kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

NECATİ DOĞRU


Dost doğalgaz iniyor! Rus kazığı ne olacak!

Çevre dostu, doğa dostu, insan dostu doğalgaz! Eğer yaşamlarına son vermeye karar verirlerse, yüzü hiçbir zaman gülmeyen, manasız şeylerle kendini yiyip bitirenlerin de dostu doğalgaz.

Mavi akım...

Beyaz enerji...

Temiz kazık...

Aynı kaynaktan pompalanan ve aynı borudan ülkemize gelen Rus doğalgazının büyük bölümünün, içine rüşvet kokusu sinmiş anlaşmalarla "çift fiyata" satılmasına imkan tanınması, Ankara, İstanbul, Eskişehir, Bursa, İzmit Belediyeleri'nin doğalgazı halka ve sanayiciye "kazığın da kazığı çok yüksek hizmet bedeli alarak" sunmaları yüzünden dost doğalgaz, düşman görünmeye başlamıştı.

Dost diye gelmişti. Düşmanca fiyata çıktı.

Başbakanımız müjdeledi!

Doğalgaz iniyor.

****

Ekim ayında konutlara verilen doğalgazın metreküp fiyatı yüzde 8.2, fabrikalara satılan doğalgazın fiyatı da yüzde 7.2 oranında düşürülecek. Zaten Mayıs ayından beri düşüyordu. Doğalgazı Rusya'dan, İran'dan ve diğer kaynaklardan alıp Belediye Şirketlerine satan BOTAŞ, mayıstan beri metreküp fiyatlarını her ay indiriyor, İGDAŞ, EGO, ESGAZ, BURSAGAZ, İZGAZ da indirimi halka ve sanayiciye yansıtıyordu.

Mayıs'tan bu yana...

Doğalgaz yüzde 25 ucuzladı.

Çünkü yılbaşında varili 35 dolar olan ham petrol, dünya piyasalarında varili 25 dolara inmiş, petrolü satın almak için ödenen doların lira karşılığı da yüzde 20 gerilemişti.

Gazın ucuzlaması normaldi.

Bu fasıldan...

Benzinin de...

Mazotun da...

Fuel oilin de...

Ucuzlaması gerekirdi.

Onlar ucuzlamıyor.

Başbakanımız, "Benzin de, mazot da fuel oil de ucuzlayacak müjdeleri" veremiyor. Niçin? Ham petrol varil fiyatının 10 dolar birden inmesi ve doların yüzde 20 gerilemesinden doğan avantaj, benzini, mazotu, fuel oili, gazyağını, asfaltı satan KİT'lerin gelirinin artmasına destek oluyor, bu destek de şu ünlü "faiz dışı fazla hedefinin" tutmasına ve Hükümet'in IMF karşısında başarılı görünmesine yarıyor.

****

Varsın yarasın.

Sonunda ekonominin lehinedir.

Ancak Başbakan'ın "benzini, mazotu, fuel oili, gazyağını da düşürdük" diye övünmesini, sevinmesini, gerinmesini, böbürlenmesini bekledik, olmadı. Bu arada doğalgaz konusunda Enerji Bakanı, "Ruslar'ın aynı borudan aynı gazın büyük bölümünü bize çok yüksek fiyata sattıklarını ve bu kazığın mutlaka önleneceğini" söylemişti.

Ne oldu?

Unutuldu?

Gerçekte Ruslar'ın attığı bir kazık yoktu da Türkiye-Rusya ilişkilerini bozmak isteyenlerin tuzağına mı düşüldü? Yoksa böyle bir kazık var da "hala yerli yerinde" durmakta mıdır?

Öbür kazık duruyor.

Köklenmiş duruyor.

Olduğu gibi...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Kayseri, Konya, Erzurum, Çorlu'da doğalgaz dağıtım ihalesi açtı. İhaleye girenler doğalgazı Botaş'tan alıp halka; Kayseri'de metreküpü 0.7 cent, Konya'da metreküpü 0.6 cent, Erzurum'da metreküpü 0.4 cent, Çorlu'da metreküpü 0.3 cent kâr koyarak satmak üzere teklif verdiler. Oysa İstanbul'da İGDAŞ, Ankara'da EGO, Eskişehir'de ESGAZ, Bursa'da BURSAGAZ, İzmit'te de İZGAZ yıllardır vatandaşa doğalgazı metreküp başına 4.5 cent kâr koyarak sattılar. Bu hesapla halktan yılda 60 milyon dolar fazla aldılar. Ne yaptılar bu parayı? Hükümet bu hesabı da sormuyor?

Neden?

Ciddi bir nedeni olmalı.

Mesajlarınız için: ndogru@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır