kapat
08.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Arkeolojik müze temizliği

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu Nuri Şimşek, uzun süre iş bulamadı. Tam umudunu kesmişken Topkapı Sarayı'nda çalışması için bir teklif aldı. Ancak, müzedeki işi uzmanlık değil, temizlikçilikti...

Her yıl Türkiye'deki üniversitelerin Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümlerinden 1000'e yakın sanat tarihçisi ve arkeolog mezun oluyor. Mezunların en büyük istihdam alanı Kültür Bakanlığı. Ancak bakanlık her sene yeni kadro açamadığından mezunların bir kısmı başka işler yapmak zorunda kalıyorlar. Mezun sayısının fazlalığı ile kadro kapasitesinin azlığı arasındaki çelişkiden dolayı farklı işlerde çalışan arkeoloji mezunlarına ilginç bir örnek var. İsmi Nuri Şimşek. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Prehistorya Ana Bilim Dalı 2001 mezunu olan Nuri Şimşek, arkeolog olarak girme hayalini kurduğu Topkapı Sarayı Müzesi'ne ancak temizlik işçisi olarak girebildi. Oysa Kültür Bakanlığı'nın en son 1998 yılında 12 arkeolog ve sanat tarihçisini işe aldığı müzelerde, son yıllarda uzman yetersizliğinden birçok bölüm ziyarete kapalı tutuluyor. Ayrıca uzman eksikliği nedeniyle müzelerde bir uzman başına ortalama 3 bölüm düşüyor.

Uzmanlık değil temizlikçiliK
Tam on beş senesini okul sıralarında dirsek çürüterek geçiren ve 1997 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü'nden 2001 yılında mezun olan Nuri Şimşek, sonunda hayal ettiği unvana kavuşarak arkeolog oldu. Ama hayat hayalleri kadar toz pembe değildi. Kültür Bakanlığı uzun yıllardır eleman almıyordu. Okulda kalması ve yüksek lisans yapması için de maddi durumu elverişli değildi. Artık ne iş olursa yapmaya hazırdı; fakat iş için başvurduğu tüm kapılar yüzüne kapanmıştı. Bavulunu toplayıp memleketine gitmeyi düşünürken iş başvurusu yaptığı bir temizlikçi firması kendisine müze de çalışmayı teklif etti. Hemen kabul etti. Ama acı olan hayalini kurduğu müzeye bir arkeolog değil bir temizlikçi olarak girebilmesiydi.

Okulu bitirdikten sonra iş bulmak için Kamu Personel Seçme Sınavı dahil her yolu deneyen fakat hiçbir yerden olumlu cevap alamayan Şimşek, umudunu yitirdiği günlerde Fatih'te temizlik işinde çalışacak elemanlar arayan bir firma görür. İş başvurusunda bulunan Nuri Şimşek'in, üniversite mezunu, arkeolog olduğunu öğrenen firma yetkilileri çok şaşırırlar. Firma yetkilileri Topkapı Sarayı'nın temizlik işleri ihalesini aldıklarını ve orada çalışabileceğini söylerler. Ve Nuri Şimşek hep bir arkeolog olarak girmeyi hayal ettiği bir müzeye temizlik işçisi olarak girer.

Aileme bile yalan söyledim
İlk zamanlar elinde süpürge etrafı temizleyen Şimşek, "Sağ olsunlar, müdürlerim beni, arkeolog olduğum için, Topkapı Sarayı Müzesi'nde çini sınıflandırması için çalışan Hacettepe Üniversitesi'nden bir ekibe yardımcılığa verdiler. Orada da temizlik yapıyorum ama en azından yerleri değil çinileri temizliyorum. Ailem ve arkadaşlarım beni 'çini restorasyonu bölümünde' çalışıyor biliyor. Onlara öyle söyleyebildim. Temizlik işçisi olarak müzede işe başladığımı söylemeye utandım" diye konuşuyor.

Bütün bu yaşadıklarına rağmen Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü'nde okuduğu için pişman olmadığını söyleyen Şimşek, "Şimdi üniversiteye girsem yine aynı bölümde okumak isterim. Kamu Personel Seçme Sınavı'na ciddi ciddi hazırlanıyorum. Kültür Bakanlığı kadro açarsa alnımın teriyle ve bir arkeolog olarak müzelerde çalışmak istiyorum" diyor.

Uzman eksikliği bölüm kapattırıyor
Topkapı Sarayı Müzesi' nde uzman yetersizliğinden kapalı tutulan bölümler

3. Ahmet Kütüphanesi, Zülüflü Baltacılar, Kara Mustafa Paşa Köşkü ve Hekimbaşı Odası.

Müze'de ayrıca yine personel yetersizliğinden Revan Köşkü, Gümüşler Seksiyonu, Helvahane ve Şerbethane bölümleri de 0900-1900 saatleri yerine 1030-1700 saatleri arasında açık tutulabilmekte.

Burak ÖZTÜRK


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır