kapat
02.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Cumartesi stresi

Yargıtay'ın DEHAP'lılar hakkındaki kararını açıklamasından sonra gözlerin çevrildiği YSK'da oluşan ağırlıklı görüş; "Yargıtay kararı olmasaydı, reddetmememiz için bir neden yoktu."

Yargıtay 6'ncı Ceza Dairesi Başkanı Mustafa Aydın, 29 Eylül'de DEHAP davası sonunda, "kararın tebliğnameye uygun olarak onanmasına oybirliğiyle karar verildi" dedikten sonra herkesin kafasında zaten uzun süredir olan "Şimdi ne olacak?" sorusu daha da somutlaştı. Bu sorunun en yakın yanıt bulacağı tarih ise YSK'da Cumartesi günü yapılacak toplantılar sonrası olacak.

Kurul üyeleri, kamuoyundaki tartışmaları uzun süredir izliyorlar ve her üye kendi kendine ne karar vereceğini düşünüyor. Bir üye, içinde bulunduğu durumu, "Biz yargıçlar, hangi konuda olursa olsun karar vermeden önce başımızı ellerimizin arasına alıp uzun uzun düşünürüz. Ben de düşündüm ve bir kararım var" diye anlatıyor.

İhsas-ı reyde (kararını önceden açıklama) bulunmamak için büyük dikkat gösteren üyelerin başvurulara karşı ret kararı vermelerinin önündeki en büyük engel ise Yargıtay 6'ncı Ceza Dairesi'nin DEHAP'lılar hakkındaki kararı. Aynı üye bu kararın mutlak bağlayıcı olmadığını söyledikten sonra, kararın kendileri için taşıdığı önemi şöyle anlattı

"Biz, delil olarak gösterilen evrakı daha önce incelemiştik. O zaman da dikkat ettiyseniz, yeterli hukuki delil olmadığı için DEHAP'ın seçime katılmasında bir sakınca görmemiştik. Şimdi önümüzde yeni bir evrak yok. Ancak hukuki bir delil olan Yargıtay kararı var. Elbette bu karar, Tayyip Erdoğan kararı kadar doğrudan seçimle ilgili değil ancak yine de bir şekilde, önümüzde engel olarak duruyor. Önümüzde Yargıtay kararı olmasaydı, reddetmememiz için bir neden yoktu"

ÜÇ YOLDAN BİRİ
YSK, kamuoyunda uzun süredir dillendirilen üç yol üzerinden hareket ediyor Başvuruların, itiraz sürelerinin dolduğu gerekçesiyle reddi, DEHAP'ın oylarının geçersiz sayılarak barajın düşürülüp DYP'nin Meclis'e alınması ve seçimleri toptan iptal etmek. YSK'nın bir üyesi, bu üç yöntem dışında bir karar vermenin güç olacağını anlatırken, verecekleri kararın önemini şu sözlerle anlattı

"Üç formül var. Hangi yönde karar verirsek verelim gerekçesini yazmak çok kolay, her üç formüle göre vereceğimiz karar hukuki olur. Ancak sonuçlarını da düşünmek durumundayız."

YSK'da, başvuruları reddetme dışındaki yollar konuşulurken de en az Yargıtay kararı kadar önemli engeller de beraberinde sıralanıyor

* İptal edersek kim kalacak? Seçimlerin iptali durumunda bütün milletvekillerinin mazbatası da iptal edileceğinden Meclis boşalacak. Bu durumda Türkiye'yi kimin seçime götüreceği tartışmalı hale gelecek.

* Seçmen mi sahtecilik yaptı ki? YSK, DYP'nin Meclis'e taşınma formülüne mesafeli yaklaşıyor. YSK'da DEHAP yöneticileri sahtecilik yaptıysa bunun sorumluluğunu DEHAP seçmeninin üzerine yüklemenin ne kadar doğru olacağı konuşuluyor. YSK'da, DYP'nin Meclis'e alınması formülünün önündeki en büyük engel de Anayasa olarak gösteriliyor. YSK'nın üyeleri, "Biz bu durumda CHP ve AKP'nin milletvekillerinden bazılarının mazbatasını iptal edeceğiz. Oysa bir milletvekilinin mazbatasının iptal nedenleri Anayasa'da belirtilmiştir" görüşünde. YSK'da Medeni Kanun ve bu yasanın 1'nci maddesi dillerden hiç düşmüyor. Bir YSK üyesi, "Medeni kanun, hakim vicdanını anlatıyor. Bu maddeye göre bizler yasa olmaması durumunda Medeni Kanun'un birinci maddesini göz önünde bulundururuz" dedi.

Neden Cumartesi?
Ankara, özellikle YSK Başkanı Tufan Algan'ın her sözüne büyük bir hassasiyetle yaklaşıyor. Algan önceki gün akşam saatlerinde "başvurular için bekleyeceğiz" dedikten sonra haberciler kuruluşlarına bu bilgiyi hızla ulaştırdılar ve haberler bunun üzerine kuruldu.

Ancak üyeler dağılmaya başlayınca sürpriz bir şekilde, başvuruların Cumartesi günü ele alınabileceği konuşulmaya başlandı. Bunun da nedeni, Başkan Algan'ın üyelere, Cumartesi gününe kadar bir gündem bildirmemesi oldu.

Bu kez de, 3 Kasım seçimleri veya sonuçlarının iptali başvurularına ret kararı verme eğilimi bulunan YSK'nın görüşme günü olarak neden Cumartesi'yi seçtiği sorusu akıllara geldi. Bu, borsanın kapalı olduğu bir günde seçimlerin veya sonuçlarının iptal edilebileceği şeklinde yorumlandı.

Ersan ATAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır