kapat
27.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Sanat, Afşar ustasını kaybetti

Ünlü tiyatro sanatçısı Kerim Afşar, karaciğer yetmezliğinden iki aydır tedavi gördüğü Başkent Hastanesi'nde yaşamını yitirdi

Sanatçı Kerim Afşar, yaklaşık iki aydır tedavi gördüğü karaciğer yetmezliği hastalığına yenik düştü. Afşar, tedavi gördüğü Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde dün akşam saat 18.45'te hayatını kaybetti.

Afşar için 29 Eylül 2003 Pazartesi günü 11.00'de Büyük Tiyatro'da bir tören düzenlenecek. Tören sonrası Kocatepe Camii'nde kılınacak öğle namazını takiben Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedilecek.

Evli ve bir çocuk babası olan Afşar, 1930 yılında İstanbul'da doğdu. Afşar, 1953 yılında Devlet Konservatuarı Yüksek Bölümü'nden mezun olarak Devlet Tiyatroları ailesine katıldı.

KEÅžANLI ALÄ°'DEN GALÄ°LE'YE
TRT Ankara Radyosu'nda Atatürk'ün "Nutuk"unu seslendiren sanatçı, uzun yıllar TRT Radyo Tiyatrosu programlarında, TV'de ve Türk sinemasında önemli yapımlarda çalıştı. Çeşitli kurumlardan çok sayıda ödül alan sanatçı, oyuncu ve yönetmen olarak 100'ün üzerinde yapımda görev aldı.

Othello, Kral Lear, Midas'ın Kulakları, Amerikan Rüyası, Don Juan, Palto, Rumeo ve Juliet, Kuva-i Milliye, Ben Mimar Sinan gibi onlarca tiyatro klasiğinde oyuncu ya da yönetmen olarak görev alan Kerim Afşar; Çalıkuşu, Leyla ile Mecnun, Mevlana, Arkadaş, Mine, Yaprak Dökümü, Bizim Aile gibi filmlerde de rol oynadı.

1980 yılında çağrılı olarak gittiği Peter Steain yönetimindeki Berlin Schaubühne Tiyatrosu'nda Türk projesi olarak gerçekleştirilen "Giden Tez Geri Dönmez", "Keşanlı Ali Destanı", "Kurban" oyunlarına katıldı. Konuk sanatçı olarak İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda "Hamlet ile Ankara Tiyatrosunda Yaz Misafirleri Bir Ceza Avukatının Anıları, Galile'nin Yaşamı oyunlarıyla tiyatro inancını sürdürdü.

1985'te döndüğü Devlet Tiyatroları'ndan 1995'te emekli olan sanatçı konuk rejisör ve sanatçı olarak devlet tiyatrolarındaki çalışmalarını sürdürdü. Afşar, "7. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali"nde "Onur", "14. Uluslararası Ankara Film Festivali"nde "Sanat Çınarları" ödülüne değer görüldü.

Kolay yetiÅŸmiyorlar
Kerim Afşar'ın ölümü sanat dünyasında büyük üzüntü yarattı. Arkadaşları Afşar için şunları söyledi

Rutkay Aziz Ankara Devlet Tiyatrosu ve Sanat Tiyatrosu'nda yıllarda beraber çalıştık. Türk tiyatrosu büyük bir darbe yemiştir. Kerim Afşar gibi insanlar kolay yetişmiyordu. En son Kayıplar adlı oyunda beraber çalışmıştık. Şimdi de kendisi kayboldu.

Nuri Gökaşan Örnek bir tiyatro adamıydı. Sadece tiyatroda değil sosyal ilişkilerinde de güçlü birisiydi. Hepimizin başı sağolsun.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır