kapat
13.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Koç Ailesi, kültür elçisi Sevgi Gönül'ü kaybetti

Vehbi Koç'un 3. kızı Sevgi Gönül, eşi Erdoğan Gönül'ü kaybettikten 58 gün sonra kansere yenik düştü

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç'un da dediği gibi 2003 yılı Koç Ailesi'ne hiç de uğurlu gelmedi. 16 Temmuz'da enişteleri, Ford Otosan'ın kurucusu Erdoğan Gönül'ü kaybeden Koç Topluluğu, önceki gece de Yönetim Kurulu Üyesi Sevgi Gönül'ün ölüm haberi ile yıkıldı. Merhum Vehbi Koç'un üçüncü çocuğu olan Gönül, genç sayılabilecek bir yaşta, 65 yaşında hayata veda etti.

Sevgi Gönül, eşi Erdoğan Gönül'ün yokluğuna sadece 58 gün dayanabildi. Yarın toprağa verilecek olan Gönül için ilk tören saat 11.00'de Koç Holding merkezinde yapılacak. Gönül'ün naaşı, daha sonra Teşvikiye Camii'ne götürülerek, öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazını müteakip, Zincirlikuyu'daki aile kabristanına defnedilecek.

SANATLA İÇ İÇE OLDU
Sevgi Gönül, Koç Ailesi'nin en farklı ve renkli kişiliği idi. Holding yönetim kurulunda yer almasına rağmen, işlerle pek ilgilenmedi. Onun en büyük aşkı eksi çömlekler, İznik çinileri, tuğralar, tombaklar ve müzeler oldu... Holdingde müzeciliğin gelişimi için çok emek harcadı. Annesi Sadberk Hanım adına kurduğu müze, Avrupa Çağdaş Müze Ödülü'nü aldı. Gönül, Koç Üniversitesi Danışma Kurulu Üyeliği, Türk Nümismatik Derneği ve Afrodisias Antik kenti için kurulan Geyre Vakfı Başkanlığı'nı da yürütüyordu.

Hastalığını köşesinde yazmıştı
Yaklaşık 3 yıl Hürriyet Gazetesi'nin pazar ekindeki "Sevgi'nin Diviti" köşesinde, kendine has üslubuyla yazılar yazan Gönül, son yazısını eşi Erdoğan Gönül'ün ölümünün ardından kaleme aldı. 58 gün sonra Dodo'suna kavuşan Gönül, eşiyle ilişkisini, "Tam 41 sene evli kaldık. Çok kavga ettik, çok şahsiyet çekişmesi yaşadık, birbirimizle boğuştuk ama bence en mühimi, hep aynı şeylere güldük ve hep aynı şeylere şaşırdık" diye özetlemişti.

Gönül'ün en büyük özelliği açıksözlülüğü idi. Yazılarından birinde, çoğu insanın isminden bile ürperdiği kansere yakalandığını açıklama cesaretini gösteren Gönül, aile ile ilgili konularda da sorulan sorulara dobra dobra cevap verirdi. Örneğin, Gönül bir röportajında Rahmi Koç ve Suna Kıraç'ın da emekli olması gerektiğini belirtiyor ve şöyle diyordu "Biz bir aile şirketiyiz. Ancak ailenin bu şirketteki gücünü azaltmamız lazım. Biz olduğumuz sürece profesyonel idare gücünü kullanmak, risk almak istemiyor."

Gönül, ölümünün 7. yılında babası Vehbi Koç'a yazdığı mektupta aile hakkında ise şu havadisleri veriyordu "İşlerimiz, Allah'a bin şükür sıkıntılara rağmen fena gitmemekte... Devalüasyondan fena halde etkilendik ama genç kadrolar ellerinden geleni yapmaktalar. Bizlere gelince, kardeşim Suna ve ben rahatsızız. Rahmi, Semoş ve damatlar şimdilik iyiler, bizlere bakıyorlar. Torunlarınız işlere sarılmış durumdalar."

Ailenin siyasetle ilgilenen tek üyesi
Vehbi Koç'un biraz aykırı kızı Sevgi Gönül, ailenin politikayla iç içe olan tek üyesi oldu. Demokrat Parti döneminde baskı gören CHP'li Vehbi Koç, parti üyeliğinden istifa etmiş, aile siyasetten uzak durmuştu. Ta ki, 1994'te Sevgi Gönül'ün ANAP'tan Beşiktaş Belediye Meclis Üyeliği'ne seçilmesine kadar. Babasının tüm ısrarına rağmen siyasetle ilgilenen Gönül, vaatlerini yerine getiremeyen politikacıların, halktan özür dilemesi gerektiğini savunacak kadar farklıydı.

Ortanca çocuk olmanın zorluğu
Sevgİ Gönül, Vehbi Koç'un 3'üncü çocuğu idi ve ortanca olmanın acısını nasıl çektiğini şöyle anlatmıştı "Annemizin ölümünden sonra ablam Semahat, babamın sırdaşı ve arkadaşı oldu. Kardeşim Suna, onun iş arkadaşı idi. Babam ona çok güveniyor ve her işini onunla planlıyordu. Babam ağabeyim Rahmi'yi çok seviyor ve kendisi gibi olmasını istiyordu. Ben ortada olduğum için çocuklar arasında kendisine en uzak olanı idim. Ama hayatın garip bir cilvesidir ki, babam vefat ettiği zaman yanındaydım ve kollarımda gözlerini kapadı."


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır