kapat
27.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Türkiye'nin ilk 8x8 aracı Yavuz, yola çıktı

Koç Holding'in otomotiv şirketi Otokar, savunma sanayinde önemli bir atılım içine girdi. Şirket, Türkiye'nin ilk 8x8 zırhlı aracı ile ilk plastik paletli aracını Silahlı Kuvvetler'in hizmetine sundu

Koç Holding'in otomotiv şirketlerinden Otokar, savunma sanayiindeki faaliyetlerine hız verdi. Otokar, zırhlı araç ailesinin son iki üyesi olan "Yavuz" ve "Sakarya"yı Arifiye'deki fabrikasında basına tanıttı. Türkiye'nin ilk 8x8 tekerlekli zırhlı aracı olan "Yavuz" ve Türkiye'nin her türlü arazide gidebilen plastik paletli aracı "Sakarya" ile Otokar 3.6 tontan 20 tona kadar zırhlı olan araç ailesini tamamlamış oldu.

Otokar Genel Müdür Kudret Önen, 30 Eylül-3 Ekim arasında Ankara'daki IDEF-2003 Uluslararası Sanayi Fuarı'nda sergilenecek olan araçlarla ilgili olarak, "Türk ordusunun hizmetine sunacağımız 2 yeni araç, dünya orduları tarafından da aranan niteliklere sahiptir'' dedi. Yavuz'un Türkiye'nin ilk 8x8 tekerlekli zırhlı, "Sakarya''nın ise lastik paletli aracı olduğunu ifade eden Önen, şu bilgileri verdi

Ä°HRACAT DA YAPIYOR
"Ürettiğimiz toplu taşımacılık araçlarıyla yılda 1 milyon kişi taşınıyor. Zırhlı araçlardan 10 yılda 1.250 tane ürettik ve bunların 150'sini ihraç ettik. Taktik araçları olarak da 15 yılda 20 bin üretim yapıp, bunların 5 binini ihraç ettik. Türkiye'de ilk kez zırhlı araç yapılıyor. Türk ordusuna da, bugüne kadar Akrep tipi 100 araç verdik. Gerek odumuza gerekse dünyadaki birçok ülkeye zırhlı ve 4x4 taktik araçları üretiyoruz.''

DÃœNYA STANDARDINDA
Yavuz'u üretmek için Singapur'daki Singapore Technologies firmasıyla anlaştıklarını bildiren Önen, "Firma, Yavuz tipindeki zırhlı araç dizayn çalışmaları yapmıştı. Biz de anlaşarak hazırladıkları dizaynları aldık. Yavuz, Ortadoğu'daki savaşlardan sonra dünya orduların istediği ve ilgi gösterdiği özelliklere sahip" dedi. Bu yılın sonuna doğru seri üretimine başlanacak olan Yavuz için 7 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Yıl sonuna doğru seri üretimine başlanacak olan Yavuz'ların ilk partisi 8-9 ay içinde hizmete sunulacak.

Önen, "Dünyadaki örnekleri 750 bin ile 1 milyon dolar arasında satılan Yavuz'un Türk ordusuna büyük destek vereceğine inanıyoruz'' diye konuştu.

Mayınlara dayanıklı, suda ilerleyebilir
Singapore Technologies adlı şirketle birlikte hazırlanan Yavuz, kara, hava ve deniz yoluyla taşınabilme özelliğine sahip. Bağımsız süspansiyon ile her türlü zeminde sürüşe uygun olarak imal edilen aracın merkezi lastik şişirme sistemi hareket kaabiliyetini maksimuma çıkartıyor.

Her türlü arazi ve iklime uyum sağlıyor
Son teknoloji ile üretilen plastik paletli araç Sakarya, her türlü arazi ve iklim şartına uyum sağlıyor. Zırh koruması altında yüksek hareket kaabiliyeti bulunan aracın yük taşıma kapasitesi ise 5 tonu buluyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır