kapat
10.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Kuruş kapıda

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türk Lirası'ndan altı sıfır atmak için çalışmalara başlandığını söyledi. Unakıtan "TL'den altı sıfırı atacağız. O günleri de göreceğiz inşallah. Bunun için teknik bazda çalışmalara başladık" dedi

Türkiye, yeniden "kuruş"la tanışmaya hazırlanıyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türk Lirası'ndan altı sıfır atmak için çalışmalara başlandığını söyledi. Unakıtan "2004'te enflasyon hedefimiz yüzde 12 civarında olacak. O zaman Türk Lirası'ndan bu bol sıfırları atacağız inşallah" dedi.

Unakıtan'ın bugünden müjdesini verdiği çalışmalar başarıyla sonuçlanırsa, Türk halkı 1989 yılında tedavülden kalkan kuruşu kullanmaya başlayacak. Bugün 200 bin lira olan bir ekmek 2004 sonunda mevcut enflasyon eğilimine göre 300 bin liraya yükselecek. Bugünün fiyatlarıyla 20 kuruşa ekmek almak mümkün olurken, belki de 2004 sonunda 6 sıfır atıldığında 30 kuruşa bir ekmek alınacak.

Merkez de çalışıyor
Bütçe rakamlarına ilişkin değerlendirme yapmak üzere dün basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Unakıtan'ın 2004'te TL'den altı sıfır atılmasına ilişkin açıklamaları gündeme damgasını vurdu.

Unakıtan, Maliye Bakanlığı'nda, Merkez Bankası'nda, devletin diğer birimlerinde sıfır atma çalışmalarına başlandığını hatırlattı ve "Paradan sıfır atma çalışmalarına 15 ay önceden başlamak gerekiyor. TL'den altı sıfırı atacağız. O günleri de göreceğiz inşallah" dedi.

Merkez Bankası yetkilileri ise liradan sıfır atılması için enflasyonun tek haneye düşeceğinin kesinleşmesi ve bu seviyede kalıcı olarak devam edileceğinin görülmesi gerektiğini belirttiler ve "2004 enflasyon beklentileri, kamu mali disiplininin seyri, borç ödeme performansı, iç ve dış ekonomik gelişmeler bu hazırlıkları doğrudan etkiler" diye konuştu.

'Rakam söylemek zor'
Bütçe rakamlarını trilyon, katrilyon olarak ifade etmenin zorluğuna işaret eden Maliye Bakanı, 2004'te yüzde 12 enflasyon hedefiyle birlikte TL'den sıfır atma çalışmalarına da başladıklarını ilan etti. Unakıtan, sözlerini söyle sürdürdü

"Genelde ekonomilerde bu tür uygulamalar enflasyonun daha düşük olduğu zamanlarda açıklanıyor. Eğer yüksek enflasyon zamanlarında yapılırsa başarıya kavuşmak tehlikeli. Bunu Merkez Bankası Başkanı da bu şekilde söyledi."

Unakıtan, bir işadamının, kendisine yüksek enflasyonda bile sıfır atma işleminin yapıldığını, başarılı örnekler bulunduğunu anlattığını kaydetti. Unakıtan, "Ama biz tedbirli olmak istiyoruz. Merkez Bankası'yla müşterek çalışıyoruz ve bütün devlet birimleri olarak müşterek çalışma yürütüyoruz" diye konuştu.

Popülizm yapmayacağız
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Yılsonunda yüzde 6.5 faiz dışı fazlayı tutturmaktan dolayı bir sıkıntımız olmayacak. Rahatlıkla bunu tutturacağız. Hatta biraz üstüne bile çıkabilir" dedi. 8 aylık bütçe uygulama sonuçlarını açıklayan Unakıtan, popülizm yapmayacaklarını, rehavete kapılmayacaklarını söyledi. Unakıtan, ekonomideki son verilerle ilgili olarak şu bilgileri verdi

* Bütçe Ağustos sonu konsolide bütçe giderleri 92.1 katrilyon lira, bütçe gelirleri 63.6 katrilyon lira ve faiz dışı fazla tutarı 15.5 katrilyon lira oldu. Bu faiz dışı fazla bugüne kadar ulaşılan en yüksek tutar.

* Harcamalar Yılın ilk yedi aylık döneminde 82.6 katrilyon lira olan harcamalar toplamı, ağustos sonunda 92.1 katrilyon liraya ulaştı. Faiz harcamalarının toplam harcamalar içindeki oranı azaldı.

* Yerel seçimler 2004 yerel seçimleri nedeni ile bütçe disiplininin bozulması söz konusu değil. Çünkü belediye harcamaları * * bütçeye dahil değil. Ama gözümüz onların da üzerinde. Herkes ayağını yorganına göre uzatsın. Eğer seçim kazanmak isteyen belediye başkanı varsa, seçimi kazandıktan sonra o yapacağı borçları nasıl ödeyeceğini hesaplasın.

* Memur zamları 2004 yılı memur maaş zamları ile ilgili henüz anlaşma sağlanması söz konusu değil. Memur zammından dolayı 2003 bütçesine gelen herhangi bir yük yok. Ödemeler 2004'te olacak.

* Rehavet olmayacak Hiçbir zaman rehavete kapılmayacağız. Dizginleri bırakmayız.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır