kapat
27.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Tarımda ithalata karşı ucuz kredi

Ziraat Bankası, en çok ithal edilen ürünleri araştırıyor. Araştırma sonunda ithal edilen tarım ürünlerinin yurtiçinde üretilmesi için ucuz kredi verilerek üreticiler desteklenecek

Ziraat Bankası, en çok ithal edilen tarım ürünlerini belirlemek için çalışma başlattı. Çalışmanın amacı ithal edilen bu ürünlerin yurtiçinde üretilmesi ve ithalatın azaltılması. Bu doğrultuda araştırmalarını yoğunlaştıran banka, bu ürünleri üretenlere ucuz kredi vererek destekleyecek. Türkiye geçen yıl yaklaşık 4 milyar dolarlık tarımsal ürün ithal etti. Bu yılın ilk üç ayında ise 975 milyon dolarlık gıda ithalatı gerçekleştirildi. Ziraat Bankası'nın son yıllarda işlevine uygun çalışma yapmadığını söyleyen Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, hem Ziraat hem Halk Bankası'nın kuruluş amaçlarına uygun görevleri üstlenmesi için çaba harcadıklarını ifade etti. Bu çerçevede Ziraat Bankası kanalıyla yeni bir araştırma başlattıklarını açıklayan Sayın, "En fazla ithal edilen mahsullerin neler olduğunu tespit edeceğiz. Bu ürünleri üreten yerleri pilot bölge ilan edip ucuz kredi vererek destekleyeceğiz" dedi. Sayın, destekleyecekleri üreticilerin başında besi ve süt hayvancılığı yapanların geldiğini açıkladı.

Halk Bankası'nın da esnaf kefalet kooperatifleri aracılığıyla esnafa yüzde 30 faizle kredi vermeye başladığını hatırlatan Sayın, Halk Bankası'nın daha fazla KOBİ bankası olması için çalıştıklarını vurguladı. Daha önce konut ihtiyacına yönelik faaliyet gösteren kamu bankalarının artık bu işlevi üstlenmeyeceğini kaydeden Sayın "Bu işlevi şu anda Toplu Konut İdaresi üstlendi. Kamu bankalarının bu konuda bir çalışması yok" diye konuştu.

BANKALAR KÂR ETMEMELİ
Halk Bankası'nın tüketici kredisi faizlerini özel bankalardan önce yüzde 3'ün altına çekmesini de değerlendiren Sayın, kamu bankalarının kâr etmesine karşı olduğunu belirterek şöyle konuştu "Bankaların yüksek kâr etmesini doğru bulmuyorum. Bizim aynı zamanda sosyal sorumluluğumuz var. Ancak kaynak maliyetlerimizi gözönünde bulundurup harcamalarımızı da ekleyerek faiz oranlarını belirliyoruz. Fazla kârı düşünmediğimizden faiz oranlarını düşürüyoruz. Ekonomideki iyiye gidiş devam ettikçe hem mevduat hem tüketici faizlerini daha çok indireceğiz."

Bütün bunları kamu bankası değil özel banka mantığı ile yaptıklarını anlatan Sayın, kamu bankalarını artık kamu sermayeli özel banka olarak tanımlandığını ve şimdiye kadar kendilerine herhangi bir siyasi baskı ya da rica gelmediğini kaydetti.

İHLAS BORÇLARINI ÖDÜYOR
Kamu bankalarından kredi alıp ödemeyen veya ödeyemeyen kişi ve kurumlara da değinen Sayın, bu firmaların borçlarını ödemeye başladıklarını şirketler ile borçlarını yapılandırma anlaşmaları yapmaya başladıklarını belirtti. Bunlara örnek olarak üç yıl önce iflas eden İhlas Finans Kurumu'nu veren Sayın bu kurumun Emlak Bankası'na olan borcunu günü gününe ödediğini dile getirdi. "Yatırım yapan firma borçlanabilir ve bunları ödeyemeyebilir. Bu normal. Biz şimdi bu borçlar nasıl ödenir, onun çalışması içindeyiz. Hem İstanbul Yaklaşımı içinde hem de kendi anlayışımız çerçevesinde çalışmalar yapıyoruz" diyen Sayın, firmaların yaklaşımlarından da umutlu olduklarını sözlerine ekledi.

Kuru fasulye ithal ediyoruz
Ülkemiz son yıllarda önemli miktarlarda bakliyat ithal ediyor. 1994 yılına kadar ithalatımızın hemen hemen tamamını kuru fasulye oluştururken, 1994 yılından itibaren yeşil mercimek, 1999 yılından itibaren de nohut ve kırmızı mercimek ithalatımız önemli ölçüde artış gösterdi. 1999 yılında 42 milyon dolar olan bakliyat ithalatımız, 2002'de 37 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun 22 milyon dolarlık kısmını ise kuru fasulye oluşturdu.

Rahim AK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır