kapat
02.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Uyuşturucu baronları gözünü çocuklara dikti

Türkİye'de uyuşturucu kullanma yaşı 13'e kadar indi. İstanbul Narkotik Şube Müdürü Tufan Ergüder, satıcıların çok yaygınlaşan ecstacy hapını çocuklara satabilmek için üzerine pokemon logosu dahi işlettiklerini söyledi

Uyuşturucular arasında ecstacy kullanımında büyük artış var. Geçen yıl tüm Türkiye'de 94 bin tablet ecstacy yakalanırken bu yılın ilk dokuz ayında sadece İstanbul'da 115 bin tablet ecstacy yakalandı. Türkiye genelinde esrar kullanımı birinci sırada yer alırken bunu ecstacy, eroin ve kokain kullanımı izliyor. İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü tarafından yakalanan maddeler, Sakıp Sabancı'nın çimento fabrikasında sıcaklığı 7 bin dereceye ulaşan kazanlarda yakılarak imha ediliyor. Uyuşturucu kullanımının ve yakalanmasının en yoğun olduğu yer İstanbul. Satıcılar Roman ve Doğu kökenli kişiler. Geçen yıl Türkiye'de uyuşturucudan dokuz kişi hayatını kaybetti.

KULLANIMI YÜZ KAT ARTTI
İstanbul Narkotik Şube Müdürü Tufan Ergüder, son sekiz yılda piyasada 'ex' diye tabir edilen ecstacy kullanımında 100 katlık bir artış olduğuna dikkat çekiyor. 1995 yılında yapılan ilk yakalamada bin 500 tablet ecstacy bulunduğunu söyleyen Ergüder, Eylül 2003'e kadar Türkiye genelinde 1 milyon 556 bin 559 tablet ecstacy ele geçirildiğini vurguluyor. Türkiye'deki uyuşturucu kullanımının görüntüsünü ecstacy'nin etkilediğini vurgulayan Ergüder, bu hapın 10'lu yaşlara hitap eden bir uyuşturucu çeşidi olduğunun altını çiziyor. 13-26 yaş arasındaki gençlerin ecstacy kullandığını belirten Ergüder, "Ecstacy'nin üzerindeki şekiller itibariyle çocuklara hitap ettiği belli. Üzerlerinde pokemon'dan gülen yüze, Mc Donald's ambleminden ünlü otomobil markalarına kadar çeşitli logolar var. Örneğin, en son ciklet şeklinde ecstacy yakaladık" diyor.

PARA YOKSA TAHLİL DE YOK
Ergüder, bir kişinin ecstacy kullanıcısı olup olmadığını anlamak için kan ve kıl tahlillerinin yapılması gerektiğini vurguluyor. Birkaç ay öncesine kadar Adli Tıp Kurumu'nda bu tahlillerin yapıldığını belirten Ergüder, Adli Tıp Kurumu'nun ekonomik sebeplerden dolayı bu tahlilleri yapamadığını söylüyor.

Uyuşturucu kullanımının yaşını düşüren maddenin ecstacy olduğunu vurgulayan Ergüder, "İnsanlar ecstacy'ye soğuk bakmıyorlar. Avrupa'da hap nedeniyle yüzlerce ölüm var. Bunları ön plana çıkarmak gerekiyor.

KULLANIM YAŞI DÜŞÜYOR
Ecstacy ülkemizde afrodizyak olarak değerlendirildiği için cazip geliyor" diyor. Oysa Narkotik Şube Müdürlüğü'nün ve AMATEM'in Trabzon, Erzurum, Diyarbakır, Adana ve İstanbul illerinde yaptırdığı çalışmalardan hareketle uyuşturucu kulanım yaşının 13'e kadar indiği belirtiliyor.

Üç hafta önce Narkotik Büro'ya 13 yaşında eroin bağımlısı bir çocuğun geldiğini söyleyen Ergüder, çocuğun profilini çıkardıklarında acı bir tabloyla karşılaştıklarını söylüyor "Babası bağımlı, sokak satıcısı ve sabıkalı. Annesi günlük işlere gidiyor. Dört kardeş. Evde çocuklara uygulanan bir şiddet söz konusu. Çocuk, 9 yaşında sokağa çıkmış. İlk önce tinerle başlamış. Kesmeyince hap ve daha sonra eroine başlamış. Artık çocuğun düşünme kabiliyeti oldukça zayıflamıştı" diye konuşuyor.

Kullanımda İstanbul birinci
Türkiye'de uyuşturucu yakalamalarının büyük kısmının İstanbul'da olduğuna dikkat çeken Ergüder, uyuşturucu kullanımının en yoğun olduğu yerin de İstanbul olduğunu vurguluyor. Ancak Ergüder, nüfusa oranla bir değerlendirme yapıldığında ecstacy kullanımının İzmir'de daha yaygın olduğunu belirtiyor.

İSTANBUL KOKAİNDE UZAK ARA
İstanbul'da en çok uyuşturucu yakalanan yerlerin Üsküdar Selamsız, Gaziosmanpaşa Sarıgöl, Esenler Karabayır, Şişli Dolapdere olduğunu belirten Ergüder, uyuşturucuların daha çok Romanlar tarafından satıldığını ve son dönemde sokak satıcılığında özellikle ecstacy'de Doğu kökenlilerin öne çıktığını vurguluyor. Türkiye'deki sentetik uyuşturucu kullanıcılarının yüzde 48'i İstanbul'da. Yüzde 35'i ise İzmir'de. Esrar kulanıcılarının yüzde 58'i İstanbul'da. Yüzde 12'si İzmir'de. Eroin kullanıcılarının yüzde 54'ü İstanbul'da. Yüzde 18'i Gaziantep'de. Kokain kullanıcılarının yüzde 82'si İstanbul'da. Yüzde 6'sı ise Ankara'da.

TIR içinde 236 kilo eroin çıktı
İpsala Sınır Kapısı'nda, Arnavutluk'a giden bir TIR'ın taşıdığı market buzdolaplarının içinde 286 kilogram eroin ele geçirildi. Olayla ilgili 5 kişi gözaltına alındı. İpsala Sınır Kapısı'ndan, Koçanlar Firması'na ait TIR ile çıkış yapmak isteyen Tuğrul Eryörü'nün durumundan şüphelenen gümrük muayene görevlileri, araçta arama yaptılar. Dorsedeki market buzdolaplarının içini kontrol eden gümrükçüler, 286 kilo eroin maddesi buldular.

TIR sürücüsü Eryörü'nün verdiği bilgiler doğrultusunda, İstanbul ve Mersin'de operasyon yapan güvenlik güçleri İstanbul'da 3, Mersin'de de 1 kişiyi olayla ilgili olarak gözaltına aldı. Yetkililer, 286 kilogram eroinin Edirne'de son 2 yılda ele geçirilen en fazla uyuşturucu miktarı olduğunu belirterek, bu yıl içinde Edirne Gümrükleri Başmüdürlüğü'ne bağlı sınır kapılarında ele geçirilen eroin miktarının 650 kilograma ulaştığını söylediler.

Uyuşturucu dünyasının sırıarı

Uyuşturucuya başlama nedeni?
Merak ve eğlence saiki uyuşturucu maddeye başlama açısından önemli faktörler arasında. Ancak uyuşturucuyla tanışmanın daha çok arkadaş grupları aracılığıyla gerçekleştiği görülüyor. Merak ve arkadaş grubu etkisinin bir araya gelmesinin çocuğun maddeye başlamasını kolaylaştırdığını söyleyen Komiser Zafer Ercan, çocuklara 'hayır' demeyi öğretmenin çok önemli olduğunu belirtiyor.

Çocuğun kullandığı nasıl anlaşılır?
Madde kullanan çocukta tam bir davranış ölçütü yok. Ancak çocuğun içine kapanması; okuldan ve aileden uzaklaşması; odasında uzun süre tek başına zaman geçirmesi; arkadaş çevresinin değişmesi; okulda başarısızlığın başlaması, ailelerin dikkat etmesi gerekenlerin başında geliyor. Gece boyu uykusuzluk. Uyumaya başlandığı zaman 24 saati aşan uykular. Karanlıkta bile gözbebeklerinin büyümesi. Eve geldikten sonra aşırı sıvı tüketimi...

Ecstacy'nin fizyolojik zararları nelerdir?
Ecstacy, halüsinasyonlar gördüren sentetik, hap, toz, sıvı, ciklet şeklinde de alınabilen bir uyuşturucu. En önemli özelliği uykusuzluk, susuzluk, açlık ve yorgunluk hislerini bastırması. Vücut ısısını çok yükseltiyor. Bu nedenle merkezi sinir sistemi ve beyin büyük ölçüde zarar görüyor. Beyinde hücreler ölüyor. Kalp ritmini bozuyor. Yüksek tansiyona sebep oluyor. Tiroid bezlerini kurutarak kişiyi gıda alamaz hale getiriyor.

Artışı engelleyen etken, aile yapısı
Ecstacy'nİn Türkiye'de üretilmediğine ve Batı'dan geldiğinin altını çizen Ergüder, Avrupa'daki ecstacy kullanımına bakıldığında Türkiye'deki rakamların çok yüksek olmadığını söylüyor. Hollanda'da bir günde 4 milyon tablet, İngiltere'de bir hafta sonu 40 milyon tablet ecstacy yakalandığını belirten Ergüder, Avrupa'daki yetkililerin Türkiye'de uyuşturucu kullanımındaki rakamların Türk aile yapısından kaynaklandığını söylediklerini belirtiyor.

Ecstasy 'Mutluluk hapı' değil
Madde Kullanımıyla Mücadele Uygulama Büro Amirliği'nde görevli Komiser Zafer Ercan, ecstacy'ye 'mutluluk hapı' denmesinin özendirici olduğunu söyleyerek medyanın da yardımcı olmasını bekliyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır