kapat
06.08.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL

GREENCARD

Sular duruluyor

Ne yüklü gündemdi o öyle! 2B için Anayasa değişikliği... Topluma Kazandırma Yasası... 7'nci Uyum Paketi... Yüksek Askeri Şura... IMF ile beşinci gözden geçirme...

Bir hafta içinde hepsi geride kaldı. Çankaya'dan yasal düzenlemelerin onay ya da vetosu için son tarih olan 15 Ağustos'a kadar bir sürpriz gelmezse, hükümet artık gündemin kalan tek maddesine daha rahat, daha soğukkanlı eğilebilir Irak'a asker göndermek.

Başbakanlık'ta dün yapılan zirve, "Zamanımız var, acelemiz yok" açıklamalarının aksine, karar günlerinin yaklaştığını haber veriyor. Dışişleri Bakanı Gül'ün ifadesiyle hükümet siyasi, Genelkurmay da güvenlik ve askeri risk analizlerini yapmakla meşgul. Gül daha önce de istihbarat birimlerinin Irak'ta Türk askerinin nasıl karşılanacağını araştırmakta olduklarını söylemişti. Zirveye MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un da katılması, ilk istihbarat bilgilerinin geldiğini gösteriyor.

Biz de kamuya açık bilgilerden bir derleme yaparak, Irak'taki "son durum"u aktaralım.

Yeni Irak ordusunu ve polis gücünü kurma çalışmalarında epey mesafe alındı. Ordu bu yılın sonunda 12 bin, gelecek yıl 40 bin kişilik güce ulaşacak. 32 bin kişilik polis gücü için 200 milyon dolar ayrıldı.

Irak Geçici Konseyi bakanlıklarda atama yapmaya hazırlanıyor. Öncelikli olarak Dışişleri, İçişleri, Maliye ve Sanayi bakanları belirlenecek. Konsey ayrıca Amerikan Kuvvetleri Merkez Komutanlığı şefi John Abizaid'den iç güvenlik sorumluluğunun kendisine devredilmesini isteyecek.

Irak'ı yapılandırma da ilerliyor. Posta idaresi devreye girdi. Üç cep telefonu lisansı ihalesi 21 Ağustos'ta sonuçlanacak.

Direnişin beli kırılıyor
Polonya'nın komutasında çokuluslu istikrar gücünün önümüzdeki ay işbaşı yapması kesinleşti. Hatta Polonya ve öncü Macar birlikleri yola çıktı bile. Şimdilik 19 ülkeden 13 bin kişilik bir kuvvet Necef ve Kerbela merkezli Şii bölgesinde görevi devralacak. Böylece buradaki Amerikalılar'ın bir bölümü eve gönderilebilecek, bir bölümü de direnişin sürdüğü Sünni bölgesine kaydırılabilecek.

Direniş sürüyor ama şiddeti ve yoğunluğu her geçen gün daha da azalıyor. Çünkü Saddam'ı ele geçirmekle görevlendirilen Iron Horse (Çelik At) adlı özel birliğin operasyonlarıyla direnişin komuta zincirinin birçok halkası ortaya çıkarılıp çökertildi. Ayrıca Uday ve Kusay'ın ölümü dilleri çözdü. Saddam'ın geri dönmesi tehlikesi kalmadığını anlayan Iraklılar, eski rejimin yetkililerini ve direnişçileri ihbar yarışına girdiler. Halk şimdi Saddam'ı kimin ihbar edip 25 milyon dolarlık ödüle konacağını merak ediyor.

Özetle Irak henüz gül bahçesi değil ama ABD'nin yeni bir Vietnam batağına saplanacağı tahmini yapanlar fena halde yanılıyor.

Hükümet, asker ve olağanüstü toplantıya çağrılması beklenen Meclis gönül rahatlığıyla karar alabilir. Yeter ki, fazla gecikilmesin.

Irak'ın demokratikleştirilmesi ve yeniden yapılandırılmasında söz sahibi olmak için tek şart bu.

Mesajlarınız için: esafak@sabah.com.tr


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
kim
Sarı Sayfalar
GreenCard


Sizinkiler
TEMA

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır