kapat
08.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

KAZIM KANAT


İlk ve son şampiyon

UEFA'ya göre Türkiye Profesyonel Ligi'nin başlangıç tarihi 29 Eylül 1956. İlk maç da Beşiktaş'ın Beyoğluspor'u Bülent Esel'in golleriyle 2-1 yendiği maç.

Türkiye Futbol Federasyonu'na göre; başlangıç tarihi 21 Şubat 1959. Beşiktaş'ın Altay'ı Ahmet Özacar'ın golleriyle 2-1 yendiği ilk maç.

Soruyorum "Beşiktaş'ın göğsündeki iki yıldız ne anlama geliyor?"

Beşiktaş'ın iki kupa şampiyonluğunu lig şampiyonluğu sayan federasyonun ligin başlangıç tarihini 1959 alması tarihi hatadır. Türk futbolunda resmi ligin başlangıç tarihi 1924'tür. Türk futbolunun 87 yıllık tarihini üçe bölmenin anlamı yok.

İlk resmi ligimiz 22 Ağustos 1924'te sonuçlandı ve Cumhuriyet'in ilk şampiyonu Beşiktaş oldu. (Tesadüfe bakın; son şampiyon da Beşiktaş; 100 yılını ilk kutlayan da!)

Cumhuriyet tarihinin şampiyonluklarına bir bakalım

Fenerbahçe 23 (15 profesyonel, 9 amatör), Beşiktaş 17 (12 profesyonel, 5 amatör), Galatasaray 16 (15 profesyonel, 1 amatör).

****

Tarihin geçmişinde yürürken hep güzellikleri yaşadık. Şimdi gelinen noktada bir adım ilerleyemiyoruz. Çünkü önümüzde tel örgü var.

Başkaları değil, önce kendim hesap veriyorum. Ali Sami Yen'deki kuş kafesini ayıpladım. Saracoğlu'daki aslan kafesini de... Türkiye'nin her yerindeki holiganizmi en acımasızca ben eleştirdim. Dostça, kardeşçe ve sportmence maç izlemenin keyfini savundum.

Baktım, çığlığımı duyuramıyorum, bağırdım

"Tel örgüler kalkmasın, tel örgülere elektrik verilsin..."

Bu çığlığım dikkatleri çekti.

"Ne demek tellere elektrik vermek. Biz insan değil miyiz?" dediler.

Konu bu. Biz, siz değil; hepimiz insanız.

Peki sormuyorum, altını çiziyorum

1.Denizli'de de tel örgü yok. (Sadece çekirdek yemek yasak!) Bunu niye hiç tartışmadık, örnek göstermedik?

2.Trabzon'da her maçta değil, ama her Fenerbahçe maçında olay olmuştur. Bu bilinmesine rağmen Fenerbahçe maçında tel örgülerin kaldırılmasındaki hedef nedir? (Fener maçında olay olmadı, demek ki hiçbir maçta olay olmaz mantığı gerçeğin ta kendisi olacak mıdır?)

3.Trabzon-Fener maçında olay çıktı diyelim. Bu maçın rövanşında Saracoğlu'da tel örgüler kaldırılırsa ne olur?

4.Tel örgülerin olmadığı Avni Aker'de Trabzonsporlu futbolcular kendilerini güvende hissedecekler mi? (Asla. Bu, takımı çok olumsuz etkileyecektir.)

5.Türkiye'de her stadda tel örgülerin kaldırılması ile sporda holiganizm bitecek midir? (Af çıktı da ne oldu? Kapkaççılar sokaklara uzmanlaşmış halde geri döndüler.)

Aslında sorun şurada

Türkiye'de spor mahkemeleri var mı? Yook!

Türkiye'de spor polisi var mı? Yook!

Var olan sadece tel örgüler. Bakıyorsunuz, sahanın içindekiler, tel örgüsünün arkasındaki seyirciye saldırıyor. Özetle; tel örgülerin varlığı önemli. Kimin kime saldırdığının önemi o kadar yok.

Bakın; İngiltere-Türkiye maçında sahaya inen seyircilere ömür boyu maçlara girmeme cezası verildi. İngiltere, İstanbul'daki maça seyirci getirmeme kararı aldı.

Denetim kurumları olmayan Türkiye'de var olan sadece tel örgüler.

Önce kurumları kuralım. UEFA 2004 kriterlerine uyalım.

****

Lig bugün Samsunspor-Beşiktaş maçıyla başlıyor. Futbolun çirkin yüzünü değil, güzel yüzünü yaşayalım. Futbolun o çekişmeli heyecanını hep birlikte yaşamak istiyorsak, futbolun seyirci kültürüne de saygı duyalım.

Beşiktaş'ı ne kadar çok seviyorsak, Fenerbahçe ve Galatasaray'a da o kadar saygı duyalım. Sevginin olduğu ortamda tel örgüler kendiliğinden kalkar.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır