kapat
08.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Bu 'Katar' futbolcu çekiyor

Kişi başına düşen milli geliriyle dünyanın en zengin ülkelerinden olan Katar, dünyaca ünlü futbolcuları bir bir transfer ediyor.

Batistuta, Romario, Leboeuf gibi 'yaşı geçkin' futbolcular da hem para hem rahat etmek için Katar ligine 'evet' diyor


Dünya futbolu deyince aklınıza hangi ülkeler geliyor? Brezilya, Arjantin, İtalya, İngiltere... Peki ya Ortadoğu? Son dönemlerde Ortadoğu, Filistin-İsrail gerginliğini ve Irak Savaşı'nı hatırlatıyor. İnsanın aklına başka bir ülke daha gelmiyor. Ancak Ortadoğu ile futbolu bağdaştırmamızı sağlayan bir ülke var Katar! En güçlü transferlerin Avrupa takımları arasında yapıldığını sanabilirsiniz fakat Katar futbolun devlerini bir bir topluyor.

Arjantinli süperstar Gabriel Batistuta, İngiltere'nin güçlü takımlarından Chelsea'de defans oynayan Frank Leboeuf, Romario, Manchester City'den Ali Benarbia, Almanya'nın en çok konuşulan ismi Stefan Effenberg artık Katar ligine dahil. Hatta Celtic'ten Henrik Larsson da şu an görüşmeler yapıyor. Larsson "Eğer beklediğim gibi bir teklif gelirse, ailemle ciddi ciddi konuşurum bu konuyu. Tavsiyeleri dinlerim ve büyük ihtimalle de giderim" diyor.

TAKIM BAŞI 10 MİLYON DOLAR
Katar nasıl oldu da bir anda futbolcuların gözdesi haline geldi, herkes merak ediyor. İngiliz haber kanalı BBC'ye göre, bunun ilk nedeni "para..."

Katar, kişi başına düşen milli geliriyle dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra, en büyük petrol rezervleri de burada. Yani, ülke çok zengin. Turist sayısı da oldukça fazla...

Katar Olimpiyat Komitesi de, bu yıl her takıma 10 milyon dolar verip "Gidin, en iyi futbolcuları bulup getirin. Futbola ağırlık vereceğiz" dedi. Bunun üzerine, cepleri para dolan takımlar başladılar Avrupa'da futbolcu aramaya. Öyle büyük teklifler yaptılar ki, futbolcular "hayır" diyemedi. Özellikle de çoğunun yaşı 30'u geçtiğinden, başka hiçbir takımda bu kadar para kazanamayacakları düşüncesi, onları Katar'da buluşturdu. Batistuta, iki yıllık bir sözleşme imzaladı. İlk yıl 5.5 milyon dolar alacak ikinci yıl ise 2 buçuk. www.middleeastfootball.com adresindeki, Ortadoğu futbolunun ele alındığı internet sitesinin editörü Muhammed Chbaro, Ele Arabi takımıyla anlaşma imzalayan Batistuta için "34 yaşındaki bir oyuncu için bu rakam çok büyük. Tabii ki de gelir..." yorumunu yaptı. Leboeuf'ün El Saad takımıyla anlaştığı, Effenberg'in ise kısa süre önce 2.3 milyon dolar karşılığında El Arabi'ye transfer olduğu ifade ediliyor.

18 MAÇ YAPILIYOR
Katar halkı, Batistuta'yı "kahraman" olarak görüyor. Bu yüzden de artık stadyumların dolacağına kesin gözüyle bakılıyor. En çok sevilen Katarlı oyuncu ise, geçtiğimiz sezon 15 gol atarak "gol kralı" olan, El-Khor takımından Rachid Rouki. Ülkede, en çok konuşulan 10 takım var. Her biri, bir sezon boyunca 18 maç yapıyor. İlk dört takım, sezon bitiminin ardından yapılan Futbol Federasyonu Kupası için mücadele ediyor. Ancak, halk futbolla fazla ilgilenmiyor. Profesyonel karşılaşmaların 1974 yılında başladığı ülkede, futbolcular bile başka işlerle uğraşıyor. Onlar için maça çıkmak yalnızca bir hobi. Ülkede 30 bin kişi kapasiteli stadyumlar var ama hiçbir zaman dolmuyor.

Geçtiğimiz yıl, en kalabalık geçen karşılaşmadaki seyirci sayısı yalnızca 10 bindi. Bu, Türkiye ve diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırılınca oldukça düşük bir rakam.

KOMİTENİN BAŞI TAM FANATİK
Katar'ın bu yıl neden futbola bu kadar çok fon ayırdığı da en çok merak edilen sorulardan biri. Olimpiyat Komitesi'nin başında şu anda tam bir spor fanatiği olan Prens Tamim bulunuyor. Katar Emiri Şeyh Hamit bin Halif El Thani de, ülkenin geleceği için futbolun önemli olduğunu düşündüğünden, futbol için ayrılan bütçede hiçbir kesinti yapılmıyor.

Katar, son dönemde her ne kadar futbolu ile gündem maddesi olsa da, aslında iki yıldır dünya basınında büyük dikkat çeken bir ülke. Çünkü, El Kaide saldırılarının ardından ve Irak Savaşı sırasında, gerek El Kaide lideri Ladin ve adamları, gerekse de Irak'ın devrik lideri Saddam, Katar merkezli El Cezire televizyonuna kaset gönderdi. Amerika'nın en çok arananlar listesinin başında yer alan bu iki isim, destekçilerine El Cezire aracılığıyla mesajlarını iletti. 610 bin nüfuslu Katar, hem görsel basında hem de sporda hırsını ve başarısını gösterdi. Şimdi, ülkede yapılacak yeni atılımlar merakla bekleniyor.

Kanu'yu da istemişler
Dünya futbolunun, adını tarihe yazdırmış Nijeryalı oyuncusu Nwankwo Kanu ve Portikizli Gianfranco Zola da, Katar Olimpiyat Komitesi'nin hedef listesinde. Alman Mario Basler de, Batistuta ile birlikte El Arabi takımında oynayacak. El Arabi'nin diğer yıldız ismi Effenberg (34) ise yaptığı sözleşmeden çok mutlu; "Hemen sözleşme imzalamak istemedim. Önce bir süre kalıp gözlem yapmayı tercih ettim. Kulüp beni çok iyi karşıladı. Takım arkadaşlarım da bana ilk geldiğimde çok iyi davrandı. Kararımı vermem çok uzun sürmedi" diyor. Romario ise 1.3 milyon dolara El Saad ile anlaştı.

Asya'da 11. sırada
Katar, ülke olarak Asya takımları arasında 11'nci sırada yer alıyor. 1992 yılında Körfez Kupası'nı alan Katar Milli Takımı; Portekiz, Arjantin, Japonya gibi takımlarla da sık sık dostluk maçları yapıyor. Ülkenin en parlak oyuncuları arasında Mübarek Mustafa gösteriliyor. 1992 yılında altın krampon alan Mustafa, 2002'de de Asya'daki en iyi oyuncu seçildi.

Stadyum yenileniyor
Ülkenin en güzel stadyumu başkent Doha'da yer alıyor. Halife Stadyumu, 18 bin kişi kapasiteli ancak artırılacak. Hedef 40 bin kişi. Emirliğin, 50 milyon dolara yeniletmeyi düşündüğü stadyumda, 2006 Asya Olimpiyatları'nın yapılması planlanıyor. Çalışmaların, geçtiğimiz mayıs ayından itibaren başladığı dahi belirtiliyor.

Teknik direktör de transfer ettiler
Katar Olimpiyat Komitesi sadece futolcu aramadı. Onları yönlendirecek iyi bir teknik direktöre ihtiyaç olduğu belirlendi. Milli takımın başına, Fransız teknik adam Philippe Troussier getirildi. Daha önce Nijerya, Güney Afrika, Barkino Faso milli takımlarını yöneten Troussier; Japonya'yı da Dünya Kupası'nda çeyrek finale taşımıştı. 2006'nın sonuna kadar sözleşme imzalayan Phillipe şöyle konuştu Herkes Katar'a geldiğim için şaşırıyor. Neden şaşırdıklarına anlam veremiyorum. Şayet Suudi Arabistan'a gitseydim benden takımı 2006 Dünya Kupası'nda finale kadar götürmemi isteyeceklerdi. Ancak, burada Futbol Federasyonu çok bilinçli. Bunun hemen olmayacağını biliyorlar. Buradaki sorumluluğum, Katar'ın dünyada kendini göstermesini sağlamak. Asya Olimpiyatları'nda başarı istiyorum. Hedeflerimiz uzun vadeli. İyi bir altyapı oluşturursak, Katar futbolda çok yükseklere çıkabilir."


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır