kapat
02.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Göğüs kanseri 'hap'ı yutacak

Kadınların baş belası göğüs kanserine son darbeyi vurmak için kolları sıvayan İngiliz doktorlar 'Aastrozole' adlı bir hap geliştirdi.

Hastalığı yüzde 70 oranında önleyeceği söylenen ilaç henüz deneme aşamasında. Sonuçları 7 ile 10 yıl içinde belli olacak Tıp dünyası, kadınların korkulu rüyası olan göğüs kanserine karşı umut verici yeni bir hamle daha yaptı. İngiliz doktorlar, hastalığı yüzde 70 oranında önleyecek bir hap geliştirdiklerini açıkladı. 10 bin kadın üzerinde denenmeye başlanacak "Anastrozole" (arimidex) adlı hapın etkisinin sonuçları yedi ile 10 yıl sonra açıklanacak. Göğüs kanseri hastalarında ve sağlıklı ancak yakalanma riski yüksek kadınlarda denenecek olan hap için doktorlar, "son yıllardaki en önemli gelişme" tanımlamasını kullanıyor. Avustralya ve Yeni Zelanda'da yapılacak deneme safhası ve araştırma 15 milyon dolara mal olacak.

"ORTADAN KALDIRACAĞIZ"
İngiltere Kanser Araştırmaları Merkezi Başkanı ve araştırma ekibinin lideri Prof. Dr. Jack Cuzick, göğüs kanseri için bir tedavi bulmanın tıp alanındaki en büyük mücadelelerden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi "Beyin kanserinde sonar görüntüleme sistemleri vakaların yarısı ya da 4'te üçünü belirliyor. Ancak göğüs kanserinde kimse ana nedeni bilmiyor. Ve kimse şunu yapmazsan göğüs kanserine yakalanmazsın, diyemiyor." Prof. Cuzick'e göre göğüs kanserinde de görüntüleme çok önemli yer tutuyor ancak tek çözüm olmuyor. Prof. Cuzick, "Tamoksifen halen göğüs kanserinde oldukça etkili bir tedavi aracı. Ancak hastalığı önleme konusundaki yararları henüz bilinmiyor. Kimi hastalarda işe yarayabilir. Ancak hangilerinde olduğundan emin değiliz" dedi.

Ekipte yer alan Profesör John Forbes da "Bizim amacımız göğüs kanserinin olmadığı bir dünya sağlamak. Bu imkansız değil" diyerek, geliştirdikleri hap sayesinde bir gün bu kanser türünü ortadan kaldırabileceklerini ifade etti.

10 BİN KADIN DENEYECEK
"Anastrozole" adlı hapın ilk deneme sonuçlarını değerlendiren birçok uzman da bu görüşe katılarak göğüs kanserinin yok edilmesinin mümkün olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Uzmanlar, göğüs kanseri konusunda artık tıbbın tedaviden çok hastalığı önleme üzerinde yoğunlaştığını belirtiyor. İngiliz profesörler Forbes ve Cuzick'in denemesi kapsamında araştırmaya katılacak kadınlar ruh sağlığı ve kemik gücü gibi testlerden geçirilecek. Yaşları 40-70 arasında değişen ve göğüs kanserine yakalanma riski yüksek (örneğin anne ya da kız kardeşi hastalığa yakalanmış) olan 10 bin kadın uzun yıllar anastrozole hapı kullanacak. Bu süre sonunda hastalığa yakalanıp yakalanmadıkları, ne kadarının göğüs kanseri olduğu belirlenecek. Bu şekilde hapın hastalığı önlemedeki başarısı ortaya çıkarılacak.

1995 yılında patenti alınan ilaç ilk başta ileri derecede göğüs kanseri hastaları üzerinde kullanılıyordu. Ancak başarılı sonuçlar vermesi üzerine erken teşhis konmuş hastalara da verilmeye başlandı. İngiliz gazeteleri de haptan övgüyle söz ediyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır