kapat
02.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Efes'in Rusya cirosu çeyrek milyar dolar

Efes İçecek Grubu, Rusya'daki üçüncü fabrikasını Rostov'da açtı. 25 milyon dolarlık yatırımla kurulan fabrikayla, Efes'in Rusya'daki toplam yatırımı 120, cirosu ise 250 milyon dolara ulaştı

Türkiye'nin en büyük bira üreticisi Efes İçecek Grubu, Rusya'daki yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. Efes İçecek Grubu'nun yurtdışı bira faaliyetlerini yürüten Efes Breweries International'ın Rusya'daki iştiraki olan Moskova Efes Biracılık tarafından Rostov kentinde kurulan bira fabrikası törenle hizmete açıldı.

25 milyon dolarlık yatırımla eski Coca-Cola tesisleri yerine kurulan 100 milyon litre kapasiteli fabrikayla, Efes İçecek Grubu'nun Rusya'daki bira üretim kapasitesi 5.5 milyon hektolitreye, toplam cirosu da 250 milyon dolara ulaştı. Kendi segmentlerinde lider olan Efes Pilsener ve Stary Melnik ile yine yerel bir marka olan Beliy Medved biralarının üretileceği Rostov'daki yeni tesisle birlikte Efes Pilsen'in Rusya'daki fabrika sayısı 3'e ulaştı. Fabrikanın açılış töreninde konuşan Rostov Valisi Vladimir Chubb, Efes Pilsen yetkililerine Rostov'da yatırım yaptıkları için teşekkür etti.

RUSYA'YA İNANDIK
Konuşmasına "Moskova Efes Genel Müdürü Semih Maviş, 6. fabrikayı aldığı zaman ben de Rusça hitap edeceğim'' diye başlayan Anadolu Grubu İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da, 1998'de ekonominin içinde bulunduğu güç koşullara rağmen Rusya'nın geleceğine olan inançla başladıkları yatırımların son halkası olan fabrikanın açılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Özilhan, Rusya'nın, ekonomik altyapının iyileştirilmesi yönündeki başarılı çalışmalar ve bunun sonucu makro ekonomik göstergelerdeki çok olumlu değişikliklerle, bugün en önemli ekonomilerden ve yatırım merkezlerinden biri haline geldiğini belirterek, ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişiminin kararlı, uzun soluklu yaklaşımlar gerektirdiğini söyledi. İhtiyaçların doğru tespiti ile gelişime yatırım yapma isteğinin mevcut potansiyelin ekonomik değere dönüşmesi için anahtar unsurlar olduğunu vurgulayan Özilhan, Rusya'da yatırım ortamının iyileşmesi sonucunda kurulan ekonomik ve ticari bağlantıların uzun vadeye yayılan sağlam ilişkilere dönüştüğünü kaydetti. Özilhan, "Anadolu Grubu, içinde bulunduğumuz coğrafyanın büyük potansiyeline inanarak içecek sektöründeki faaliyetlerini yürüten Efes İçecek Grubu ile Adriyatik'ten Çin'e uzanan bir bölgede bira yatırımlarını gerçekleştirmektedir'' diye konuştu.

510 KİŞİYE İŞ İMKANI
1998'de gerçekleştirdikleri ilk yurtdışı yatırımlarından bu yana geçen kısa süre içinde bu faaliyetleriyle çok önemli bir konuma geldiklerini, bu başarılı faaliyetlerinin itici gücünün ise Rusya'daki çalışmalar olduğunu dile getiren Özilhan, şöyle devam etti

"Anadolu Grubu, Rusya'da her zaman daha iyiyi hedef alarak uzun vadeli yatırımlara imza atmaktadır. Rostov fabrikası ile birlikte Rusya'daki fabrika sayımızı 3'e, toplam kapasitemizi ise 5.5 milyon hektolitreye çıkarmış bulunuyoruz. Geçtiğimiz aylarda satın aldığımız Amstar fabrikası hariç, Rusya'da gerçekleştirdiğimiz toplam yatırım tutarı 120 milyon doları aşmış bulunuyor. Moskova, Ufa ve Rostov'daki fabrikalarımızda toplam bin 510 kişiye doğrudan istihdam sağlıyoruz.''

Özilhan, Rusya'daki faaliyetleri yürüten yerel personelin gelecekte Efes İçecek Grubu'nun uluslararası organizasyonu içinde yer alacak önemli bir insan kaynağını oluşturduğunu ifade ederek, "Biz bu işbirliğinde yeni başarılara koşmaya, ekonomiye olan katkımızı da geliştirmeye devam edeceğiz'' dedi.

Efes İçecek Grubu Başkanı Muhtar Kent ise Rostov'daki fabrikayla beraber Rusya'daki bira üretim kapasitelerinin yıllık 500 milyon litrenin üzerine çıktığını belirterek, "Moskova, Rostov ve Ufa'daki 3 fabrikamızla bize çok önemli bir lojistik avantaj sağlayan altın bir üçgen kurduk. Önümüzdeki dönemde bu avantajımız ve kuvvetli markalardan oluşan rakipsiz ürün gamımızla Rusya'daki hızlı büyümemizi devam ettireceğiz'' şeklinde konuştu.

Sayılarla Rusya Efes İçecek Grubu
* Anadolu İçecek Grubu'nun Rusya'daki cirosu 250 milyon dolar.

* Toplam yatırım tutarı 120 milyon dolar.

* Bira üretim kapasitesi yıllık 550 milyon litreye ulaştı.

* Fabrikalardaki kapasite kullanımı yüzde 80'lere ulaştı.

* Rus bira pazarının yüzde 5.5'i Efes'ir elinde. Grup halen Rusya pazarında en yüksek üçüncü pazar payına sahip.

* Grubun üç bira fabrikasında çalışan sayısı 1.500'ü buluyor.

'Rusya'daki Türk yatırımı 12 milyar dolara ulaştı'
Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent, Efes'i yeni yatırımından dolayı kutlayarak, ''Efes Pilsen, Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğinin en önemli aktörlerinden birisidir'' dedi. Taşkent, Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaretin 8-8.5 milyar dolara ulaştığını ve yıl sonunda ticaret hacminin 1 milyar dolar artış göstererek 6 milyar dolar olacağını söyledi. Taşkent, Türk müteahhitlerin Rusya'da 12 milyar dolarlık iş yaptığına ve ilk 8 ayda 540 milyon dolarlık iş aldığına işaret etti.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır