kapat
08.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

ŞELALE KADAK


BTC'nin 13 milyon doları yoksula, bitkiye ve hayvana

Allah 'toplumsal sorumluluk' kavramını çıkartanlardan razı olsun. Bu kavram sayesinde, şirketler projelerini gerçekleştirirken, yatırımlarının faydalarının yanı sıra insana, doğaya, hayvanlara verebilecekleri zararları da önceden düşünüp, tedbirleri alıp, her şeyden önemlisi 'sürdürülebilir' toplumsal ve çevresel projeleri gündemlerine alıyor. Öyle olmasaydı, 'Huş Tavuğu'nun küresel boyutta tehdit altında olduğunu nereden bilecektik? Ya da elverişli bir bölge olmamasına rağmen, Akdeniz Fokları'nın İskenderun Körfezi'ni yaşam alanı olarak seçtiklerini...

Aylar önceydi, Bakü-Tiflis Ham Petrol Boru Hattı Projesi'yle illerden bilgi alırken hazırladıkları binlerce sayfalık ÇED raporuna da bakmıştım. BP önderliğindeki 2.9 milyar dolarlık ve 1760 km'lik boru hattı projesi Türkiye açısından önemli bir proje. Ne de olsa 1760 km'nin 1076'sı Türkiye topraklarından geçiyor. Türkiye'de hattın geçtiği koridorda yaşayan insanlar yoksul, habitat hakkında şimdiye kadar hiç araştırma yapılmamış ve arkeolojik olarak ise medeniyetlerin beşiği olarak tüm sürprizlere açık. İşte bu nedenle bugün gelinen nokta çok sevindirici. Okurla paylaşmakta fayda var. Projenin mimarları aylar önce Doğu Anadolu'daki kırsal kalkınmaya katkıda bulunacak, boru hattı boyunca biyolojik çeşitliliği ve tehlike altındaki türleri korumayı amaçlayan projeleri destekleyeceklerini, bunun için yaklaşık 13 milyon dolarlık bir bütçe ayırdıklarını duyurmuş ve başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkese proje üretmeleri için çağrı yapmışlardı. Şimdi öğreniyoruz ki hem bölge insanını bir nebze olsun kalkındıracak hem de doğasına ait pek çok bilinmeyeni açığa çıkartacak projeler seçilmiş.

Kaplumbağalar keşfedilecek
Çevresel Yatırım Programı'na 3.3 milyon dolar ayrılmış. Akdeniz'de varlığı bilinen beş deniz kaplumbağası türünden Caretta Caretta ile yeşi deniz kaplumbağası, Türkiye sahillerini üremek amacıyla ziyaret eden iki deniz kaplumbağası. Sahillerde bu hayvanların neslini tehdit eden faktörler doğal predasyon ve insan kaynaklı etkenler olarak ikiye ayrılıyor. Ekolojik Araştırmalar Derneği'nin deniz kaplumbağalarına yaşam alanı ortaya çıkarmak ve korumak amacı taşıyan keşif projesi için 175 bin dolar hibe edildi.

Huş Tavuğu korunacak
Kafkasya Bölgesi'ne özgü bir tür olan Huş Tavuğu'nun korunma durumu bilinmiyor. Doğa bilimciler, bu türün soyunun tükenmekte olduğuna inanıyor. Doğa Derneği, Birdlife International ve Royal Society for the Protection of Birds, Huş Tavuğu'nun korunma durumunu iyileştirmeyi hedefliyor. Proje için 250 bin dolar hibe edildi. Önemli kuş alanlarının korunmasına yönelik altyapının oluşturulmasını sağlayacak bir başka projeyi de aynı kuruluşlar yürütecek. 225 bin dolar da bu proje için kullanılacak.

Akdeniz Foku araştırılacak
BTC terminalinin yapılması planlanan İskenderun Körfezi'nin kuzey kesimlerinde fok gözlendi. Tüm dünyada 300-500 arasında örneği kalan Akdeniz Foku'nun son yaşam alanlarından biri Türkiye sahilleri. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülecek projenin tamamlanması ile ortaya konacak bilgiler, Akdeniz Foku'nun tüm Doğu Akdeniz'de korunması için kapsamlı bir eylem planı hazırlanmasına öncülük edecek. Projeye 100 bin dolar ayrıldı.

Köylere sürdürülebilir kalkınma
Bölgenin yoksul insanı için ise Toplumsal Yatırım Projeleri büyük önem taşıyor. Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan ve Gümüşhane'de sürdürülebilir kırsal kalkınma projeleri başlatılıyor. 9 milyon doların hibe edileceği projeler boru hattının geçtiği bütün köyleri, köylerdeki kadınları, okul ve okul öncesi çocukları, işsizleri, sanatkarları, çiftçileri, esnafı ve eğitimsiz kişileri hedefleyecek. Yoksulluğun azalmasına ve insanların eğitimine bir parça katkıda bulunmayı hedefleyen projelerin en dikkat çekici özelliği sürdürülebilir' olması. Yani projenin topluma faydasının bir defalık olmamasına özellikle önem gösterilmiş. Bitki örtüsü de unutulmamış tabii. Boru hattı güzergahı üzerindeki bitki örtüsünün araştırılması projesi de İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı tarafından yürütülecek.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır