kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Piyasaları ateş bastı

Yargıtay'ın DEHAP'lıların cezasını onaylamasıyla ortaya çıkan 'seçimlerin iptali' endişesi doları 50 bin lira arttırdı

Piyasalardaki tedirginlik faiz ve borsada da kendisini gösterdi. Faiz 0.7 puan yükselirken, borsa yüzde 3.6 geriledi

Yargıtay'ın Demokratik Halk Partisi (DEHAP) eski yöneticilerinin cezalarını oybirliği ile onaylamasının ardından seçimlerin iptal edilme olasılığının gündeme gelmesi piyasaları karıştırdı. Yabancı yatırımcıların pozisyon kapatma telaşıyla dolar alması kurları Cuma günkü kapanışa göre 50 bin lira birden yükseltti.

Tedirginlikle açılan piyasalarda dolar güne 1 milyon 375 bin liradan başladı. Yargıtay kararı beklenirken hareketlenen piyasalarda yabancı yatırımcıların kaygısına yerlilerin de ortak olması gerginliği had safhaya çıkardı. Yargıtay'ın, beklentiler doğrultusunda, DEHAP eski yöneticilerinin mahkumiyet kararını onamasının ardından 3 Kasım seçimlerinin sonuçlarına ilişkin bir değişiklik olup olmayacağını görmek için dikkatler Yüksek Seçim Kurulu'na çevrildi.

KURA MÜDAHALE BEKLENDİ
Saat 11;40'ta Yargıtay, DEHAP ile ilgili kararı açıkladı. Kararın açıklanması ile beraber yabancı yatırımcıların alıma geçmesi, dolar kurunu 1 milyon 390 bin liraya çıkardı. Kararın Meclis gündemine taşınması ve tartışmaların büyümesi tansiyonu daha da yükseltti. Bu, dolarda ikinci bir yükseliş hareketini başlattı. Kararla Meclis aritmetiğinde değişiklik olabileceği ve siyasi istikrarın sekteye uğrayabileceği endişeleri ile kur gün sonuna doğru artan kargıların etkisiyle 1 milyon 415 bin liraya kadar çıktı.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'in Irak'a asker gönderilmesine yönelik kararın gelecek hafta netlik kazanacağını açıklaması ise piyasalardaki tedirginliği dizginledi. Bu kez yerli yatırımcının satışa geçmesiyle dolar 1 milyon 395-400 bin lira aralığında dengelendi. Böylece doların gün içindeki artışı ise 35 bin lira oldu. Uzmanlar gün içinde kurda yaşanan hareketliliğe Merkez Bankası'ndan müdahale beklendiğini ancak tansiyonun düşmesiyle beklentinin kırıldığını belirttiler.

BORSA YÜZDE 3.6 DÜŞTÜ
Döviz piyasalarında yaşanan telaş borsada da kendisini gösterdi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda İMKB-100 Endeksi dün günü yüzde 3.6'lık düşüşle kapattı. 502 puanlık kan kaybı yaşayan endeks 13 bin 255 puana kadar geriledi.

Faiz cephesinde ise Türk tahvillerine gelen yabancı satışları 2030 vadeli tahvillerin fiyatını 117 dolardan 114 dolara düşürdü. Siyasi belirsizlik ortamı yatırımcıya kâr satışı için fırsat verdi.

Bono piyasası ise döviz ve borsada yaşanan tepkiyle karşılaşmadı. Tedirginlik faizlerde 0.7 puanlık bir artış yaşatırken, en çok işlem gören kağıtlarda bileşik faiz yüzde 34'ü aştı. Bono piyasasında 18 Mart 2004 vadeli bonoların faizi yüzde 34.5'e çıktı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır