kapat
10.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Kendi için küçük spastikler için ise kocaman bir adım

Yürüyemez gözüyle bakılan spastik çocuklara yapılan ameliyat, onların sağlıklarına kavuşmasına yol açıyor. Minik Tuğba da ameliyattan sonra yürümeye başlarken onun adımları, tüm spastik çocuklar için umut oldu

Spastik üçüzlerden Tuğba geçirdiği ameliyatın ardından ilk adımını beş yaşında atabildi. Tuğba, Esra ve Büşra üçüzler, doğdukları günden bu yana 'serabral pasli' yani halk dilinde spastik hastalığı ile mücadele ediyor. Mental açıdan hiç bir problemleri olmadıkları halde fiziksel olarak hareket güçlüğü çeken üçüzler, yıllardır tedavi olup ilerki yaşamlarında bu hastalıktan kurtulmak için uğraşıyorlar. Spastik teşhisi önce iki aylıkken Büşra'ya konulmuş. Büşra bu gün durumu en ağır olanı. Zar zor konuşabiliyor hareket edebilmesi için ailesinin yardımına ihtiyacı var. Fizik tedavi görüyor bir gün Tuğba'ya benzemeyi hayal ediyor.

60 BİN ÇOCUĞA UMUT IŞIĞI OLDU
Tuğba ise geçirdiği amaliyatın ardından bebekliğinden beri hayal ettiği ilk adımlarını geçtiğimiz ay atabildi. Çok zeki bir kız çocuğu olan Tuğba, fizik tedavi ve özel eğitim programlarıyla hastalığıyla savaşıyor ve "Esra gibi olacağım" diyor. Esra'nın hastalığı yenmesine ise çok çok az kalmış, yardımsız yürüyebiliyor ve kardeşlerine örnek oluyor. Üçünün azmi iyileşme sürecini her geçer gün hızlandırıyor. Rizotomi ameliyatı ile spastik çocukların kaslarındaki katılığın çözüldüğü, ameliyatın ardından uygulanan fizik tedavi ile de yürümesinin sağlandığını anlatan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özek, "Ameliyatın başarısı uygun hasta seçilmesiyle artıyor. 3-6 yaş grubunda ameliyat yüzde 100 başarılı olabiliyor. Ülkemizde 60 bin spastik çocuk bulunmasına karşın 2003 yılının sonuna kadar ameliyat için sekiz hasta sırada bekliyor" diyor. Rizotomi yöntemi ile şimdiye kadar 20 hastanın ameiyat edildiğini anlatan Prof. Özek, ameliyatın ardından uzun bir fizik tedavi süreci gerektiğini söylüyor.

ÜÇÜZLER DERNEKLEŞTİ
Ersoy kardeşlerin ailesi de spastizimle savaşmak için bu büyük bir uğraşı veriyor. Anne Sibel Ersoy, Türkiye'de bu hastalığı çeken tüm çocuklara yardım için bir dernek kurduklarını söylüyor ve ihtiyacı olanların derneğe "http/w/www.spdernegi.org" adresinden ulaşmasını istiyor. Türkiye'de spastikliğin zeka özürü olarak kabul edilerek yanlış algılandığını anlatan Sibel Ersoy, "Hastalık beyin felci anlamına geliyor. Bu çocuklar genellikle son derece zeki oldukları halde hareket kabiliyetleri olmadığından yaşamlarını hep başkasına bağlı olarak sürdürüyorlar. Biz çocuklarımız için her türlü tedavi imkanını araştırıyoruz. Sanıyorum hastalığı büyük uğraşlarla yenmeleri mümkün olacak. Maddi durumumuz iyi olduğu için savaşmak mümkün oluyor ancak yardım bekleyen bir çok çocuk var" diyor.

Esra TÜZÜN


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır