kapat
10.09.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ
limasollu
TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

"TSK'nın ihalesi yakalattı"

Tanınmış Rus işadamı Gusinsky'nin Atina'da tutuklanmasının arkasında TSK'nın helikopter ihalesi olduğu öne sürüldü

Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) dün, Rus basınında geniş yer buldu. Sürgünde yaşayan Rus medya patronu Vladimir Gusinsky'nin (51) Yunanistan'da sürpriz şekilde tutuklamasının arkasında, TSK saldırı helikopteri ihalesinin yattığı öne sürüldü. Komsolots gazetesi, Rus ve İsrail çifte vatandaşı olan ünlü işadamının tutuklanmasıyla Rusya ve İsrail'in arasının açılmasının hedeflendiğini yazdı.

Haberde böylece Türkiye'ye Rus-İsrail ortak yapımı saldırı helitopterlerinin satışının engelleneceği de öne sürüldü. Gazetenin iddiasına göre utuklamanın perde arkasında tamamen TSK'nın açtığı saldırı helikopteri ihalesi yatıyor.

ATİNA İSTEMEDİ
TSK ihalesini ilk önce Amerikan üretimi King Cobra tipi helikopter kazandı. Ancak bu şirketin Türkiye'ye teknoloji transferine yanaşmaması üzerine, ihalede nihai karar verilmedi. Bunun üzerine gözler, ihalede ikinci sırada gelen Rus-İsrail ortak yapımı "Erdoğan" tipi helikopterlere yöneldi.

Gazetenin iddiasına göre ABD şirketi helikopterin satışına yanaşmasa da Rus-İsrail yapımı helikopterin alınması ağırlık kazanınca, Atina herekete geçti. Çünkü Türkiye'nin son teknoloji ürünü bir saldırı helikopteri almasını istemiyordu. ABD şirketi zaten geri adım attığına göre geriye sadece Rus ortak yapımı kalmıştı. Plana göre Rusya ve İsrail'in arası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "kara listesinde" yer alan ve hakkında kara para aklamak suçundan tutuklama emri bulunan işadamı Gusinsky tutuklanınca Rusya ve İsrail'in arası bozulacak, doğacak gerginlik nedeniyle de helikopter satışı da "suya düşecekti"... Gusinsky tutuklandı. Rusya'da gerginlik yaşandı. Ancak henüz TSK'nın helikopter alımıyla ilgili nihai karar verilmedi.

Çeçenistan savaşını "bağımsız" aktarmasıyla ses getiren Rus NTV'nin patronu Gusinsky, Rusya'dan kaçtıktan sonra 2000'de İspanya'da gözaltına alındı. Rusya'nın iade talebi geçersiz sayılarak Gusinsky serbest bırakıldı. Ünlü işadamı, bir yıl sonra İsrail'e yerleşmişti.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Destek Paketi
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2003, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır