kapat
27.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Kirli hava kısırlık nedeni

Kadınlarda kısırlığa yol açan 'çikolata kisti'ne neden olan etkenlerin başında hava kirliliği geliyor

Kadınlarda kısırlığa yol açan en önemli rahatsızlıkların başında tıbbi adı 'endometriosis' olan 'çikolata kisti' geliyor. Yumurtalık ve tüpler üzerinde oluşan kistik yapı, hamileliği engelliyor. Bu hastalığı azdıran etkenin ise hava kirliliği olduğu ortaya çıktı.

Belçika'da yapılan araştırmalara göre, endüstri atıklarının yüksek olduğu bölgelerde hastalık oranının yükseldiğini anlatan Florence Nightingale Hastanesi Kadın Hastalıkları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yücel Karaman, araştırma sonuçlarının Avrupa'da büyük yankı uyandırdığını anlattı.

TIBBÄ° ADI 'ENDOMETRÄ°OSÄ°S'
Tıp dilinde endometriosis adı verilen hastalık, adet kanamalarının her ay yumurtalık, tüpler, bağırsaklar, nadiren de vücudun başka bölgelerinde oluşmasına neden oluyor. Bazen kolda oluşup o bölgenin hareket etmesini engelliyor. Akciğer ve bağırsaklarda da oluştuğu gözlenebiliyor. Kahverengi lekeler bıraktığı için 'çikolata kisti' adıyla da biliniyor.

Hastalıklı kist, karında şişlik, karın ağrıları, böbreklerde tıkanıklık gibi şikayetle kendini gösteriyor.

KÄ°RLÄ° HAVADAKÄ° DÄ°OXÄ°N ETKÄ°LÄ°YOR
Bu güne kadar sebebi tam olarak bilinmeyen hastalıkla ilgili biyolojik ve genetik nedenlerin yanı sıra son dönemde yapılan araştırmaların, hava kirliliğini de sorumlu olarak gösterdiğini anlatan Doç. Dr. Yücel Karaman şunları söyledi "Son yıllarda hava kirliliğiyle artan dioxin maddesinin, bu hastalığın nedenlerinden birini oluşturduğu iddia edildi. Bazı Avrupa ülkelerinde, endüstri atıklarının yakıldığı fırınların olduğu bölgelerde yaşayan insanlarda, hastalığa daha sık rastlanması, bu iddiaların doğrulanmasını sağladı."

Hastalığın tedavisinin ilaç veya cerrahi müdahale ile yapıldığına değinen Karaman, "Hastalığın durumuna göre tedavisi zordur. Bazen bir iki saate varan zor operasyonla tedavi edilebiliyor" diye konuştu.

ÇİKOLATA KİSTİ NEDİR?

Ağrılı adet en önemli gösterge
KadInlarda en sık görülen hastalıklardan biridir. Hiçbir yakınması olmayan kısır hastaların bile yüzde 3'ünde görülüyor. Adet döneminde bel ağrısı ve adet ağrısı olanlarda ise hastalığın görülme oranı yüzde 40. Kadın kısırlığının yüzde 90'ı bu hastalık nedeniyle başlıyor. Kistik yapı ise adet döneminde dökülen kanın karın boşluğuna geçmesi nedeniyle oluşuyor. Uzun süreli kasık ve bel ağrısı, adetlerin sancılı olması, cinsel ilişkinin ağrılı olması, gebe kalamama, düzensiz adet kanaması, makata vuran ağrı.

GEBE KALMA ÅžANSI VAR
Hastalık laparoskopik lazer cerrahisi ile tedavi ediliyorsa aynı anda hastanın tüplerinin açıklığı da kontrol edilebilir. Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda, gebe kalma şansının en yüksek olduğu dönem ilk 1 yıldır. Ameliyat sonrasındaki ilk yıl gebe kalamayanlara tüp bebek tedavisi uygulanabilir.

NASIL TEDAVÄ° EDÄ°LÄ°R?

Cerrahi müdahale etkili oluyor


Doğum kontrol hapları ve hormon etkili ilaçlar ağrının giderilmesi ve odakların gerilemesi için kullanılır. Ancak ilaçla tamamen sorunun giderilmesi mümkün olmadığı için ilaç tedavisi sınırlı etki yapar. Günümüzde ilaç tedavisi cerrahi tedaviye ek olarak ameliyattan önce veya ameliyattan sonra 3-6 aylık nekâhat döneminde kullanılıyor. Ancak hastalığın tedavisinde en etkili yaklaşım cerrahi müdahale olarak biliniyor. Tedavi gören hastanın gebe kalma şansı ise tedavinin şekli, operasyonun başarısı, kadının yaşı ve başka bir sorun olup olmaması ile ilgili olarak değişiyor.

Esra TÃœZÃœN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır