kapat
27.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

BiliÅŸimciler yine zirveyi zorluyor

Dünyanın en büyük halka açık şirketleri sıralamasında, 2000'de derin bir kriz yaşayan teknoloji şirketlerinin yeniden yükseldiği dikkat çekti. Intel ve Cisco Systems, 14 basamak birden yükseldi

Dünyanın en büyük 100 halka açık şirketi" ve "Dünyanın en büyük 100 halka açık finans şirketi" sıralaması, 'yeni ekonominin' tekrar parlamaya başladığını ortaya çıkardı. Wall Street Journal tarafından 18'inci kez düzenlenen 100 halka açık şirket sıralamasında ilk göze çarpan, 2000 yılında derin bir krizin içine giren teknoloji şirketlerinin yaptığı patlama oldu. Teknoloji şirketleri Intel ve Cisco Systems, 14 basamak birden atlayarak yeni ekonominin ateşini yükseltti.

Sıralamada dikkat çeken bir diğer nokta da ABD'li şirketlerin ilk sıraları kimselere kaptırmaması. Finans şirketleri sıralamasında ise Avrupalı şirketlerin kazandığı ivme göze çarpıyor. İlk 100 şirketin 56'sını ABD'liler oluşturdu. 4 yıldır liste başı olan General Electric, piyasa değerini bu yıl yüzde 20 artırarak 294 milyar dolara çıkardı. Bu yıl yaklaşık 45 milyar dolarla ABD'nin en zengini olan Bill Gates'in yazılım şirketi Microsoft, 283 milyar dolarlık piyasa değeriyle 3 yıldır ikinciliği kimselere kaptırmıyor.

AVRUPALILAR YÃœKSELÄ°ÅžTE
Uluslararası piyasalarda Euro'nun dolar karşısında değer kazanmaya başlaması ile Avrupalı şirketlerin kazandığı ivme bu yılki sıralamaya da yansıdı. Geçen yıl sıralamaya 28 şirket ile dahil olan Avrupa, bu yıl bu rakamı 32'ye çıkardı. 2002'de 10'uncu sırada yer alan ancak bu yıl bir basamak atlayarak 9'uncu olan Royal/Dutch Shell ise 154 milyar dolarlık piyasa değeriyle Avrupa'nın gururu oldu.

Global ekonomideki Asya üstünlüğü de bu yıl listede kendini hissettirdi. Sıralamada yer alan 9 Japon, 1 Hong Kong, 1 Tayvan ve 1 Güney Kore firması Asya'nın yükselişini gözler önüne serdi.

JAPONLAR FÄ°NANS UZMANI
Finans sektöründeki şirketler bu yıl aktif büyüklüklerinde hızlı bir yükseliş yakaladı. Hakkında birçok yolsuzluk haberi çıkan ve çeşitli cezai yaptırımlara maruz kalan J.P. Morgan Chase bu yıl 73'üncü sıradan 44'üncü sıraya yükseldi. 2002'de ilk 100'e girmeye hak kazanamayan yatırım bankası Merrill Lynch de bu yıl 49.8 milyar dolarlık aktif büyüklüğü ile 67'nci sırada yer aldı. Finans şirketlerinin alt alta sıralandığı listede 54 tane Avrupalı şirket bulunuyor. Japonların bir numaralı bankası Mizuho Holdings, 1 trilyon 128 milyon dolarlık aktif büyüklüğü ile üç yıldır birinciliğe hak kazandı. Citigroup ise 2 yıldır ikincilik sırasından inmedi. Avrupalı finans şirketleri arasında ilk 10'da Alman, Fransız ve İngiliz şirketleri var. Listede 26 adet de ABD'li şirket bulunuyor.

Öte yandan bu yıl ilginç bir gelişme yaşandı. Hızlı tüketim ürünleri alanında faaliyet gösteren şirketlerin hisseleri ve piyasa değerleri ciddi düşüşler yaşarken, savunma sanayiindeki şirketlerin hisseleri hızla yükseldi. P&G 6 basamak düşerken Coca-Cola 10 basamak aşağıda yer aldı.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır