kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Huzursuz bacak sendromu

Ağrı, karıncalanma, uyuşma ve çekilme şeklinde ortaya çıkan "uyku düşmanı" olarak tanımlanan "huzursuz bacak sendromu", 100 kişiden 5'inde görülüyor.

Bacaklarınızda tarif edemediğiniz bir his mi var, bu his sizi uyutmuyor mu, geceleri yataktan kalkıp dolaşmak mı istiyorsunuz, uzun süreli yolculuklardan ve istirahattan rahatsız mı oluyorsunuz? Tüm bu sorulara cevabınız evetse sizde "huzursuz bacak sendromu" var. Nöroloji uzmanı doktor Yılmaz Kendirli, "Huzursuz bacak sendromu, göz ardı edilen, üstüne düşülmeyen ama önemli bir hastalık. İnsanlar yıllarca huzursuz bacak sendromuyla birlikte yaşıyorlar, ama önemsemedikleri için tüm ağrıları çekiyorlar. Uykusuzluğa sebep olması en önemli etkilerinden biri. Uykusuz kalan bireyin gün içindeki verimi düşüyor. Dolayısıyla sosyal boyutları da olan bir hastalık." diye konuştu. Rahatsızlığın ileri yaşlarda ve hamilelerde daha sık görüldüğünü söyleyen Kendirli, kansızlığın ve B12 vitamin eksikliğinin hastalığa sebep olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

DİNLENME ANINDA ÇIKIYOR
www.habersaglik.com internet sitesinin yaptığı habere göre, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Oğuz Genç de halk tarafından çok fazla bilinmeyen bu hastalığın dinlenme halinde ortaya çıktığını söyledi.

"Hareket rahatlatır"
Huzursuz bacak sendromunu ağrı, karıncalanma, uyuşma ve çekilme şeklinde tanımlayan Nörolog Dr. Sabri Erdöl, bu rahatsızlığı yaşayanların bu garip hissi anlatamamaktan şikayet ettiğini belirtti. Dr. Erdöl, "Hastalar akşamları televizyon seyredemez, misafirliğe gidemez ve en önemlisi yattığında bacaklarındaki huzursuzluk hissinin harekete zorlaması nedeniyle uykuya dalamazlar. Yataklarından kalkıp dolaşmak isterler. Aynı his gece yarısı uyanmalara ve uykuya dalma zorluğuna da yol açabilir. Bu hastalar uzun süreli istirahattan ve yolculuktan çok rahatsızlık duyarlar. Bu hastalık, her yüz kişinin beşinde rastlanacak kadar sık görülen bir rahatsızlıktır. Bacaklar hareket ettirilerek geçici bir rahatlama sağlanabilir. Ağrının hareketle azalması ve istirahat ile tekrardan başlaması bu hastalığın ayırıcı özelliğidir" diye konuştu. Bu rahatsızlığı çeken kişiler, geceleri uykuya dalsa da sık sık uyanarak dolaşmak istiyorlar. Sitedeki habere göre, hastalığın kesin bir nedeni yok. Hastalığa demir eksikliği, şeker hastalığı, gebelik, kanser ve genetik etkiler sebep olsa da hastaların yüzde 95'inde belli bir neden bulunmuyor.

Ceren BAYAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır