kapat
27.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

SERVET YILDIRIM


Dövizde illüzyona kapılmayın!

Çok bilinen bir fıkradır ama olsun ben yine de anlatacağım; çünkü konuya uyuyor.

Köyün imamı Temel camide vaaz vermektedir. Ansızın köyü sel basar. Bütün cemaat can havliyle kaçar. Sadece Temel bütün uyarılara rağmen camiyi terketmez ve tanrının kendisini koruyacağını söyleyerek, içeride kalır.

Sular minarenin ilk katına yükselirken bir tekne Temel'i kurtarmaya gelir ancak dini bütün Temel, tanrının kendisini koruyacağını söyleyerek tekneye binmez.

Sular yükselir, Temel ikinci kata çıkmak zorunda kalır. Askeri kurtarma ekipleri tam teçhizatlı bir botla gelirler ancak Temel tanrının kendisini koruyacağını söyleyerek bota da binmez.

Sular iyice yükselir. Temel artık minarenin tepesindedir. Bir helikopter yanaşır, içindekiler durumun kötü olduğunu anlatarak Temel'e helikoptere gelmesi için ısrar ederler. Temel tanrının kendisini koruyacağını söyleyerek helikoptere de binmez.

Bir süre sonra sular iyice yükselir ve Temel boğularak ölür. Tabii ki mekanı cennettir. Temel kendisini karşılayan meleklere tanrıya kırgın olduğunu söyler. Melekler nedenini sorarlar.

Temel "Ben hayatımı ona ibadet ederek geçirdim, günahtan uzak durdum. Köyü sel bastığında herkes kaçtı; ben ise onun beni kurtaracağına inandım. Oysa kaçan köylüler kurtuldu, ben öldüm" der.

Melekler durumu tanrıya aktarırlar.

Tanrı biraz kızgın, "Söyleyin o Temel'e " der, "Ona bir tekne, bir bot, bir de helikopter gönderdim. Daha ne yapsaydım ki..."

Dövizde açık pozisyon taşıyanların ya da diğer bir deyişle döviz varlıklarından daha fazla döviz yükümlülüğü olanların durumu Temel'inkine benzemiyor mu?

Merkez Bankası uyarıyor "Sakın ha, açık pozisyonu düşünmeyin, yoksa sonuçlarına katlanırsınız."

Hükümet uyarıyor "Lira aşırı değerli; bu böyle gitmez."

Derecelendirme kuruluşları uyarıyor "Liradaki aşırı değerlenme risk oluşturuyor."

Göstergeler uyarıyor "Cari işlemler açığı gayri safi milli hasılanın yüzde 3'ünü geçecek."

Bankalardaki açık pozisyon boyutunun 2001 krizi öncesine göre çok daha düşük olduğu söyleniyor. Yani bankacılık sektöründeki açık pozisyonda endişe edecek bir durum yok.

Sorun galiba bankacılık dışı kesimde.

Merkez Bankası Başkanı geçen haftaki bir konuşmasında "Firmalarda açık pozisyon sorunu var" demiş ve uyarmış "Eğer döviz geliriniz yoksa ve bir illüzyona kapıldıysanız...kur riski sizin üzerinizdedir. Yanarsınız."


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır