kapat
08.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Bonolara da gözetim merkezi lazım!

İmar Bankası'ndaki bono tartışmasını değerlendiren SPK Başkanı Doğan Cansızlar, Hazine bonolarının hisse senetleri gibi kayıt tutularak izlenmesi gerektiğini söyledi

İmar Bankası'nda yaşanan bono karmaşasına ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar, Hazine bonolarının hisse senetleri gibi kayıt tutularak izlenmesi gerektiğine söyledi.

İmar Bankası'nda tespit edilen çifte kayıt ve bonoda açığa satış konusunu değerlendiren Doğan Cansızlar, Hazine'nin borç maliyetinin artması ve bono sahiplerinin isimlerini gizli tutması gibi nedenlerle bunun yapılamadığını kaydetti.

NTV canlı yayınında soruları yanıtlayan Cansızlar söyle konuştu

"Olmayan bir Hazine bonosunun müşterilere satışı sözkonusu. Burada hisse senedi piyasasında kullanılan sistemik ve riskleri azaltan takas uygulamasının bir benzeri Hazine bonoları için de kurulabilir. Merkezi Kayıt Kuruluşu adını verdiğimiz bir birim kurduk. Bütün hisse senetlerinin de fiziki dolaşımı yakında buraya aktarılacak. Hazine bonoları için de aynı sistemi getirme önerisinde bulunduk. Takasbank'la birlikte Merkez Bankası ve Hazine ile de bunları konuştuk. Çünkü bunların tamamen müşteri bazında takip edilmesi şu anda mümkün değil. Sadece bankalar bazında mümkün."

SAKINCALARI VAR
SKPK Başkanı Cansızlar sözlerini şöyle sürdürdü "Hisse senedine benzer bir yapıyı, yani müşteri adına saklama, müşteri hesap numarası girme suretiyle gündeme getirebilirsek, sorun çözülür. Bu Merkez Bankası kayıtlarında tutulabilir. Çok yük teşkil edecekse bizim merkezi kayıt kuruluşunda da tutulması mümkün."

Doğan Cansızlar, bonoların bireyler bazında saklamasının yapılamsana yönelik ise, "Bu noktada öne çıkan iki nokta var Bunlardan ilki Hazinenin borçlanma maliyetlerinin artması. İkincisi ise bazı yatırımcıların isimlerinin açıklanmasını istemeyişi. Bunlar çözüldükten sonra sistemin işlemesi mümkün. Ayrıca yatırımcıların da aldıkları sermaye piyasası ürününün takibini yapmaları gerekiyor" diye konuştu.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır