kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Y.O. ders başı yaptı ama...

11 gün sonra okul özlemi biten Y.'nin eğitim sorunu tam olarak çözülemedi. 42 kişilik sınıfta Y.O. ilk gün ancak sekiz arkadaşıyla ders başı yaptı

İzmir'de HIV virüsü taşıyıcısı olduğu öğrenilince 1-B şubesi öğrencisi olduğu Şerif Remzi İlköğretim Okulu'nda "tek başına" bırakılan Y.O. 11 gün sonra döndüğü sınıfında bu kez arkadaş buldu.

Y.O. hem babaannesinin ölümü hem de nasıl okuyacağına ilişkin formül bulunması için verilen aradan sonra Milli Eğitim Müdürlüğü'nün "akranlarıyla sınıfında okuma" kararı üzerine dün okuluna geldi. Medya ordusunun izlediği Y.'yi sınıfı dışında çok sayıda öğrenci "hoşgeldin" diyerek karşıladı, etrafında sevgi çemberi oluşturdu. Y.O. 5 sınıf arkadaşıyla birlikte ant içerek sınıftaki yerini aldı. Y.'nin okuduğu 1-B şubesinde toplam 40 öğrenci olmasına karşın ilk derste gelen öğrenci sayısı 9 oldu. Bu gelişme en başta anne Neşe O.'yu sevindirdi. "Çok mutluyum, tepkilerin azaldığını görüyorum. Bu bilinçlenmeyle paralel sınıfa devam eden öğrenci sayısının artacağına inanıyorum" dedi. Daha önce Y.O'nun, çocuğu ile aynı sınıfta olmasına karşı çıkan ardından fikir değiştirip dün oğlunu derse getiren veli Erhan Yıldız, bir kez daha karar değiştirdi. Sınıfta doktor, hemşire ve rehber öğretmenin bulunacağı sözü verildiğini ancak bu sözün yerine getirilmediğini öne süren Yıldız, "Çocuklarımızın bu psikolojik ortamda eğitim görmesi mümkün değil. Bugün bıraktım. Ama yarın getirmeyeceğim. Bizim önerimiz çocuklarını Y.O ile okutmak isteyenlere bir sınıf açılsın, istemeyenlere ayrı bir sınıf" dedi.

Çocuklarının Y.O ile okumasını ilk günden beri istediklerini ancak diğer velilerle ters düştükleri için yadırgandıklarını belirten Uğur Dayıoğlu, "İlk günden beri endişem yok. Bu çocuk bu sınıfta okumalı. Bir tek Y.O. ve çocuğum sınıfta devam etse bile sonuna kadar destekleyeceğim" dedi. Veli Hülya Vural da Uğur-Buket Dayıoğlu çiftiyle aynı düşüncede olduklarını ve çocuklarının birlikte okuması kararını aldıklarını söyledi. İki aile de Neşe O.'ya desteklerini sürdüreceklerini kaydetti.

AIDS'Lİ ANNE BABADAN SAĞLIKLI ÇOCUK
İzmir'de AIDS hastası Y.O. ile ilgili tartışmalar sürerken Ankara'dan sevindirici bir haber geldi. AIDS virüsü taşıyan anne babanın sağlıklı bir bebeği dünyaya geldi. Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde üç hafta önceki doğumda, anne ve baba HIV virüsü taşımasına karşın, erkek bebekte HIV virüsü bulunamadı.

Olay annenin hamile kaldıktan sonra testlerinde HIV virüsü taşıdığının saptanmasıyla ortaya çıktı. Babanın da testlerinin pozitif çıkması üzerine HÜ AIDS Araştırma Merkezi'ne başvuran çift, uzmanlarla görüştü. Uzmanların aksi görüş belirtmesine rağmen, bebeği dünyaya getirme konusunda ısrarcı oldular. AIDS'li anneye tedavi uygulanmaya başlandı. Kanındaki virüs sayısı büyük ölçüde azaltılan anne, hamileliğinin ilerleyen dönemlerinde sürekli doktor gözetiminde tutuldu. Doğum, AIDS riskinin en aza inmesi için normal yöntemler yerine, sezaryenle yapıldı. İlk taramalardan olumlu sonuç elde edildi.

Profesör Serhat Ünal yönetimindeki Hacettepe Üniversitesi'nde AIDS Araştırma Merkezi'nde daha önce de bu durumda üç çiftin bulunduğu, ancak ikna edilerek doğum yaptırılmadığı belirtildi.

Prof. Ünal, hiç tedavi almayan bir annenin karnındaki bebeğin AIDS olma ihtimalinin yüzde 30 olduğunu belirterek, "Bu durumdaki annenin kanında bir milyon virüs varsa, bebek yüzde 30 risk altında. Ama bu anne gebeliği süresince tedavi gördü. Doğum da sezaryenle yapılınca ihtimal yüzde 1'e indi. Biz hamile kalmasını istemedik. Ama anne çok istedi. Bebek negatif ve büyük ihtimalle negatif kalacak yani AIDS olmayacak" dedi.

Osman AYDOĞAN - Nesrin COŞKUN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır