kapat
27.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Cari açık 4.5 milyar dolar

Türkiye'nin cari işlemler dengesi, ocak-temmuz döneminde 4.5 milyar dolar açık verdi. Aynı dönemde dış ticaret açığı 6.9 milyar dolar olarak gerçekleşti

Türkiye'nin cari işlemler dengesi, bu yılın ocak-temmuz döneminde 4 milyar 544 milyon dolar açık verdi. Cari işlemler dengesi, geçen yılın aynı döneminde 1 milyar 306 milyon dolar açık vermişti.

Merkez Bankası'nın açıkladığı 2003 yılı ocak-temmuz dönemi ödemeler dengesi verilerine göre, yılın ilk yedi ayında cari işlemlere etkisi olan kalemlerden dış ticaret açığı, yüzde 69.3 oranında artarak 6 milyar 943 milyon dolar oldu. Bu gelişmenin başlıca nedenleri, "ihracat gelirlerinin yüzde 30.7 artmasına rağmen, bavul ticaretinin yüzde 3,8 azalması ve ithalat harcamalarının (CIF) yüzde 33,7 oranında artması" olarak gösterildi. 2003 yılı ocak-temmuz döneminde, hizmetler, yatırım gelirleri ve cari transferlerden elde edilen net gelirler yüzde 14.1 oranında azalarak, 2.3 milyar dolar oldu.

Geçen yıl ocak-temmuz döneminde 19 milyar 513 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat (FOB) gelirleri, 2003 yılının aynı döneminde yüzde 30.7'lik artışla 25.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yine 2002 yılı ocak-temmuz döneminde 27.3 milyar dolar olan altın dahil ithalat (CIF) harcamaları ise yüzde 33,7 oranında artışla 36 milyar 607 milyon dolara çıktı. Geçen yıl Ocak-Temmuz döneminde 2.1 milyar dolar olan bavul ticareti, bu yılın aynı döneminde yüzde 3.8 oranında azalarak 2 milyar 47 milyon dolar oldu.

Kaynağı belirsiz döviz, açığı finanse ediyor
Yaz aylarında döviz girişinin etkisi ile cari işlemler açığında göreceli olarak gözlenen azalma temmuz ayında da devam etti. Retures'in analizine göre haziran ayında 518 milyon dolar seviyesindeki açık temmuzda 464 milyon dolar olarak gerçekleşti. Cari işlemleriin ocak-temmuz ayında 4.5 milyar dolar açık vermesini değerlendiren ABN Amro'dan Ekonomist Volkan Kurt, "Rakam beklentiler doğrultusunda geldi. Döviz girişinin fazla olduğu yaz dönemi için büyük bir açık olması, son çeyrekte açığın daha yüksek olacağına işaret ediyor. Bu sürpriz olmaz. Ayrıca kaynağı belirsiz döviz girişleri nedeniyle açığın finansmanında sorun görünmüyor"dedi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır