kapat
10.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

'Seçimlerin iptali kaosa yol açar'

3 Kasım seçim sonuçlarını tartışmalı hale getirecek DEHAP davasının temyiz duruşması yarın yapılacak. Karar ise bir hafta veya 10 gün sonra...

Meclis'teki dağılımı ve Hükümet'i etkileyecek DEHAP davasında geri sayım başladı. Onanması durumunda 3 Kasım seçim sonuçlarını tartışmalı hale getirecek DEHAP'lıların sahtecilik davasının temyiz duruşması yarın yapılacak. Kararın bir hafta veya 10 sonra açıklanacağına dikkat çekiliyor.

Duruşmada ilk olarak Ankara 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, 3 Kasım seçimleri öncesinde partilerinin örgütlenmesine ilişkin belgelerde sahtecilik yaptıkları gerekçesiyle 1 yıl 11 ay 11'er gün hapse mahkum edilen DEHAP eksi Genel Başkanı Mehmet Abbasoğlu ve üç eski parti yöneticisinin savunmaları dinlenecek. Bu aşamada DEHAP'lıların avukatları savunma için ek süre talebinde bulunabilecekler.

KARAR DAHA SONRA VERİLECEK
Yargıtay kaynakları, kararın aynı gün açıklanmayacağını, bir hafta veya 10 gün gibi makul bir inceleme süresinin ardından kararın duyurulacağını belirttiler. Kararın hangi gün açıklanacağı yarınki duruşma sonunda belirlenecek.

Yargıtay 6'ncı Ceza Dairesi, kararı onarsa, hüküm kesinleşmiş olacak. Kararın usul veya esas yönünden bozulması durumunda dosya yeniden, mahkumiyet kararını veren Ankara 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek. Ancak dosyanın, Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilme aşamasından önce, kararın onanması yönünde görüş bildiren Başsavcılığın itiraz hakkı bulunuyor.

YSK'DA TRAFİK ARTTI
DEHAP'lıların kararının onanması durumunda milletvekilliği tehlikeye girecek olan AKP ve CHP milletvekilleri ile seçim sonuçlarının iptal edilme şekline göre Meclis'e girmeyi planlayan DYP'liler YSK'yı ablukaya aldı. Seçim sonuçlarının iptal edilmesi durumunda milletvekilliğini kaybedecek AKP ve CHP'li bazı milletvekilleri ile Meclis'e girme umudu taşıyan DYP'lilerin YSK yetkilileri ile görüşmeleri sırasında Kurul'un nasıl bir karar alacağını öğrenmeye çalıştıkları kaydedildi. Kurul üyelerinin bu "ziyaretçileri"ne, "konunun henüz kendi gündemlerine gelmediği" yanıtını verdikleri öğrenildi.

KAOS TARTIŞMASI BÜYÜYOR

Algan: Dört ipin ucunu biraraya getireceğiz
YSK Başkanı Tufan Algan'ın, "3 Kasım seçim sonuçlarının iptal edilmesi durumunda herkesin milletvekilliği ve Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığının düşeceği" yönündeki açıklamaları, YSK'da karşılıklı görüş alışverişlerinin artmasına neden oldu.

Adli yılın başlaması nedeniyle dün uzun bir aradan sonra ilk kez bir araya gelen Kurul üyeleri, kamuoyunda da tartışılan üç seçenek ekseninde görüş alış-verişinde bulundular. Bazı üyelerin, Yargıtay'dan DEHAP'lıların davası sonucunda çıkacak sonuç ne olursa olsun 3 Kasım seçim sonuçlarının ertelenmesinin hukuki olmayacağı görüşünü aktardıkları öğrenildi. Alınan bilgiye göre bu üyeler, seçim yasalarında ve daha önceki ilke kararlarında, bugünkü ile örtüşen bir durum bulunmadığını savundular.

Üyelerden bazıları da sahtecilik davasının yeni bir delil olarak kabul edilebileceğini ve yeni delil ortaya çıkması halinde sonucu ne olursa olsun yeniden muhakeme yoluna gidilmesi gerektiğine işaret ettiler. Bu arada SABAH'a konuşan Tufan Algan, "Anayasa, yasa, içtihatlar ve vicdanımıza göre karar vereceğiz. Dört ipin ucuna biraraya getirmeye çalışacağız" dedi.

Ersan ATAR


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır