kapat
27.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Sahtekârların canı yanacak

Prof. Fikret Hacızade'nin bulduğu cihaz belge tahrifatını anında ortaya çıkarıyor

TÜBİTAK, tüm dünyadan adli tıp uzmanlarının bir araya geldiği ve aynı zamanda en yeni teknolojilerin tanıtıldığı İstanbul'daki 3. Avrupa Adli Bilimler Akademisi Kongresi'nde (EAFS) herkese parmak ısırtan buluşunu gün ışığına çıkardı.

Uzun yıllar Sovyetler Birliği'nin uzay programında çalışan Azeri asıllı Prof. Fikret Hacızade ve ekibinin geliştirdiği cihaz, belgelerin sahte olup olmadığını ya da yazılarda oynama yapılıp yapılmadığını birkaç saniyede ortaya koyuyor.

Kongreki fuarda hem tanıtılan hem de piyasadaki benzerleri ile yarıştırılan cihaz başarısını ortaya koyunca yabancı ülkelerden pek çok yetkili, yeni teknolojiyi satın almak için sıraya girdi.

TÃœBÄ°TAK'A GELDÄ°
Lazer fiziği üzerine uzmanlığı olan Prof. Hacızade, aslında dağılan Sovyetler Birliği'nin uzay programlarında görev alan başarılı bir fizikçi. 50 yaşındaki Prof. Hacızade, Ruslar'ın Bakü'de katliam yapmasına kızarak 1991 yılında Türkiye'ye geldi. TÜBİTAK bünyesindeki Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü'nde (UEKAE) çalışmaya başlayan Prof. Hacızade, daha önce de özellikle sanayi için teknoloji geliştirdiklerini söylüyor. Türk tekstil sektörü için geliştirdikleri kumaş üzerinde dokuma ve renk hatası bulan optik gözlü sistemlerle, cam sektörü için geliştirdikleri sistem Prof. Hacızade ve ekibinin bugüne kadarki en önemli başarıları.

INTERPOL SERTÄ°FÄ°KALI
Dünyada sahte doküman inceleme alanında yazılım ve donanım olarak İngilizler'in hakim olduklarını vurgulayan Prof. Hacızade, yeni teknolojiyi nasıl geliştirdiklerini şöyle anlattı

"İlk yaptığımız cihaz olan MST-1'i Amsterdam'da Interpol'ün düzenlediği toplantıda tanıttık. Interpol de cihazın başarısı nedeniyle 5 yıllık sertifika verdi. Biz çalışmalarımızı daha da geliştirdik ve MST-2 ile Forensic XP 4010'u geliştirdik."

Nevzat ATAL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır