kapat
30.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL



GREENCARD

Cesaretenizi yitirmeyin

"Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden başka alternatifi yok" diyen Yunan Büyükelçi'ye göre Türkiye, AB'ye ait

80 günde devri AB projesi çerçevesinde Ankara'daki Avrupa temsilcilerinin nabzını tutmaya devam ediyoruz. Dönem başkanı İtalya'nın ev sahipliğindeki Roma zirvesine sayılı günler kala bugün Christides'i konuk ettik. İşte Christides'in Avrupa Birliği üyeliğinden Kıbrıs sorununa kadar Türkiye hakkında yaptığı çarpıcı açıklamalar

AB'YE ÇOK YAKLAŞTINIZ
Türkiye AB üyeliğine veya müzakerelere hazır diyebilmek çok statik olur. Ancak, Türkiye ve AB birbirine çok yaklaştı. Türkiye, AB istasyonuna doğru çoktan harekete geçmiş bir tren. Bu mesafeyi ne kadar zamanda ve ne kadar hızla alacağı ve ne zaman istasyona varacağı kondüktörün performansına bağlı. Şu anda bu performans müthiş. Bugün üye ülkeler bile eleştirilerden nasibini alıyor. "Yunanlıları AB'ye almamalıydık" diyenler oluyor, bazıları ise "Irak savaşında Yunanistan dönem başkanlığını muhteşem yönetti" diyor. Türkiye'nin AB geleceği var ve Türkiye'nin tam üyeliğiyle AB'nin geleceği çok daha iyi olacak. Yunanistan'ın desteğinin de önemli bir ağırlığı var. Çünkü Türkiye'ye tek komşu AB ülkesi.

MÜSLÜMANLIK SORUN DEĞİL
Hıristiyan geleneklerinin dışında bir toplumun AB üyesi olması bir kazanımdır. Türkiye, jeopolitik konumu nedeniyle bölgede önemli tecrübelere sahip, Avrupa bu deneyimlerden yararlanacaktır. Ve tabii, nüfusuyla daha büyük bir Avrupa olmamızı sağlayacak. Ekonomi ve ticaret için çok önemli bir pazar olacak. Zamanlama açısından da Türkiye'nin üyeliğinin tam zamanı. Türkiye gibi Müslüman bir ülkenin demokrasi ve insan hakları gibi değerlere sahip olduğu sürece üyeliğini engelleyecek bir şey olamaz. Avrupa'dan Türkiye'ye akın akın turist geliyor, Müslüman bir ülke olduğu için kimsenin bir çekincesi yok.

Kıbrıs sorunu çözülmeli
Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözülmesi konusunda kesinlikle çok önemli bir sorumluluğu var. Çözemezse üyelik süreci için çok büyük bir engel olur. BM bunun için aktif şekilde çalışıyor, ABD, AB, garantör ülkeler bunu istiyor. Çözüm Annan Planı. Ege sorununa gelince. Çözülmesi için Türkiye ve Yunanistan arasında görüşmelerin devam etmesi bile sürecin pozitif olduğunu gösteriyor.

Müzakerelerin çok olumlu bir atmosferde geçtiğini söyleyebilirim. Sanırım bu sefer doğru yoldayız! Müzakereler sürerken, hem Yunanistan'ın hem de Türkiye'nin kışkırtıcı eylemlerden kaçınması gerekir.

Ülkenizi motorsikletle geziyorum
Boş zamanlarımda motorsikletime atlayıp Ankara dışına çıkıyorum. Örneğin geçen haftasonu erkenden yola çıktım, Sinop'a gittim. Orada lezzetli balığımı yedim ve geri geldim. Bir örnek daha vereyim, Türk dostlarıma da çevreyi gezdiriyorum. Çok ünlü bir Türk diplomatıyla birkaç gün önce motorlarımızla Beypazarı'ndaydık. Onu bu güzel yerle tanıştırdığım için bana minnettar oldu.

SERTAB ERENER, YUNANLI GENÇLERİN CEP MELODİSİ!
Biyolojik olarak Türk ve Yunanlıyı birbirinden ayırmak mümkün değil, aynıyız. Aynı yemeyi seviyoruz, aynı denizden balık tutuyoruz, aynı iklime sahibiz, aynı tarz müzikleri seviyoruz. Mesela, Yunanistan'da pek çok cep telefonu melodisinde şu günlerde Sertab Erener'in parçası (Every Way That I Can) çalıyor. Buradan ayrıldığımda Türk insanına özgü konukseverlik ve dostlarımı özleyeceğim. Türkiye'de görev yapmak çok özel bir duygu.

DOĞU ANADOLU'YU EROTİK, KARADENİZ'İ EGZOTİK BULDUM
Türkiye'nin her köşesini seviyorum. Doğrusunu isterseniz, Türkiye'yi genelde fotoğrafçı kimliğimle görmeye çalışıyorum. Bu ülke, gördüğüm en fotojenik ülkelerden biri. Karadeniz'i egzotik, Anadolu'yu güzel, Ege kıyılarını çarpıcı, Doğu Anadolu'nun sadeliğini erotik buluyorum.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır