kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Kur düllosu

Ekonomik Sorunları Değerlerdirme Toplantısı'nda kur tartışıldı, Serdengeçti, eleştirileri yanıtladı, 'dalgalı kura devam' mesajı verdi

Tüzmen
TL aşırı değerli. Dış ticaretin kendi ayağına kurşun sıkmayalım. Suni köpük çok önce alınmalıydı. Belki 2003'ü kurtarabilirsiniz ama 2004'te vergi alacak firma bulamazsınız.

Satıcı
Süreyya Bey'i bir öğretmen edasıyla dinledik. Bize 8 aydır yaptıklarını anlattı. Vaktimiz geçti. Ekonomi üniversite sıralarından iyi görünebilir ama gelin reel sektörü dolaşalım.

Serdengeçti
Kur politikasında bandı tartışmak faydasız.

Bir ülke döviz rezervlerini kredi olarak kullandırıyorsa o ülkenin kurtuluş yoktur. Döviz rezervlerimizin daha artması lazım.

Piyasaların merakla beklediği Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu (ESDK) "kur düellosu"na sahne oldu. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve TİM Başkanı Oğuz Satıcı'nın eleştirilerine hedef olan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti gerek kur politikası gerekse ekonominin geleceğine ilişkin kritik mesajlar verdi ve "Bant içinde kuru tartışmak faydasız" dedi. 4 saat süren ve Devlet Bakanları Ali Babacan, Kürşad Tüzmen, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Sanayi Bakanı Ali Coşkun. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ASO Başkanı Zafer Çağlayan, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, işadamı Abdülkadir Konukoğlu'nun ve bürokratların katıldığı toplantı kur tartışmalarına sahne oldu.

BAŞKAN'DAN KESKİN SÖZLER
Serdengeçti; enflasyonun , 30 yıldır Türkiye'nin en büyük sorunu olduğun anlatarak başladığı konuşmasında, fiyat istikrarının herhangi bir gerekçeye feda edilmemesi gerektiğini belirtti ve şöyle devam etti "Neden fiyat istikrarı? Çünkü, fiyat istikrarı olmadan sürdürülebilir büyüme olmaz. Enflasyonla mücadele hepimizin sorunu. Bu noktada iş adamlarımıza önemli görevler düşüyor. Neden dalgalı kur? Eski kur rejimi çöktü. Aslında dalgalı kura beklenmedik bir anda geçtik. Sabit kurun çok ciddi tahribatı oldu. Şimdi bunu onarmaya çalışıyoruz. Dalgalı kura geçtiğimiz 2001 yılından bu yana 5 kez kriz yaşadık. 6.'ncısı da olabilir. Ama böyle bir durum görünürde yok. Asıl kriz, programı uygulamazsak çıkar. Merkez Bankası, Irak Savaşı'na ve sonrasındaki gelişmelere hazırlıklı mıydı? Evet. Örneğin, 25 Nisan'da faizleri düşürdük. Bazıları, erken diye bizi eleştirdi."

Serdengeçti daha sonra, şu mesajları verdi

1- Kur politikasında bandı tartışmak faydasız

2- Bir ülke döviz rezervlerini kredi olarak kullandırıyorsa o ülkenin kurtuluş yoktur. Döviz rezervlerimizin daha artması lazım. Türkiye'nin önemli miktarda borcu var. Başımızın ağrımaması için güçlü rezerve ihtiyaç duyuyoruz

3- Şu anda Merkez Bankası zarar ediyor. Son 5 ayda 8.5 milyar dolar aldık. Bunun adı sterilizasyondur.

4- Önümüzdeki dönemde de faizler düşmeye, Merkez Bankası döviz almaya devam edecek.

Serdengeçti'ye en sert eleştiri, TİM Başkanı Oğuz Satıcı'dan geldi. Satıcı, "Süreyya Bey'i bir öğretmen edasıyla dinledik. Bize 8 aydır yaptıklarını anlattı. Yeni bir şey söylemedi. Vaktimiz geçti. Ekonomi üniversite sıralarından iyi görünebilir ama gelin birlikte reel sektörü dolaşalım. Merkez Bankası'nı kimse tabu haline getirmemeli. Biz öldükten sonra bir şey yapamazsınız. Merkez Bankası şeffaf olmalı" dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de Serdengeçti'ye yüklendi ve şu noktalara işaret etti

"TL aşırı değerli. Dış ticaretin kendi ayağına kurşun sıkmayalım. Suni köpük çok önce alınmalıydı. Belki 2003'ü kurtarabilirsiniz ama 2004'te vergi alacak firma bulamazsınız. TL bu kadar cazip yatırım aracı olmaktan çıkarılmalı. Buradan soruyorum. Merkez Bankası neden Nisan ayında 50 milyon dolar alıma başladı da 1 milyar dolar almadı. Neden son 1 ayda 3 milyar dolar aldı?"

Serdengeçti ise eleştiriler üzerine söz alarak, Tüzmen'e, "Bilgileriniz yanlış" dedi. Tüzmen ise "Bilgilerim doğru" diyerek tezinde ısrar etti. Merkez Bankası Başkanı, Satıcı'ya ise "Bana sorarsanız faydalı bir toplantı oldu. Vakit boşa geçmedi. Merkez Bankası şeffaf bir kurumdur. Bilgilerini saklamaz" yanıtını verdi.

Serdengeçti, "Doları 1.6 milyon lirada tutsak daha iyi olmaz mıydı? diye soran iş adamı Abdülkadir Konukoğlu'na ise dolaylı biçimde "Katılıyorum" demekle yetindi.

ESDK'dan 5 karar çıktı
* Sicil affı tasarısı hazırlandı, en kısa zamanda hayata geçirilecek. Esnaf için yeniden "dükkana dönüş" imkanı sağlanacak.

* Programa tavizsiz devam edilecek.

* Dalgalı kur rejiminden geri adım atılmayacak.

* Üreticilerin girdi maliyetlerini düşürebilmek için enerjideki dolaylı vergiler ve elektrikten alınan TRT payı yeniden gözden geçirilecek

* İstihdamın teşviki için Gelir Vergisi ve sigorta primlerinde indirim imkanı araştırılacak

Okan MÜDERRİSOĞLU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır