kapat
02.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Seçimin lafı bile zarar verir

Türkiye'nin yeniden belirsizlikle karşı karşıya bırakılmaması gerektiğini belirten Mustafa Koç, "Seçimin sonuçları ağır ve tehlikeli olabilir" dedi

Türkiye kendini yeniden seçim tartışmalarının ortasında buldu. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararı merakla beklenirken, iş dünyası da bu konudaki tavrını net bir şekilde ortaya koydu. İş dünyası, bırakın seçimi, lafının bile piyasaları strese soktuğunu belirterek, "Seçim, bütün dengeleri bıçak sırtında ilerleyen Türkiye'yi tepetaklak eder" uyarısında bulundu. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Türkiye'nin şu anda çok iyi bir istikrar ortamı yakaladığını belirterek "İnşallah bir belirsizlik içine girmeyiz" dedi. Demirdöküm'ün 50. yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mustafa Koç, Yargıtay'ın DEHAP kararının anımsatılarak, gelinen bu ortamın ekonomiyi nasıl etkileyeceğine ilişkin soru üzerine, görüşlerini şöyle açıkladı

BELİRSİZLİK TEHLİKELİ
"Bu ülke ne çektiyse, siyasi belirsizlikten çekti. Bunu çok canlı bir şekilde geçtiğimiz senelerde maalesef yaşadık. Çok da pahalıya mal oldu. Şu anda çok iyi bir istikrar yakalamış bulunuyoruz ve bu makro ekonomik göstergeler bunun en güzel örneği. Aynı zamanda bu iyileşme özel sektöre de yansımış durumda. İnşallah bundan sonra bir belirsizlik içine girmeyiz. Bu belirsizliği tehlikeli görüyorum. Seçimin sonuçları ağır ve tehlikeli olabilir. Ne olacaksa bir an evvel olsun ve herhangi bir spekülasyona sebep vermeden, bu konu açıklığa kavuşsun."

İYİ TREND DEVAM ETMELİ
Seçim kararının YSK'yı ilgilendiren bir konu olduğunu belirten Koç, "Gönül ister ki, trend bu şekilde devam etsin. Herhangi bir seçim tekrarlaması veya bir erken seçim oluşumu maalesef piyasaları olumsuz etkileyebilir. Fakat bu gerekiyorsa da bir hukuk devletinde yaşadığımız için buna katlanmak ve kabullenmek zorundayız" dedi.

Aldığımız yol seçim kaldıracak kadar iyi değil
Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Zafer Çağlayan da ekonominin yeni bir seçimi kaldıracak kadar iyi olmadığı görüşünde. Çağlayan, şunları söyledi "Seçimin kendisini bırak kelimesi bile piyasaları tedirgin etti. Ekonomide iyi bir yol aldık. Ama bunlar hala kalıcı değil. Bunları kalıcı hale getirmek de siyasi istikrara bağlı. İki gündür Anadolu'dan yüzlerce telefon aldım. Herkes, 'Tam işler açılacakken bu tartışma nereden çıktı?' diye soruyor. Otomobil, ev alımları yine sekteye uğrayacak. İnsanlar yeniden kabuklarına çekilecek. Piyasa strese giriyor. Ne zaman iyi şeyler olsa ben korkuyorum."

Güneydoğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Bedrettin Karaboğa ise, ekonominin gün geçtikçe iyiye gittiğini belirterek, seçim diye diretmenin olayları raydan çıkaracağını savundu. Karaboğa, "Çünkü seçimle birlikte ekonomik politikalar da ciddi şekilde değişir. Şu anda güçlü bir siyasi yapı var. Şimdi her şeyi yarıyolda bırakıp tekrar başa dönmek kimseye fayda vermez" dedi.

Yakalanan istikrar için herkes bir bedel ödedi

Salih ESEN (Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı)
Ülkenin durumunda bir düzelme var. Bunun için bir bedel ödendi. AKP'nin tek parti olmasından aldığı güç ve şansın yardımıyla olumlu hava esmeye başladı. Bu olumlu hava, hükümetin aldığı önlemlerle değil, konjonktürel bir iyileşmenin sonucudur. Ama öyle ya da böyle son derece olumlu bir atmosfer yaratıldı. Ülkenin bir seçim ortamına girmesi en azından 1 yılı kaybetmesi anlamına gelir. Türkiye krizde çektiği sıkıntıların benzerini yaşamak durumunda olur. Ülkenin böyle bir lüksü yok.

Türkiye'nin yeni bir seçime ihtiyacı yok

Ekrem Demirtaş (İzmir Ticaret Odası Başkanı)
Enflasyondan ihracata, dövizden büyümeye pek çok göstergede olumlu değişimler yaşanıyordu. Ama seçim lafı ile dolar hemen kendini gösterdi. Yeni bir seçim hem ekonomik hem de siyasi istikrar üzerinde risk oluşturuyor. Partiler DEHAP kararını gerekçe göstererek balıklama seçimin peşine düşmesin. AB hedefine ramak kala ve "istikrarı" yakalamak üzereyken, sonu belli olmayan bir tarihe ertelemenin ne siyasi partilere ne de topluma yararı olur. Yeni bir seçime ihtiyacımız yok.

Yaratılmış bu güzel dengeye yazık olur

Erdal Bahçıvan (İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi)
Seçim ekonomiyi ister istemez riske sokar. Kim bunun aksini iddia ederse doğru söylemez. Hele Türkiye gibi bıçak sırtında giden ülkelerde çok daha dikkatli olmak lazım. Bayram değil seyran değil, bu seçim nereden çıktı? Her şey o kadar iyi giderken bir takım yeni sendromlar, yeni tedirginlikler yaratılıyor. Bana göre, bir erken seçim lafı doğmadan konu kapatılsın. Çünkü tedirginlik piyasalara hakim olmaya başladı. Tedirginliğin azı çoğu da olmaz. Yaratılmış bu güzel dengeye yazık olur.

Geleceğe dönük bütün hedefleri saptırırız

Metin AYIŞIK (Alternatif Yatırım Genel Müdürü)
Aslında ben YSK'dan seçimlerin iptal edilmesi yönünde bir karar beklemiyorum. Şu anki Meclis'in yapısı korunacaktır diye umut ediyorum. Ama eğer aksi olursa Türkiye için hiç de iyi olmayacaktır. Nereden bakılsa altı ayı kaybetmemiz demek. Gelecek yılki yüzde 12'lik enflasyon hedefi için faizlerin düşmesi gerekiyor. Bunun için de istikrarın bozulmaması lazım. Bizim istediğimiz istikrardır. Seçim bir çok şeyi geri plana atar ve Türkiye'ye zaman kaybettirir.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır