kapat
08.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Irak'ın petrol arzındaki artışı fiyatları dizginleyecek

Terörist saldırılara yönelik endişeler ve Irak'ın petrol arzındaki belirsizlik petrolü 30 dolara yükseltti

Ortadoğu'da yeni terörist saldırılara dair endişeler ve Irak'ta petrol arzına ilişkin kaygı, petrol fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesine neden oldu. Brent tipi petrol 30 dolar düzeyinden dönerken, Irak savaşından bu yanaki en yüksek düzeyleri gördü.

Londra Borsası'nda brent türü ham petrolün varil fiyatı dün 30 dolara yükseldikten sonra yeniden 29.5 dolara geriledi. Amerikan Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı da 53 sent artışla 32 dolar 75 sente çıktı.

Uzmanlar dünyanın petrol ihtiyacının büyük bölümünün, en büyük ihracatçı Suudi Arabistan gibi Müslüman ülkelerden geldiğini düşünerek, İslam ülkelerindeki terör eylemlerinden tedirginlik duyuyorlar. Uzmanlar, Irak'ın bu ayın başında ihracata başlayacağı söylenen Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının açılması için hâlâ kesin bir tarih verilmemesinin de piyasayı sıkıştırdığını söylüyorlar.

Fiyatlar 18 Mart'ta, savaş öncesindeki zirve olan varil başına 39.99 dolardan geri çekilişin ortalarındaydı. Fiyatların yükselişinde, Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı'nın (OPEC) üretimi artırmama, hatta gerekirse kısmadaki kararlılığı da etkili oldu. Irak'ın savaş öncesinde günde 2.8 milyon varil olan ham petrol üretim kapasitesi, boru hatlarının ve tesislerinin sabotajı ve yağmalama vakalarından ötürü şimdilerde günde 1.2 milyon varile indi.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır