kapat
02.10.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Yeni 'koridor' 90 milyon $ getirir

Ankara arasındaki sorunlardan biri olan Ege ve hava koridorları meselesi, tarafların 10 aydır süren yoğun görüşmeleri sonucunda yeniden saptandı.

Varılan uzlaşma sonunda hava koridorlarında yapılan köklü değişikliklerin Türkiye'ye yılda 90 milyon dolarlık bir gelir sağlaması bekleniyor.

2004 Atina olimpiyatları çerçevesinde hızlandırılan görüşmelerde geçtiğimiz haftalarda varılan anlaşma, kontrol kulelerinin yetki alanları gibi teknik konuların da çözümlenmesi sonrası Aralık ayında yürürlüğe girecek. Ege'yi boydan boya kesecek olan 5 yeni hava koridorundan ikisi (N127 ve N 128) Limni adası üzerinden geçiyor. İzmir'den sonra biri (N127) Dalaman'a, diğeriyse (N128) Rodos'a devam ediyor. Üçüncü koridor ise (N131) Çanakkale üzerinden başlıyor, Anadolu'yu boydan dolaşıp Antalya'da noktalanıyor. Kuzey Avrupa, Antalya, Kıbrıs ve Ortadoğu uçuşları için tercih edilmesi beklenen bu 3 yeni koridor İstanbul FIR hattının denetiminde olacak. Bu sayede sivil uçakların yolları kısalırken Atina FIR yerine İstanbul FIR hattını kullanacakları için geçiş ücreti Yunanistan yerine Türkiye'ye ödenecek. Eleftherotypia gazetesi, bunun Türkiye'ye yıllık getirisinin 90 milyon dolar olacağını yazdı.

Atina FIR hattında da 2 yeni hava koridoru hizmet verecek. Aynı anlaşma kapsamında irtifaların yeniden belirlenmesi, sivil ve askeri uçuşların da çakışmamasını sağlamış olacak. Türk ve Yunan heyetleri, Ege kıtasahanlığının belirlenmesi için yoğıun görüşmeler yapıyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır