kapat
02.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Mezunlarının vefası liseyi ayağa kaldırdı

518 yıllık bir tarihe sahip Davutpaşa Lisesi, mezunları sayesinde yeni baştan yara-tıldı. Kırık sıralar değiştirildi, dökülmüş sıvalar boyandı...

Bu yeni çehre, okula talebi de artırırken, öğrencilerin ÖSYM'deki başarı oranları da yüzde 17'den yüzde 50'lere kadar çıktı... İstanbul'un kaderine terk edilmiş tarihi okullarından Davutpaşa Lisesi, 'vefa borcunu' ödemek için bir araya gelen mezunları sayesinde yeniden ayağa kalktı. Birkaç yıl önce parçalanan sıraları, dökülen sıvaları, akan çatısı yüzünden velilerin çocuklarını öğrenim görmeleri için kaydettirmek bile istemedikleri tarihi lise, bugün mezunlarının elbirliği ile bambaşka bir çehreye büründü.

'VEFA BORCU ÖDÜYORUZ'
Çeşitli dönemlerde Davutpaşa Lisesi'nde öğrenim gören mezunlardan 400'ü bir araya gelerek 7 yıl önce bir dernek kurdu ve elbirliği ile okullarını onarmaya girişti. Aralarında topladıkları 70 milyar lira ve gönüllü çalışmaları ile okullarını adeta yeniden inşa eden mezunlar, yabancı dille eğitim yapan Süper Lise'ye dönüşümü de sağladılar. Okulun yenilenmiş ve onarılmış sınıflarında eğitim gören öğrenciler ise onların bu çabalarına 'başarıları' ile destek verdi. ÖSYM'deki başarı oranı yüzde 17'den yüzde 50'ye yükseldi. Öğrenci sayısı ise 5 yıl içinde 400'den bin 350'ye ulaştı.

Bu yeniden yapılanmayı başlatan Davutpaşa Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Mahmut Nalbant, "Biz sadece mezun olduğumuz bu okul ve burada okuyan çocuklar için bir şeyler yapmak istedik. Bazıları parasını, bazıları da emeğini koydu ve ilk olarak okulumuzu onarma ile işe başladık" diye konuşuyor.

Topladıkları 70 milyar lira ile okulun 30 dersliğinden 27'sinin kırılmış sıralarının değiştirildiğini, çerçevelerinin yenilendiğini, çatısının onarıldığını, boyasının yapıldığını ve kütüphanesinin genişletildiğini anlatan Nalbant, sözlerini şöyle sürdürüyor "Sadece okulumuzun eski günlerdeki ruhunu yeniden canlandırmak istedik. Hepimiz bu sıralarda gördüğümüz eğitimle yaşama atıldık. Bir yerlere geldiysek, bu okulda aldığımız eğitimin büyük katkısı var. Bugün ekonomik olarak bir güce kavuştuk ve kazancımızı okulumuza yansıtmak, burada okuyan gençlere destek olmak istedik."

ÖĞRENCİ SAYISI DA ARTIYOR
Birkaç yıl öncesine kadar velilerin çocuklarını harabe görünümü yüzünden okula kaydettirmek istemediklerini anlatan Nalbant, fiziksel koşullarının iyileştirilmesiyle birlikte okula talebin de arttığına dikkat çekiyor. 5 yıl önce yabancı dil ile eğitim yapan Süper Lise'nin de açıldığını söyleyen Nalbant, "Bu süre içinde öğrenci sayısı 400'den bin 350'ye ulaştı. Ortamın iyileştirilmesi çocukların başarısını da etkiledi. Bizim için bundan daha güzel bir ödül olamaz" diyor.

Sırada okul müzesi var
Dersliklerin ve bahçe düzenlemesinin tamamlanmasının ardından okulun tarihinin de anlatılacağı bir müze kurmayı amaçladıklarını belirten Nalbant, "Okulun 518 yıllık bir tarihi var. Ancak birçok el yazması kitap, eski karneler, ders notları ortada yok. 12 Eylül döneminde bu belgelerin toplandığını öğrendik. Sırada tarihimizi anlatan bu belgeleri bulmak ve bir müze kurmak yer alıyor" şeklinde konuşuyor.

'En başarılı lise olacak'
Davutpaşa Lisesi'nin mezunlarından olan okul müdür vekili Sabih Tabbikha, okulun fiziki koşullarının iyileştirilmesinin öğrencilerin başarısında olumlu etki yaptığını ve okulun ÖSYM'deki başarı oranını yükseltmek için bu yıl ücretsiz üniversiteye hazırlık kurslarının da düzenleneceğini ifade ederek, "Öğretmenlerimizin ve mezunlarımızın katkısıyla bu kursları yapacağız. Hedefimiz, okulu en başarılı liseler sıralamasında üste taşımak" diye konuşuyor.

Okuldan mezun olan ünlüler
Davutpaşa Lisesi'nden

mezun olan

ünlüler arasında

şu isimler yer alıyor

Celal Bayar,

Aziz Nesin,

Tekin-Oğuz Aral, Fatma Girik,

Ayşegül Aldinç, Murathan Mungan, Perran Kutman,

Aydın Boysan,

Doğan Hızlan.

518 yıl önce 'Sübyan Mektebi'ydi
Davutpaşa Lisesi dönemin sadrazamı Davut Paşa tarafından 1485'te Sübyan Mektebi olarak kuruldu. 1847'de Numune Rüştiyesi olarak açılan ilk rüştiye mektebi olan okulda yine dönemin Maarif Nazırı Kemal Efendi öğretmenlik yaptı.

İki taş odadan ibaret kubbeli bir bina olan okul 1894'teki depremde yıkıldıktan sonra kubbesiz olarak inşa edildi. 1913'te Davutpaşa Sultanisi olarak öğretime devam eden okul, 1924'te Davutpaşa Erkek Ortaokulu, 1955'te karma ortaokul, 1969'da ise Davutpaşa Lisesi oldu.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır