kapat
08.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

MUHARREM SARIKAYA


Çankaya-hükümet kılıçları çekti

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezerle hükümet arasında kılıçlar çekilmiş durumda. Hükümetteki birçok bakan, Sezer'in adını duyduğunda tepkisini açıktan dile getirmekten kaçınmıyor.

Buna neden de Cumhurbaşkanı'nın hükümetin her icraatına ve TBMM'den çıkardığı her yasaya evet dememesi.

Son olarak orman niteliğini kaybetmiş arazilerin satışına ilişkin Anayasa değişikliğini bir kez daha veto etme yönündeki eğilimi de bu tepkiyi alevlendirmiş durumda.

AKP'nin hedefi, Cumhurbaşkanı'nın Anayasa değişikliğini bir kez daha veto etmesi halinde, TBMM'den ekim ayında aynen geçirmek.

Sonuçta da referanduma kadar gidecek süreci başlatmak.

Sezer'i tartıştırırız
AKP yönetimi, referanduma gidilmesi halinde, halkın yüzde 50 oyunu alarak Anayasa değişikliğinin sağlanabileceğine inanıyor.

Bu durumda Sezer'in koltuğunun tartışılır olacağının altı çiziliyor.

AKP, orman niteliğini kaybetmiş arazilerin satışı ile ilgili değişikliği yeniden çıkarma kararlılığını ortaya koyarken, Anayasa ile ilgili bir başka hazırlık daha yapıyor.

1961 Anayasası
Yeni Anayasa paketinin içinde olmasını istedikleri maddelerin başında da Sezer'in görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa'nın 104'üncü maddesi geliyor.

Nitekim, Adalet Bakanı Cemil Çiçek de bu yönde bir düzenleme düşündüklerini açıkça dile getirdi.

Çiçek, Sezer'in de hem Anayasa Mahkemesi Başkanlığı döneminde, hem de Cumhurbaşkanlığı'nın ilk günlerinde anayasal yetkilerinin fazlalığından yakındığını anımsattı ve ekledi

"Parlamenter sistemde Cumhurbaşkanı'nın rolü 1961 Anayasasında çok daha iyi tanımlanmıştı ve doğrusu da oydu. Ancak 1982 Anayasasında bu farklılaştı. Yanlışlıklar var. Bunlar düzelmeli."

AB'ye uyum çerçevesinde yapılacak Anayasa değişikliği paketinin içinde Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin de bulunacağını bildiren Adalet Bakanı, Anayasa değişikliğinin bir diğer ağırlığının da yargıya yönelik olacağını kaydetti.

Sezer'in tavrı
Çiçek'in aktardığı bilgiye göre bu değişiklik bir süredir Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın da dile getirdiği yönde olacak. Yargının çalışmasını kolaylaştıracak ve yetki karmaşasını ortadan kaldıracak düzenlemeler gelecek. Bununla birlikte hükümetin portföyünde MGK'nın asker üye sayısının azaltılmasına ilişkin maddede bulunuyor.

Cumhurbaşkanı'nın bu konulara bakışına gelince; her ne kadar kendisi, geçen yılki yeni yıl resepsiyonundan bu yana kamuoyuna bir açıklama yapmasa da son dönemde görüştüğü kişilere düşüncelerini söylediği biliniyor.

Aktarıldığına göre, Sezer de hükümete kelimenin tam anlamıyla diş biliyor.

Orman arazilerinin satışı konusunda taviz vermeyi düşünmüyor, aksine Sezer de referandum istiyor.

Sıkıntısı bunun için 18 Nisan 2004'te gerçekleşecek yerel seçimlere kadar referanduma taşıyabileceği fazla bir zamanın bulunmaması.

Yani ormana ilişkin referandum ile yerel seçimlerin birleştirilmesini istiyor, bunun bir yolunu arıyor.

O nedenle, Anayasa değişikliğine ilişkin yasayı son ana kadar bekleterek veto etme kararlılığını koruyor.

Her iki taraftan da yansıyan havaya bakıldığında, Sezer ile hükümet kılıçları karşılıklı çoktan çekmiş bulunuyor.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır