kapat
10.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

TMSF de yönetemedi

Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun devraldığı bankaları iyi yönetemediğini ileri sürdü ve ekledi "Bankalar Fon'a devredildikten sonra 12.9 katrilyon lira fonlama zararı ürettiler. Bunun sorumluluğu TMSF ve BDDK'ya aittir"

Bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması çerçevesinde toplam 20 banka mali durumları bozulduğu için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredildi. Ancak TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun raporu söz konusu bankaların Fon'a geçtikten sonra da zarar üretmeye devam ettiklerini ortaya koydu. Raporda devir işlemlerinin "bankanın daha fazla zarar üretmesini önleme" şeklinde açıklandığı belirtilerek, "Bankalar Fon'a devredildikten sonra 12.9 katrilyon liralık fonlama zararı ürettiler. Bunun sorumluluğu Fon'a ve BDDK'ya aittir" denildi.

Fon yönetimindeki bankaların devirden sonra hızla risklerinden arındırılması ve artık zarar etmemesi gerektiğini işaret eden Komisyon, Fon'u "devasa bir KİT görünümünde" diye tanımlayarak bilanço ve büyüklüğünün devlet bütçesinin üçte birine yaklaştığını kaydetti. Raporda özetle şöyle denildi

KAYITLAR SAĞLIKLI DEĞİL
* TMSF'nin BDDK tarafından yönetilmesinin önemli ölçüde sakıncaları bulunuyor. Fon'un Hazine ya da başka bir kamu kuruluşu tarafından da etkin bir şekilde yönetileceği kuşkulu. Esas olan bankacılık kesiminin kendi risklerini yönetmesi olduğuna göre Fon'un yönetimi de kamunun etkisinden uzak bir şekilde Bankalar Birliği'ne bırakılmalı.

* TMSF yönetiminin devrinden önce Hazine'ye olan borçlar tasfiye edilmeli ve mevduat güvencesi sonuçlandırılmalı.

* Yapılan araştırmalarda Fon kayıtlarının henüz sağlıklı olmadığı örneğin bir çok kredinin halen muhasebe kayıtlarına intikal etmediği gözlendi.

* Halen Hazine'nin Fon'a verdiği iç borçlanma senetlerinde de kayıt dışılık var. Hazine'nin Fon'dan alacağı kurumun tablolarında 32 katrilyon lira olarak yer alırken, Hazine kayıtlarında 19 katrilyon lira olarak görülüyor.

* Fon kapsamındaki bankaların ticari ve bireysel kredileri halen sağlıklı şekilde muhasebeleştirilmiş değil.

* Devralınan bankaların gerçek zararları kadar Hazine'den talepte bulunulması gerekirken, devralınan bankaların tüm yükümlülükleri üzerinden hesaplama yapılmış ve bu bankaların aktifinde bulunan nakit veya likit varlıkları gözardı edilmiş. Bu şekilde Fon, Hazine'den gereğinden fazla kaynak temin etmiş.

* BDDK'nın bankacılık alanında bir taraftan düzenleyeci, diğer taraftan da icracı konumunda bulunması ciddi bir yapılanma zaafı olarak ortaya çıkmakta.

* Sistemdeki tüm bankaları denetleyen bankalar yeminli murakıpları, yönetimi Fon'a devredilmiş olan bankaları aynı şekilde denetleyememekte.

SPK- BDDK BİRLEŞSİN
* Mali piyasaların ayrılmaz parçası olan para, sermaye ve sigorta piyasalarının kendi içlerinde entegre olduğu ortada. Bu piyasaların koordinasyonu, gözetim ve denetiminin tek elden yürütülmesinin daha etkili ve rasyonel olacağı düşünülüyor. Bu nedenle BDDK ve SPK'nın birleştirilerek mali piyasalar kurulu adı altında yeniden yapılandırılması önerilmektedir.

* Diğer düzenleyici kurullarla birlikte BDDK'nın da TBMM adına denetiminin düzenlenmesi gerekiyor.

Demirbank'ın zararı 1 katrilyon arttı
El konulan bankaların Fon'a geçtikten sonra da zarar üretmeye başladığına dikkat çekilen TBMM Yolsuzluk Komisyonu'nun raporunda bu tespit BDDK Başkanı Engin Akçakoca'nın sözlerine dayandırıldı. Raporda, "Örneğin Engin Akçakoca'nın Komisyon'da 28 Mayıs 2003 tarihinde verdiği bilgiye göre, Aralık 2000'de el konulan bankanın zararı bu sefer TMSF yönetiminde 1.4 katrilyon liraya ulaşmıştır. Banka yönetiminde önceki sahiplerinden farklı olarak riskleri azaltacak bir işlem yapılmadığına ve riskli durum, bankanın en az önceki yönetimi döneminde olduğu gibi devam ettirildiğine göre, bankanın niçin 'iflasının istenmeyip' yönetim ve denetiminin devralındığı izah edilememektedir."

Hacer GEMİCİ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır