kapat
10.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Mehmetçiğe davet var

Türk askerinin görev yapması beklenen Ramadi-Bakuba-Tikrit üçgenindeki aşiretleri temsilen gelen Muhtili, SABAH aracılığıyla mesaj verdi

ABD'nin Türk askerini göreve çağırdığı "şeytan üçgeni" olarak bilinen ve yaklaşık 100 aşiretin yaşadığı Ramadi-Bakuba-Tikrit bölgesinden aşiretlerin temsilcisi sıfatıyla Ankara'ya gelen Casin Hatem Muhkili "Bölge Türk askerinin varlığına hazır hale geldi" dedi.

Dışişleri Bakanlığı ile Türk askerinin Irak'a gönderilmesi konusunda görüşmelerde bulunmak üzere diğer aşiret temsilcileri ile birlikte Ankara'ya gelen Irak Ulusal Hareketi partisinin lideri Muhkili, SABAH'ın sorularını yanıtladı. Türkiye'ye ilk olarak Şubat ayında geldiğini söyleyen Muhkili, "O zamanlar özellikle Musul ve Kerkük konusunda kaygılarım vardı. Ziyaretimin amacı, Türk askerinin Irak'a gönderilmesi konusunda çağrıda bulunmaktı. Türk askeri gelmedi ama görüyorsunuz benim korktuğum başıma geldi" dedi.

1 AYDIR TAKİPTE
Son bir aydır bölgesindeki aşiret liderleriyle toplantılar düzenlediğini ve Türk askerinin Irak'a gelmesi konusunda halkı ikna etmeye ve yumuşatmaya çalıştığını anlatan Muhkili, şöyle devam etti

"Aslında ilk başta, Ramadi ve Felluce halkı Türk askerinin Irak'a gelmesine karşıydı. Özellikle de ABD ile işbirliği içinde olmasına. Böyle bir durumda Türk ordusuna karşı sonuna kadar mücadele verme kararı almışlardı. Aşiret liderleriyle yaptığım konuşmada, Türk ordusunun Irak'ın ve bölgenin siyasi istikrarına büyük katkıda bulunacağına ikna ettim. Şu anda fikirleri değişti. Bir tek Ubeydi aşiretinin kafasında soru işaretleri var."

ABD ARADAN ÇIKSIN
Türk ordusunun Irak'a gelmesi durumunda olumlu karşılanacağını söyleyen Muhkili, "Ancak tabii bazı şartlar altında" dedi ve şartları şöyle sıraladı

1- Türk ordusu ABD komutasına bağlı hareket etmemeli.

2- Iraklılara istikrar, yardım ve işbirliği için geldiklerini daha ilk günden göstermeli. Zaten bu konuda yardımcı olacak projelerle ben de Türkiye'yi destekleyeceğim.

3- Türk ordusu, Müslüman bir ülkeden geldiğini, Irak halkına her hareketinde sezdirmeli

Muhkili, ABD'nin Irak'ta istikrar sağlayamamasının nedenini "yanlış kişilerden yanlış öğütler alması"na bağlarken, istikrarsızlığı Irak halkının demokrasi için fedakarlık etmesi gereken bir süreç olarak niteledi.

Görev bölgesini Türkiye seçecek
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak'a asker gönderme konusunda Türkiye ile ABD arasında sorun olmadığını söyledi. 1000 kadar aşireti temsil eden Irak Aşiretler Konfederasyonu üyeleriyle yapılan toplantının 20 dakikalık bölümüne katılan Gül, daha sonra NTV'ye yaptığı açıklamada Irak'a asker gönderilmesi konusunda hükümetin bu ay sonuna doğru karar vereceğini söyledi. PKK/KADEK konusunda ABD'nin garanti verdiğini anlatan Gül, "ABD, Türk askerine görev bölgesi olarak geniş bir alan teklif etti. Biz bu alternatiflerden birini seçeceğiz" dedi. 10 bin asker gönderilebileceğini anlatan Gül, şu mesajları verdi "Irak'ta herkes demeçler verirken dikkatli olmak zorundadır. Türkiye'nin dostluğu Kürtlerin çıkarınadır. Bush'un açıklamaları konusunda ise herkes şüpheci. Ancak Kuzey Irak'ta federe bir yapının oluşması değil, bölgenin daha iyi organize olduğunu belirtmek istiyor."

Zeynep TUĞRUL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır