kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

SAVAŞ AY


Manisa'da nereye gittim?

Manisa Akıl Hastanesi'ne uğradım dün. Psikiyatri uzmanı ve Başhekim İzzet Hamkaya ve çalışkan ekibinin konuğu oldum. Son derece özgüvenli bir takım kurduklarından şeffaf, rahat, verimli bir çalışma yaptık onlarla. Hastanenin her bir yerine koşulsuzca girmemize, dolaşmamıza, herkesle rahatlıkla konuşmamıza olanak sağladılar. Gelin gördüklerimi, izlenimlerimi paylaşayım sizinle.

"Kamu bimarına canan"
Manisa Ruh ve Sinir Hatalıkları Hastanesi'nin yeni yaşı tam 77. Bir de eski yaşı mı var diyeceksiniz, evet var. Fatih Sultan Mehmet Han'ın çocukluğu sorasında annesi Hafsa Sultan hastalanmış. Ruh sağlığı pek bir bozulmuş. O sıra çevrede mebzul miktarda aynı tür hastalıktan muzdarip vatandaş varmış. Demişler ki; madem bunca hasta var, onları aynı çatı altında tedaviye alalım. Şifalı bitkilerle, iyi olacakları bir bimarhane kuralım. Demişler.

77 yıllık yeni hastane!..
Böylelikle kurulmuş bu sağlık kurumu. Ancak böylesi çağdaş ve bilinçli işleyen bir mekana dönüşmesi, işte o dediğim 77 yıl öncesine dayanıyor. 400 yataklı olmasına karşın fazlası da var zaman zaman. Yani ihtiyaç hasıl olunca 10-15 yatak ilavesi oluyor. Malum bir halk deyişine göre bu memleketin delisi de bitmez velisi de!.. Hal böyle olunca hastane 365 gün 24 saat hazır nazır ve mesaide. Aşağıya bazı notlar ileteceğim, bir bakın bakalım ne diyeceksiniz?

Çivici katil hâlâ burada
Kamuoyunun 'Çivici Katil' olarak kodladığı Süleyman Aktaş, ömür boyu burada kalmasına karar verildiği için hala adli koğuşta tutuluyor. Daha önce görüşmüş, saatlerce sohbet etmiştik Aktaş'la. Ancak bu kez fazla yüz vermedi hatta biraz sitem etti. Sanırım hayat hikayesini anlattığım yayın pek hoşuna gitmemiş. Walkman'ini kulaklarına taktı ve bizi asla dinlemedi.

Daha geçen gün akıl hastalarını ormanlara almama kararı çıkaran orman bakanına bozuk atıp, "hangi akıl hastası orman yakmıştır ki" diye sormuştum. Hay sormaz olaydım. Adli koğuşta yatan iki gencin de orman kundakladığını duyunca fena bozuldum doğrusu. Ama bu, bakanın kararını onayladığımız anlamına da gelmesin.

Hastaların çoğu bir bardak çaya hasret olduklarından ve sigarasızlıktan yakınıyor. Neymiş, devlet eliyle onlara hem de bedava sigara dağıtılmalıymış. Dedim ki; çay işinizi halletmek boynumun borcu olsun. Ama sigara meselesini çıkarın aklınızdan. Bir tanesi atılıp espri yaptı "Hangi aklımızdan çıkaralım Savaş Abi? Ne aklından bahsediyon sen?.."

Berhan Şimşek ne dedi?
CHP Milletvekili Berhan Şimşek aradı. dün yazdığın, 'Nerede bu sanatçı milletvekilleri?' yazında haklısın. Hatırlatıp böyle bir soruyu sorduğun için sağol Savaş kardeş. İnan ki bir tünelde gibiyim. Karımın çocuğumun yüzünü göremez oldum. Devamlı bir koşturmaca içindeyiz. Ben de dedim ki "Abi bizde görsek, bilsek niye koşturuyorsunuz fena mı olur?" Sonunda karara vardık. Buluşup, dertleşip iki lafın belini kıracağız. O zaman ne yapıp ne yapmadıkları daha iyi çıkacakmış ortaya.


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır