kapat
02.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

IMF: Kuru dalgaya bırakan büyür

IMF'ye göre, dalgalı kur rejimi uygulayan ülkeler, kur çıpası rejimi uygulayan ülkelere göre yüzde 20 daha hızlı büyüyor, kişi başına milli gelir de önemli ölçüde artıyor

IMF destekli ekonomik programa, 2000 yılında kur çıpası ile başlayan ancak Şubat 2001 krizinden sonra dalgalı kur rejimine geçen Türkiye, bu sıralar bant içinde kuru tartışırken, IMF'nin, son 30 yılda, 145 ülkede kur rejimi, büyüme ve enflasyon üzerine yaptırdığı araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.

IMF'ye göre, dalgalı kur rejimi uygulayan ülkeler, kur çıpası rejimi uygulayan ülkelere göre yüzde 20 daha hızlı büyüyor, kişi başına milli gelir de dikkat çekici şekilde artıyor. Kur çıpası ise enflasyonun daha hızlı düşmesine katkı sağlamasına rağmen kriz riskini içinde barındırıyor.

IMF tarafından hazırlanan, "Büyüme ve Enflasyon Açısından Kur Rejimi Önemli midir?" başlıklı raporda, ülkelerin kur politikaları çıpalı, dalgalı ve ara rejimler olarak üçe ayrıldı. Döviz kuru rejiminin, ekonomik büyümeyi, yatırımları ve üretimi etkilediğini savunan IMF'ye göre tüm ülkelere her zaman uyacak bir döviz kuru rejimi bulunmuyor. Ülkelerin, önceliklerine ve kendi koşullarına göre doğru kur rejimini belirlemeleri gerekiyor. IMF'nin araştırması şöyle

* Kur çıpası rejimlerinde ekonominin verdiği sinyaller baskı altına alındığı için doğru mali politikalar uygulanmadığında kuru sabit tutmak mümkün olamıyor ve krizler engellenemiyor.

* Enflasyonu düşük olan ülkeler çıpalı kurlara daha kolay adapte oluyor. Çıpalı kurun, uzun dönem yüksek enflasyon yaşayan ülkelerde başarı oranının daha düşük olduğu görülüyor.

* Kurun sabitlendiği ülkelerde yıllık enflasyon ortalaması yüzde 8, kuru belli aralık içinde serbest bırakan ülkelerde enflasyon ortalaması yüzde 14, dalgalı kur rejiminde ise enflasyon ortalaması yüzde 16 olarak hesaplanıyor.

* Büyüme, dalgalı kur rejimi uygulayan ülkelerde çıpalı kur ülkelerine göre yüzde 20 daha hızlı oluyor.

Banu AKTAŞ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır