kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

500 bin hamile kadın ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü, insanlığı tehdit eden önlenebilir 10 riski belirledi. Halk sağlığının geliştirilmesi için bir yol haritası çıkarmak amacıyla hazırlanan rapora göre, her yıl dünyada yarım milyon kadın hamilelik sırasında yaşamını kaybediyor

Dünya her yıl yarım milyon kadın, yoksulluk ile giderek artan hamilelik sırasında yaşanan aksilikler nedeniyle hayatını kaybediyor. Kadınların sağlığını geliştirme çalışmalarını yürüten Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), çocuk doğururken karşılaşılan ölüm risklerini azaltmak amacıyla doğum kontrol yöntemini yaygınlaştırmaya çalışıyor.

DSÖ'nün verilerine göre, evli kadınlar arasında 1960'lı yıllarda yüzde 10'dan az olan doğum kontrol yöntemi kullanımı, bugün yüzde 60'ların üzerine çıkmış durumda. Ama tahminen 123 milyon kadının, hala aile planlaması açısından karşılanmamış ihtiyaçları bulunuyor. DSÖ'nün yaptığı çalışmalara göre ayrıca protein-enerji, yetersiz beslenme ve demir eksikliği, kadınlar arasında erkeklere oranla daha yüksek görülüyor. İnsanlığı tehdit eden 10 temel önlenebilir riski belirleyen DSÖ, sağlığımıza yönelik ana risklerin büyüklüğüne ışık tutmak ve hükümetleri, bu risklere karşı halk sağlığı uygulamalarını yoğunlaştırmaları için cesaretlendirmek amacıyla, derin çaplı bir araştırma gerçekleştirdi.

RİSKLERİN ÇOĞU TÜKETİME BAĞLI
Bu araştırmayla, insan sağlığını tehdit eden 25 önlenebilir temel risk belirlendi ve bunlar arasında en tepedeki 10 tanesi seçildi. Araştırma sonunda hazırlanan raporda, bu 10 riskin, dünyadaki yıllık 56 milyon ölümün yaklaşık yüzde 40'ından, global kaybının üçte birinden sorumlu olduğu açıklandı. Raporda, araştırmanın en çarpıcı bulgularından birinin, ''risklerin çoğunun tüketime bağlı olması ve yüksek tüketim ve yetersiz beslenmeden kaynaklanması'' olduğu vurgulandı.

Bu bulgunun, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkı dramatik olarak gözler önüne serdiği belirtilen raporda, önlenebilir şartlarla toplumların bu risklerle başa çıkabilmeleri için bir yol haritası çıkarılması amaçlanıyor. DSÖ ayrıca dünyada, beş yaş altı 174 milyon çocuğun kötü beslendiğini tahmin ediyor. Yetersiz beslenme, gelişmekte olan ülkelerde küçük çocuk ölümlerinin yüzde 35'ine, doğrudan veya dolaylı şekilde neden oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, insanlığı tehdit eden 10 risk
* Anne ve çocuğun düşük kilolu olması

* Güvensiz cinsel ilişki

* Yüksek tansiyon

* Tütün ve alkol tüketimi

* Güvensiz su

* Sanitasyon ve hijyen

* Demir eksikliği

* Katı yakıtlardan kaynaklanan duman

* Yüksek kolesterol

* Obezite


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır