kapat
10.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Bu vergilerle 69 milyona uçmak mümkün değil!

Ucuz uçuşların havayolu şirketlerini 11 Eylül'den daha çok sarsacağını söyleyen THY Genel Müdürü, ekimde yeni fiyatlarla ortaya çıkacaklarını açıkladı. Gündoğdu'ya göre 75 milyonluk sabit giderin altına düşmek zor

Ucuz uçak seferlerinin başlaması Türk Hava Yolları'nı (THY) harekete geçirdi. Üç aydır maliyetlerin düşürülmesi yönünde çalışmaları olan kurum bu anlamda maliyetlerini yüzde 30'a yakın aşağıya çekerek yeni bir fiyatlandırma için düğmeye bastı. Bunun bilet fiyatlarına yansımasının ne olacağını şimdilik açıklamayan THY Genel Müdürü Abdurrahman Gündoğdu, "ucuz uçak seferlerinin havayolu şirketlerini 11 Eylül'den daha çok etkileyeceğine" dikkat çekti.

VERGİLER BU YIL İNMEZ
Yedi aydır THY'nin Genel Müdürü olarak görev yapan Abdurrahman Gündoğdu, dün ikinci kez basının karşısına çıktı. Özellikle bir havayolu şirketinin Trabzon'a 69 milyona uçması ile ilgili sorularla karşılaşan Gündoğdu, "150 milyon liralık uçak bileti fiyatı içinde 50 milyon vergilere, 10 milyon acentaya, 15 milyon lira da yakıta gidiyor. Nereden bakılsa 75 milyon lira vergi ve kaçınılmaz giderler var. Bu nedenle 69 milyon liraya bu vergiler ile uçulacağını tahmin etmiyorum. Vergiler de bu yıl inmez" dedi.

Bilet fiyatlarının ucuzlaması için çalışmaları olduğunu söyleyen Göndoğdu, henüz netleşmiş bir durum olmadığının altını çizse de nasıl bir uygulama izleyeceklerinin ipucunu verdi. Bazı hatların yüzde 50 doluluk oranı ile uçtuğunu kaydeden Gündoğdu, sözlerine şöyle devam etti "Örneğin bu hatlarda yüzde 10'luk bir indirim ile doluluk oranını yüzde 10 yukarı çekmek mümkün. Detayları ekim ayında açıklayacağız. Bugün ucuz taşıyıcılar çıktı. Onlar gece dahil uçuyorlar. Biz de aynı mantıkla hareket edeceğiz."

THY'de aşamalı özelleştirme
Gündoğdu, THY'nin özelleştirilmesinin, aşamalı olarak satılarak yapılacağını söyledi. Özelleştirilmenin kendileri için de öncelikli olduğunu belirten Gündoğdu, "Ancak özelleştirme amacına ulaşabilmek için kurumun değerinin artırılması, işlevsel olarak güçlendirilmesi şart. Özelleştirme de çeşitli aşamalarda gerçekleşecek. İlk aşamada nasıl davranacağımız netleşti. Başlangıçta sermayenin yüzde 10-15'i kadar olan kısmının blok satış veya halka arz şeklinde satılması öngörülmekte" dedi.

Tek fark portakal suyu olmayacak
THY son dönemde sık sık eleştirildiği Business Class'ın da çehresini değiştiriyor. Artık tek farkın, "portakal suyu" olmayacağını söyleyen Gündoğdu'nun ifadelerine göre ekim ayından itibaren filoya yeni katılacak uçaklarda Business Class ile ilgili birçok yenilik olacak. Buna göre artık koltuk araları genişletilecek, yatar koltuklar, dizüstü bilgisayar kullanma olanağı, kabin içinde eğlence araçlarında çeşitlilik gündeme gelecek. Rötarları önlemek için de 2004'te bir yedek uçak bulundurma sistemine geçilecek.

Kışın kullanılan mil'e teşvik
Yazın mil puanları ile uçmak isteyen ve THY'ye başvuran birçok kişi "yer yok" yanıtını aldı. Çünkü mil programında toplanan puanlar daha çok kış aylarında kullandırılıyor ve yoğun olan yaz aylarında bu sistem devre dışı kalıyor. Yeni yılda bunun kaldırılacağını belirterek kış aylarını cazip hale getirmeye çalışacaklarını ifade eden Gündoğdu, " Kışları tarifeleri daha düşük belirleme gibi bir durum söz konusu olacak. Yine kışın daha az mil puana bilet vermek yönünde bir uygulama da başlatacağız" dedi.

'Cola Turka promosyon'
THY'de tüm kalemlerde maliyetlerin kısılması gibi bir çalışma başlattıklarını anlatan Göndoğdu, sadece ikramlar için yılda 60-70 milyon dolar harcama yaptıklarını söyledi. Kısa bir süre önce ikram listesine giren Cola Turka için hiçbir bedel ödemediklerini ifade eden Genel Müdür Gündoğdu, "Firma tamamen tanıtım amaçlı olarak Cola Turka'yı veriyor. Ancak ikramda da birtakım değişiklikler olacak. Aslında orası reklam değeri olan bir market. Örneğin çay alımı için Çay-Kur ile pazarlık yaptık" dedi.

Bu arada Gündoğdu, THY'nin sadece kargo taşıyan uçağı olmamasına rağmen Türkiye'deki pazarın yüzde 50'sini elinde tuttuğunu da belirtti. Göndoğdu, yakın zamanda yaş sebze ve meyve taşımacılığının dahi uçaklarla yapılaca-ğını belirtirken, halen cironun yüzde 11'inin kargodan geldiğine işaret etti.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır