kapat
08.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Enkazdan başarıya

İki depremle sarsılan Yalova, bu yılki sınavlarda ilk sıralarda yer aldı. Bu başarının sırrı; devlet, yerel yönetim ve vatandaş işbirliğinde yatıyor. Yeni hedefleri ÖSS'de ilk üçe girmek

Marmara ve Düzce depremlerinin yıktığı Yalova'da 2 bin 504 kişi enkaz altında hayatını kaybetti, 4 bin 529 kişi ise yaralandı. Enkaz altından sağ kurtulmayı başaran, evleri hasar gören, sokaklarda yatmak zorunda kalan vatandaşlar ise, yakınlarını kaybetmenin ve depremin psikolojik etkilerini üzerlerinden atabilmek için yoğun çaba gösterdi. Yıkılan 5 okulun yerine 14 okul yapıldı. Tüm sınıflara VCD ya da tepegöz yerleştirilerek eğitimin kalitesi artırıldı. Oluşturulan ortaöğretim için 150 bin, liseler için 150 bin olmak üzere toplam 300 bin kapasiteli Soru Bankası'ndan okullardaki bilgisayarlar sayesinde tüm öğrenciler yararlandı ve Yalova mucizesi böyle oluştu. Devlet Parasız Yatılı Sınavları'nda Yalova iller arası başarı sıralamasında birinci olurken, Fen ve Anadolu Liselerine Giriş Sınavı'nda ikinci, ÖSS'de ise 6'ncı olma başarısını gösterdi. Fen ve Anadolu Liseleri Giriş Sınavı'nda 100 sorunun tamamını doğru yanıtlayarak birinciliği Çanlı bir öğrenciyle paylaşan Pelin Doğan da yine Yalova'nın başarısının göstergesi oldu.

BÜYÜK DAYANIŞMA
Bu başarı hikayesinin en büyük kahramanı ise Yalova İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Kocaçalıkoğlu oldu. Bolu Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı'ndan 15 Ekim 2001 tarihinde vekaleten bu göreve atanan Kocaçalıkoğlu'nun başlattığı eğitim projesiyle okullardaki tüm sınıflara dia gösterilerinde kullanılan tepegözler ve VCD'ler yerleştirildi. Böylece öğretmen derse girer girmez, elindeki CD'yi takarak konuyu anlatmaya başlayabildi. Dağ köyleri de dahil her okulun öğretmenler odasına bir bilgisayar ve yazıcı gönderildi.

Valilik, öğrenciler, veliler, öğretmenler ve üst düzey yöneticiler, milletvekillerinin işbirliğiyle ilköğretim 4. sınıftan başlamak üzere tüm okulların yararlanabildiği bir Bilgi İşlem Merkezi kuruldu. Bu merkeze her öğretmen işlediği konu ile ilgili 10 soru gönderdi. Bir komisyon bu soruların arasından seçtiği soruları Hacettepe Üniversitesi'ndeki ücretsiz akademik soru danışmanına gönderdi. Danışmanlar tarafından soru tekniklerine göre dizayn edilerek merkeze yüklendi. Bu çalışma sonucunda oluşturulan Soru Bankası'nda ilköğretim okulları için 150 bin, lise ve dengi okullar için de 150 bin soru birikti. Öğrenciler, okullarındaki bilgisayarlardan ya da evden internet üzerinden bağlanarak Bilgi İşlem Merkezi'ndeki sorulardan yararlandı.

Deprem öncesinde Yalova genelinde toplam 661 dersliğin bulunduğu 70 devlet okulunda 28 bin 945 öğrenci okuyordu. Depremde 5 okul yıkıldıktan sonra yerine 14 okul yapıldı ve şu anda toplam 1075 derslikli 79 okulda 30 bin 742 öğrenci eğitim görüyor. Derslik başına 28 ya da 29 öğrencinin düştüğü Yalova'da bu sayede de eğitimin kalitesi arttı.

Bunlarla beraber ilköğretim okullarında 5 seviye tespit sınavı yapıldı. Bu sınavlar sonucunda öğrencilerin eksikleri derslerde ve dersten arta kalan zamanlarda konu anlatımlarıyla tamamlandı. Liselerde ise Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından dershanelere ücretsiz deneme sınavları yaptırıldı. Bu sınavlara katılan öğrencilerin elde ettiği sonuçlar da yine öğretmenleri tarafından değerlendirilerek, eksik kaldıkları alanlarda destek sağlandı.

Bu mucizeyi yaratan müdür: Herkes el ele verince başardık
Valilik, üst düzey yönetici, öğretmen, öğrenci ve velilerin desteğiyle yapılan eğitim seferberliğinde büyük başarı elde ettiklerini belirten Milli Eğitim Müdürü İsmail Kocaçalıkoğlu, şunları söyledi

"Bu başarı, büyük bir özverinin ürünü. 1.5 yıl boyunca hiçbir arkadaşımız mesai mefhumu gözetmedi. Gerektiğinde 16-20 saat çalışıldı. Deprem psikolojisini atlatmaları için öğrencilere, bunun dünyanın sonu olmadığını, önlerinde çok güzel bir gelecek bulunduğunu, el ele verdiğimizde mutlaka başarının geleceğini anlattık. Öğretmenlerimiz bir yandan da onlara psikolojik danışmanlık yaptılar. Öğrenci ve velilerle bire bir toplantı yaptım. Türkiye'de bir örnek teşkil ettik. Başarının sırrı buradan geçiyor. Önümüzdeki sene Devlet Parasız Yatılılık Sınavı'nda ve Liselere Giriş Sınavı'nda 1'inci olacağız, ÖSS'de ise ilk 3'e gireceğiz. Bunu şimdiden çok rahat söylüyorum." 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini Bolu'da yaşayan Kocaçalıkoğlu, burada elde ettiği tecrübenin de elde ettikleri başarıda payı olduğunu ifade etti. Vali Vekili Mustafa Farsakoğlu da elde edilen başarının, A'dan Z'ye iyi bir işbirliği ve eşgüdümle inancın zaferi olduğunu belirterek, "Sadece manevi değil, maddi destekle de kendimizi toparlamayı başardık. Türkiye'nin neresinde deprem olursa biz sallanmasak bile yine psikolojimiz bozuluyor. Ama çok çabuk toparlıyoruz kendimizi" şeklinde konuştu.

Deprem öncesindeki formuna kavuştu
1999 yılında yapılan ÖSS sınavında il bazında ikinci olan, ancak depremin de etkisiyle bu sıralamada gerilere düşen Yalova, bu yıl yeniden eski formuna kavuştu. 2001 yılında başarı sıralamasında 21'inci, 2002 yılında ise 20'nci sırada yer alan Yalova, bu yıl ÖSS'de 6'ncı olma başarısını gösterdi.

Geçtiğimiz haftalarda açıklanan Fen ve Anadolu Liseleri Giriş Sınavı'nda da (Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı) büyük başarı gösteren Yalova, il bazında başarı sıralamasında Edirne'nin ardından ikinci sırada yer aldı. Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'ndan Yalova galip çıktı. Önceki gün açıklanan sınav sonuçlarına göre en başarılı il unvanını Yalova kazandı.

BİREYSEL BAŞARILAR
Bu arada Yalovalı öğrencilerin bireysel başarıları da dikkat çekti. Fen ve Anadolu Liseleri Giriş Sınavı'nda her iki puan türünde de 100 sorunun hepsini doğru yanıtlayan Özel Yalova Öncü İlköğretim Okulu'ndan Pelin Doğan, birinci olmuştu.

Çınarcık SSK dispanserinde görevli doktor baba Günhan Doğan ile ilçede bakkal işleten anne Fatma Doğan'ın kızı olan 14 yaşındaki Pelin Doğan, başarısını düzenli çalışmasına bağlamıştı.

Doğan Ailesi'nin evinin Marmara depreminde hasar gördüğü, ailenin daha sonra başka bir ev yaptırıp buraya yerleştiği belirtilmişti. Fen ve Anadolu Liseleri Giriş Sınavı'nda Yalova, 2001 yılında 7'nci, 2002 yılında ise 8'inci sırada yer almıştı.

Uzmanlar: Deprem özgüveni artırdı
Psikolog Dr. Yalçın Kireççi, deprem sonrasında ortaya çıkan çaresizlikten sonra insanların özgüveninin yerine geldiğini ve kendilerini ispatlama çabasına girdiklerini belirterek Yalova'nın başarısının sırrını şöyle değerlendirdi

"Amaçları bir enkazı kaldırmak için vinç üretmek olan çocuklar düşünmeye ve hedefler koymaya başlar. Bu çocukların da hedefleri böyle ortaya çıktı. Ve bu hedefler sürekli başarıyı sağlar."

Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Fügen Berkay da, şunları söyledi "Çok büyük doğal afetler veya sosyal travmalar sonrasında büyük savaşlar gibi olaylar sonrasında genelde insanlar kendilerini ispatlayabilmek ve hayata tutunabilmek için kendilerini yenileme çabası içine giriyorlar."

Nuray ER - İsmet ACAR - Umut TÜTÜNCÜ


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır