kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Karakışa yüzde 25 avantajlı giriyoruz

1 Ekim'den itibaren konutlara verilen doğalgazın fiyatı yüzde 8.2 ucuzlayacak. Böylece karakışa girmeden BOTAŞ'ın KDV hariç satış fiyatı 207 bine inmiş olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün doğalgaz fiyatlarının konutlarda yüzde 8.2 ineceğini açıklaması, vatandaşın yüzünü güldürdü. Karakış daha yüzünü göstermeden gelen bu indirimi başta İGDAŞ olmak üzere doğalgaz dağıtım şirketlerinin de birebir fiyatlarına yansıtması bekleniyor. Bu da halen İstanbul'da KDV hariç 330 bin 839 lira olan doğalgazın metreküp kullanım fiyatının 276 bin 170 liraya düşmesi demek. 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe geçmesi beklenen indirimle birlikte vatandaşın cebinden metreküp başına 24 bin lira daha az para çıkacak.

MEVZUAT ÖYLE DİYOR
Aslında söz konusu indirim tamamen mevzuata dayalı bir gelişme. Çünkü doğalgaz tarifesi ile ilgili mevzuatta fiyata etki eden üç temel unsurdan söz ediliyor. Bunlar sırayla şöyle Petrol ve petrol türevlerinin fiyatları, döviz kurundaki değişim ile toptan eşya fiyat endeksindeki hareket.

Son dönemde her üç kalemde de ciddi bir düşüş yaşanıyor. Yani BOTAŞ keskin bir düşüş gösteren kur ve petrol fiyatlarını mevzuat gereği zaten yansıtmak zorundaydı. Kurumun bu konudaki çalışmaları sürerken Başbakan Erdoğan müjdeyi erken verdi. Başbakan, doğalgaz fiyatınınkonutlarda yüzde 8.2, sanayide ise yüzde 7.2 oranında ineceğini açıkladı.

1 Ekim'den itibaren uygulamaya geçecek indirim ise kurdaki düşüşün vatandaşın cebini nasıl ısıttığını ortaya koyuyor. Çünkü BOTAŞ'ın doğalgaz dağıtım şirketlerine KDV hariç metreküp satış fiyatı mayıs ayında 277 bin 275 liraydı. 1 Eylül'e kadar bu rakam 226 bin 230 liraya geriledi. Son indirim ile bu rakam 207 bin liraya kadar düşmüş olacak. Böylece mayıs ayından bu yana doğalgazın metreküp fiyatı yüzde 25 gerilemiş olacak.

İGDAŞ'ın tarifelerine baktığımızda benzer bir gelişmeyi de orada görüyoruz. 1 Mayıs'ta konutlara doğalgazı KDV hariç 367 bin 185 liradan satan İGDAŞ, bu rakamı haziranda 337 bin, temmuzda 313 bin ve ağustosta da 300 bin liraya çekti. Son indirimi de fiyatlarına birebir yansıtırsa vergi hariç doğalgazın metreküp fiyatı vatandaşlara 278 bin liradan ulaşmış olacak.

'Yatırımların önü açılır'
Konya Ticaret Odası Başkanı (KTO) ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Üzülmez, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sanayide kullanılan doğalgazın fiyatında yüzde 7.2 indirim yapılacağı açıklamasıyla ilgili olarak, "Bu karar yeni yatırımların önünü açacaktır" dedi.

Üzülmez, yaptığı açıklamada, aylardır süren ekonomideki olumlu hava nedeniyle Konya'da kapasite kullanımının yüzde 80'lere ulaştığını bildirdi. Buna karşın enerji maliyetlerindeki yüksekliğin sanayiciyi olumsuz yönde etkilediğini belirten Üzülmez, şunları söyledi "Doğalgazda indirim yapılması maliyetleri düşüreceğinden, kapasite kullanımını artıracaktır. İndirimle birlikte kapasite kullanımının yüzde 90'lara ulaşmasını bekliyoruz. Sanayici kadar, ülke ekonomisi için de çok yerinde olan bu karar, yeni yatırımların önünü açacaktır. Uzun süredir zam yapılmayan elektrik fiyatında da benzer bir indirim bekliyoruz."

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ahmet Şekeroğlu ise, özellikle ihracat yapan firmaların döviz kurundaki dengesizlik yüzünden büyük sorun yaşadığını bildirdi.

Şekeroğlu, "İhracatçının ana girdileri düşerse, dövizdeki dengesizliğin verdiği sıkıntının önüne geçilmiş olur. Kararı son derece olumlu karşılıyorum'' dedi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır