kapat
02.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

ÖMER LÜTFİ METE


Türk tanıtımında YÖK filmleri

Batılılaşma ideolojisinin son Don Kişot'u YÖK'ün Batı üniversiteleri tarafından ne kadar komik görüldüğünü bilmek acaba bir işe yarar mı?

Şüphesiz dünyada benzeri olmayan bu kurumu çok merak ettikleri yok. Ancak zaman zaman gerçekleştirilen ortak çalışmalar bir kısım Batı'lı akademisyenlerin YÖK'ü iyi tanımalarına, dolayısıyla Türkiye'yi kötü tanımalarına yetiyor.

Bu tür temasların çoğunda YÖK kafası, öyle bir işlev yürütüyor ki, Gece Yarısı Ekspresi ve Ararat filmi gibi düşmanca yapımlar bile yanında solda sıfır kalır.

YÖK sultanlığı kanıtlıyor

"Türk'ün Türk'e ettiğini yedi düvel bir araya gelse yapamaz."

Don Kişot'umuzun son şaheser filmi Almanya'dan

Paderborn Üniversitesi'nde organik kimya profesörü Gregor Fels, iki haftalık bir seminer için "kardeş üniversite" olan Mersin Üniversitesi'ne geliyor. Bu çalışma sırasında ilginç bulduğu görüntüleri de özel kamerasıyla kaydediyor. Dönünce, Mersin izlenimlerini aktarmak için de küçük bir seminer düzenliyor; alaycı bir dille ve görüntüler eşliğinde "YÖK'lük Türkiye" tablosunu sunuyor.

Çağdaş gaz odası
Aynı üniversitede kariyerini sürdüren ve semineri takip eden genç Türk öğretim görevlisi sevgili yeğenim Bedia Hacıosmanoğlu tanık olduğu üsluptan son derece rahatsız; büyük bir üzüntü ve kahırla naklediyor

"Profesörün görüntüler eşliğinde yaptığı sunuş gerçekten ülkemizi yaralayıcı nitelikteydi. Tabii Fels'in bu cesareti Mersin'deki meslektaşlarının kimya alanındaki yetersizliklerinden de kaynaklanıyor olsa gerek. Aksi takdirde YÖK kafasıyla dalga geçerken hiç değilse oradaki Türk bilim adamlarını saygıyla anabilirdi."

Bilimsel etkinlik olsun diye Alman profesörü çağrılıyor... Bu seminere katılan Mersin Üniversitesi öğretim görevlileri mesleki açıdan yararlanıyorlar ama Türkiye yararlanmıyor, ya-ra-la-nı-yor.

Çünkü YÖK bilim değil, ideoloji istiyor. Bir de "muhkem" kurum binasındaki azametli sultanlık düzeninin korunmasını.

Prof. Fels'in dalga geçtiği YÖK sanatlarından bir örnek

Pek çok üniversitemizde olduğu gibi Mersin Üniversitesi'nde de bulunan YÖK'e özgü "başörtüsünden arınma kulübesi" Alman profesörü fena güldürüyor.

Şamanizm ile Şabanizm sentezi
Tabii onun izleyenleri de. Görüntülerin ne anlama geldiğini öğrenen bazı öğretim görevlileri, Türkiye'nin faşist ve gülünç bir ülke olduğu hükmüne varıyorlar.

Hadi diyelim ki, kimya alimi-laiklik cahili Prof. Fels başörtü yasağıyla dalga geçmekte çok haksız! Türkiye'nin şartlarından gafil; bizde kız öğrencilerin şeriat devleti kurmak ve laikliğin kökünü kazımak için saçlarını kapattıklarını henüz çözümleyememiş! Zaten kimyacılar sosyal olaylardan ne anlar?!

Lakin, Fels'in bu "baş açma kulübesi"ni, üniversite olmak iddiasındaki bir kurum için "bilimsel maskaralık anıtı" gibi algılamasını nasıl yadırgayabiliriz? Yasaktan daha abes olan; onu adeta "laiklik ayini"ne dönüştürmek!

Hani bir zamanlar çok yaygın bir adet olduğu üzere; İslam'ı seçen yabancı hanımların başına yarım bir yaşmak konup elleri duaya kaldırılarak müftü önünde resim çektirilir ve böylece "hidayet" resmileştirilirdi ya; burada da "türban çıkarma" ibadeti ile "bilimsel din değiştirme merasimi" tamamlanıyor, kafir şeriatçı kızlar YÖK'ün önünde secdeye kapatılıp söke söke imana getiriliyor.

Tek fark, YÖK'ün henüz resmi bir "laikliği seçiş duası" derlememiş olması!


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır