kapat
27.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMÄ°
limasollu
TÃœRKÄ°YE
DÃœNYA
POLÄ°TÄ°KA
SPOR
MEDYA
SERÄ° Ä°LANLAR
METEO
TRAFÄ°K
ÅžANS&OYUN
ACÄ°L TEL



GREENCARD

Amerika, Türk askerini El Anbar kentinde istiyor

Irak'a asker gönderme konusunda taraflar arasında müzakereler sürerken Mehmetçik'in konuşlandırılması olası iki kentin ismi ağırlık basıyordu El Anbar ve Selahaddin.

Edindiğimiz bilgilere göre ABD'li yetkililer, Ürdün ve Suriye sınırına yakın yerlere yuvalanan aşırı dinci teröristlerle savaşması için Türk askerinin El Anbar'e gitmesini istiyor. Asker göndermek için Ankara'nın PKK/KADEK'le mücadele şartı koyması üzerine ABD de El Anbar'ı öne çıkardı. Ancak Türk yetkililer Mehmetçik'in Irak'a savaşmak için değil, istikrarı sağlamak için gideceğini belirtti. Ankara, PKK/KADEK konusunda 15 gün içinde somut adımlar beklediği ABD yönetimine, Türk askerinin de aşırı dinci teröristlerle savaşmasının söz konusu olmayacağını iletti. Dışişleri Bakanlığı'ndan bir üst düzey diplomat, SABAH'a açıklamasında "ABD, PKK/KADEK konusunda somut adım atmazsa Türk askeri Irak'a gitmeyecek. Türk askeri terör örgütleriyle savaşacaksa bu PKK/KADEK olur" dedi.

Ankara, Selahaddin konusunda ısrar ediyor
ABD'nin El Anbar ısrarı karşısında Ankara'daki yetkililer, Türk askerinin Selahaddin kentine gönderilmesini istiyor. Felluce ya da Sünni üçgeni olarak adlandırılan tehlikeli bölgeler yerine Türkmenler'in de yaşadığı Selahaddin kenti tercih ediliyor. Bilgi aldığımız diplomatik kaynaklar, ABD tarafının Türkiye'ye dört harita sunduğunu, Genelkurmay'daki yetkililerin incelemeler sonucunda Felluce ve Ramadi'deki şiddet olaylarının artması ve bölgedeki aşiretlerin tutumu nedeniyle Selahaddin'de karar verdiğini söyledi. Söz konusu kent de Sünni üçgeni olarak adlandırılan sorunlu bölgede bulunuyor.

Fakat son dönemde müttefik askerlerine yönelik saldırı ve şiddet olayları bu kentte azalmış bulunuyor. Ayrıca Selahaddin bölgesi, Tuzhurmatı ve Altınköprü gibi Türkmen şeridi olarak adlandırılan yerleşim merkezlerini, devrik Irak lideri Saddam'ın doğum yeri olan Tikrit kentini de içeriyor. Bu durumda Kürtlerin yoğun olarak bulunduğu Erbil, Süleymaniye ve Kerkük de Türk askerinin bölgesi dışında kalmış oluyor.

Aslı AYDINTAŞBAŞ - Evren MESCİ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi

Sizinkiler
Sarı Sayfalar
GreenCard
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır