde 62'sini kontrol ediyor.

Bankacılık nasıl şekillenecek? Özen'in beklentileri şöyle

* Banka sayısı daha da azalacak. İlk beş bankanın payı büyüyecek. Kamu bankalarının payı düşmeye devam edecek (Erdoğan'a rağmen!) Yabancı bankaların piyasa payı, satın almalarla artacak.

* Almanya'da banka hesabı olanların nüfusa oranı yüzde 97, Polonya'da yüzde 34. Türkiye'de ise yüzde 29. Hesap sayısı artacak.

* Bankacılık sektörü toplam aktiflerinin sadece yüzde 30'unu kredi olarak kullandırıyor. Macaristan'da bu oran yüzde 77, G. Afrika'da yüzde 72, Arjantin'de yüzde 60, Mısır'da yüzde 57. Şu anda, aynı kategoride değerlendirilebilecek ülkelerin bile çok gerisindeyiz.

* Kredilerin GSMH'ye oranları açısından durum daha da feci. Örneğin, İsrail'de bankaların verdiği kredilerin GSMH'ye oranı yüzde 90, Mısır'da yüzde 60, Polonya'da yüzde 40. Türkiye'de ise yüzde 15. (GSMH 242 milyar dolar olduğuna göre verilen kredilerin miktarı yaklaşık 36.5 milyar dolar.)

13.5 milyar dolarlık toplam aktifi, 9.2 milyar dolar mevduatı olan Garanti Bankası'nı yöneten Özen, 2003'ü kredi yılı ilan ettiklerini belirtirken, bankacılar açısından umut yaratacak şu tespiti yaptı

"Önümüzdeki dönemde banka şube sayısı artacak. Sayı, mevcudu katlayacak. Dünya örnekleri bunu gösteriyor."

Devletin borçlanma ihtiyacı azaldıkça, Türk bankacılık sektörü parlayacak. Ama İmar'ın 6.1 milyar dolarlık faturası, faiz dışı fazla hedefini değiştirebilir. Ayrıca 8.5 milyar dolarlık ABD kredisinin asker şartına bağlı olması da risk. Olumsuz gelişmeler devletin borçlanmasını artıracak. Bu durumda, bankaların sanayiye daha fazla kredi açmasını beklemek fazla iyimserlik olur.

Türk bankacılık sektörü eninde sonunda, sancılı veya sancısız mutlaka dünya standartlarına ulaşacak.

Biz görür müyüz bilemem...


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır