kapat
08.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Not veren kurumlar bizi takip edecek

Bakan Babacan roadshow programlarına kredi derecelendirme kuruluşlarını da çağıracakları söyleyerek, "Artık notlar bizi geriden takip edecek" dedi

Devlet Bakanı Ali Babacan, kredi derecelendirme kuruluşlarına ilişkin bir çalışmalarının başladığını belirterek, artık roadshow programlarında bu kuruluşları da ziyaretlerine aldıklarını ve sunuşlar yapacaklarını söyledi.

Bu kuruluşların not değiştirme sistemlerinin birbirlerinden çok farklı olduğunu da ifade eden Babacan, "Biz ekonomik programı tavizsiz bir şekilde yürüttüğümüz sürece, bütün bu notlar, raporlar mutlaka bizi arkadan izleyecek. Buna çok fazla kafayı takmamak lazım. Önemli olan bizim kendi yaptığımız işe konsantre olup, işimizi iyi yapmamız" diye konuştu. CNN Türk'ün sorularını yanıtlayan Bakan Babacan, bulunacak kredi anlamında her kaynağın mutlaka yine diğer borçların ödenmesinde kullanılacağını vurguladı.

Babacan, 8.5 milyar dolarlık ABD kredisine ilişkin olarak da, şunları söyledi

İHTİYATLI YAKLAŞIYORUZ
Eğer ABD kredisini gerçekten kullanmamız mümkün olur ise ki o konuda biz çok fazla bağımlı olmak istemiyoruz, açıkçası ihtiyatlı yaklaşmak istiyoruz. Bu rakama borç çevirme rasyosunun 2004 yılı için belki bir 4-5 puan daha düşmesini sağlayabilecek. Tabii bu rasyonun düşüşü, kredi dilimlerinin 2004 yılı içinde ne kadar kullanılacağına da bağlı.

IMF ile yapılan en son görüşmeler sonucunda 11.3 milyar dolarlık kaynağın nereye harcanacağı şeklinde soruların kendisine yöneltildiğini belirten Bakan Babacan, şu bilgileri verdi

"Bütçe uygulamalarında yüzde 6.5 faiz dışı fazla veren bir bütçe yaptığınızda değil 8.5-11 milyar dolar, 50-60 milyar dolarlık bir kredi imkanı olsa herhangi bir kaynaktan, bu doğan kredi miktarını bütçe amaçlı harcamanız zaten mümkün değil. Bu nedenle kimsenin endişesi olmasın. Bizim ABD Hazinesi ile yaptığımız görüşmelerde henüz bu 8.5 milyar doların kaç taksitte, hangi tarihlerde, ne miktarlarda geleceği ile ilgili somut bir çalışmamız olmadı."

KRİTERLER TUTACAK
Türkiye'nin toplam borcunun en son kura göre 185 milyar dolar olduğunu ifade eden Bakan Babacan, ''Biz devamlı rasyoya bakıyoruz. Bu oran 2001 yılı sonunda tarihi rekoru olan yüzde 92'ler gibi bir rakama ulaşmıştı. Bu yılın başlarında yüzde 80'lere indi ve bizim yaptığımız son projeksiyonlarda da yüzde 70'in biraz altına inecek gibi görünüyor. Birkaç seneye kadar bunu biz Maastricht kriterine indireceğiz'' diye konuştu.

Bu senenin toplam borç çevirme rasyosunun yüzde 89 olarak hesaplandığını ancak, ocak-temmuz döneminde yüzde 96 gibi bir rakam gerçekleştirdiklerini bildiren Babacan, yılın bundan sonraki 5 aylık döneminde ise rasyonun yüzde 77 civarında olacağının tahmin edildiğini kaydetti.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır