kapat
27.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Sıcak para sorgusu

IMF Türkiye Masası Şefi Moghadam, bankacılarla görüşmesinde 'döviz arzının nedenini ve durumun sürüp sürmeyeceğini' sordu. "Program devam ederse sorun olmaz" yanıtını aldı

Ekonomi yönetimini bir süredir meşgul eden "sıcak para" tartışmasına IMF de katıldı. IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam, ekonomiyle ilgili incelemelerine sıcak paradan başladı. Moghadam, İstanbul'da biraraya geldiği bankacılara, döviz arzının nedenlerini ve sürdürülebilir olup olmadığını sordu.

Devlet Bakanı Ali Babacan ise SABAH'a yaptığı açıklamada, "Dolarize ekonomiden normal ekonomiye geçiyoruz" dedi.

Bankalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve YASED üyeleri ile görüşen IMF Türkiye Masası Şefi Moghadam, önce ekonominin genel durumunu ve gidişatı öğrenmek istediğini söyledi. Moghadam, daha sonra, "Büyümenin finansmanı nasıl sağlanıyor?", "Döviz arzının kaynağı nedir?", "Döviz girişi sürer mi?", "Cari açık sürdürülebilir mi?" sorularına yanıt aradı.

Bankacılar, Moghadam'a, gerek 2001 Krizi sırasında gerekse 2003 yılı başında Irak Savaşı kaygısıyla yurtdışına kaçan kaynakların ekonomiye döndüğünü, para akışının esasen portföy yatırım şeklinde olduğunu anlattı.

Sektör yetkilileri "Ekonomik programda kararlılık devam eder, enflasyon düşüş eğilimini sürdürür ve dışsal bir şok yaşanmazsa TL'nin değer kazanması süreci kesintiye uğramaz" dedi.

Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ise sıcak paraya vergi tartışmalarının yoğunlaştığı bir ortamda IMF'nin, döviz arzındaki artışın nedenlerini merak etmesinin çok doğal olduğunu kaydetti ve şu değerlendirmeyi yaptı

"Türkiye ekonomisi, dolarizasyondan normal bir ekonomiye geçiyor. Yaşadığımız olayın adı (ters para ikamesidir.) Türk insanında yabancı para cinsinden büyük tasarruflar var. Bunlar öyle 3-5 bin dolar değil. İnsanlar, 3-5 milyon dolarlarını nakit olarak kasalarında tutuyorlar. Ayrıca, yurtdışında da para birikimi söz konusu. Ekonomide güven ortamı yerleştikçe bu paralar Türkiye'ye dönüyor. Tutarlı politikalardan sapma olmadığı görüldükçe bu akım sürecektir de. Üstelik bu para mutlaka bankacılık sistemi ile de gelmiyor. Kendi kanalını oluşturuyor. Bu nedenle sıcak paraya vergi düşüncesi akımı önlemez ve sadece yabancı yatırımcıyı ürkütür. Bu konu gündemimizde değil."

KÄ°M, NE DEDÄ°

Dikkat! Kur riski sizi yakar
Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, geçtiğimiz günlerde özellikle şirketlerde göze batan açık pozisyonla ilgili sert uyarılarda bulunmuştu. Serdengeçti, açık pozisyon yapan şirketleri uyararak 'Kur riski üzerindizde yanarsınız' diyerek, "Kendi düşen ağlamaz. Kur konusunda garanti yok. Kur riski üzerinizdedir, yanarsınız" dedi.

Yatırımı zaten Türkler yapıyor
IMF Avrupa Bölümü Direktörü Michael Deppler, sıcak para olarak da ifade edilen portföy cinsinden kısa vadeli sermaye hareketlerinin Türkiye için bir tehdit oluşturacağını zannetmediğini bildirerek, "Çünkü portföy cinsinden yatırımların önemli bir kısmı, Türkiye'de ikamet eden Türkler tarafından yapılıyor" dedi.

Sıcak paraya vergi gelsin
CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş, Deppler'ın bu açıklaması üzerine 'sıcak paraya vergi' önerisini yeniden gündeme getirdi. Derviş, yaz başında da belirttiği gibi, 'sıcak para' niteliğindeki kısa vadeli ve spekülatif sermaye girişlerini caydırıp sınırlandırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

1.5 milyar doların etkisi sınırlı kaldı
Doların 1 milyon 350 bin seviyelerine inmesi ile önceki gün sert bir alım dalgası ile piyasaya giren Merkez Bankası, dün alıcı olmayınca dolar 10 bin lira geriledi. Bankacılar Merkez Bankası'nın perşembe günü yaklaşık 1.5 milyar dolarlık alım yaptığını tahmininde bulunurken, müdahale sonrasında 1 milyon 385 bine kadar çıkan dolar dün 1 milyon 375 bin seviyelerine geriledi. Böylece 1.5 milyar dolarlık alımın etkisi sadece 25 bin liralık çıkışla sınırlı kaldı.

Bu arada bankacılar dolardaki düşüşün ana nedeni olarak "sıcak parayı" gösteriyorlar. Bir bankacı, "Reel faizler halen çok yüksek. Yüksek seviyeden dolar bozdurup TL enstrümana geçen, dolar bazında dünyanın hiçbir yerinde böyle bir kar rakamına ulaşamaz. Mesrkez dolar tutan yanar diyor ama sıcak paranın olduğunu hepimiz biliyoruz" diyor.

Okan MÃœDERRÄ°SOÄžLU


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır